NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Ansvarlig redaktør: Informasjonsdirektør
Anne Katharine Dahl

Redaktør:
Tore Oksholen

Teknisk ansvarlig: 
Kenneth Aar

 

Starter solidarisk kaffeaksjon

Elefantmerket kaffe gir mer til kaffebøndene.

- Bli bevisst på hvilken kaffe du drikker, oppfordrer Hanna Mellemsether ved Historisk institutt og Stig Larssæther ved Program for industriell økologi. De setter nå i gang en aksjon på NTNU for at folk skal drikke en mer rettferdig kaffe, og oppfordrer andre institutter til å gjøre det samme. Merket som symboliserer «Garantert God Handel», er elefantmerket og godkjent gjennom den internasjonale organisasjonen Max Havelaar.

Hanna Mellemsether ved Historisk institutt slår et slag for den solidariske koppen med kaffe.

- Denne kaffen garanterer at produsenten får betalt for arbeidet, sier Mellemsether som selv har begynt å drikke den hjemme. Merket garanterer at du som kaffekunde er med på å sikre småbøndene i den tredje verden en minstepris for varene. Fem ledd i prosessen fra kaffebusk til kaffekopp er fjernet, og bøndene tjener dobbelt så mye.

- Det er heller ingen motsetning mellom feinschmeckerkaffe og solidarisk kaffe, hevder Larssæther og minner om denne svarte drikken har vunnet flere smakstester i Sverige.

Mellemsether og Larssæther vil også sende oppfordringen om den solidariske kaffedrikkingen rundt med internpost. I dag kjenner initiativtakerne ikke til at kaffen drikkes andre steder enn på deres respektive arbeidsplasser, men håper med aksjonen at det kan bli flere.


TORE HUGUBAKKEN
FOTO: KENNETH AAR