E-post-virus

Sukk, jeg har for mange venner. På bare to uker har jeg mottatt fire e-brev fra venner med advarsler om e-post-virus. Alle advarer meg mot å åpne e-brev som har en bestemt tittel fordi da slettes harddisken min. Noen av dem har jeg fått noen ganger før også. På den ene siden er det jo godt ment av vennene mine, men på den andre siden er det ganske plagsomt.

Jeg ser for meg følgende situasjon: Du får en slik advarsel per e-post der det står at du ikke må åpne e-brev med f.eks. tittelen «Join the Crew» fordi den inneholder et virus
som sletter hele harddisken.

Videre står det at du må sende advarselen videre til familie og venner.

E-brevet kommer fra en venn du stoler på, så du sender advarselen videre til, si ti venner. Disse vennene stoler på deg, tenker det samme, og sender advarselen videre til ti nye venner hver, innen ei uke. Hittil har dermed 110 personer fått advarselen etter deg. I løpet av ti uker har på tilsvarende vis over to ganger verdens befolkning mottatt den.
Effektivt, ikke sant? Du har sannsynligvis allerede fått den tilbake fra andre venner et par ganger. Og hvor mange kommer neste uke?

Så skal jeg fortelle deg noe hemmelig: Advarselen var falsk, en uskyldig skrøne eller en sadistisk spøk, avhengig av baktanken til forfatteren av advarselen. Uansett har den nå blitt en epidemi. Fordi det legges mye tid i å lese slike e-brev og sende dem videre, er disse virus-advarslene og dets like i seg selv virus!

Jeg vil anbefale deg å kikke på følgende to sider på WWW: http://www.kumite.com/myths/, en jevnlig oppdatert side om myter om datavirus, og
http://www.datafellows.com/news/hoax.htm, som har en oppdatert liste over slike falske virus-advarsler som er i sirkulasjon i dag. I tillegg kan du søke etter «hoax» (eng. for skrøne, svindel) på Internett.

De viktigste kjennetegnene ved falske virus-advarsler og liknende virus, er at de virker overbevisende og at de ber deg sende advarselen videre.

Reelle advarsler kommer imidlertid fra din data-avdeling eller liknende, hvis de ikke har blitt lurt selv.

Så vær så snill, tell til ti, tenk, og ikke lur vennene dine ved å sende videre e-brev som ber deg sende det videre til dine venner, selv om det kommer fra en god venn, som selv har blitt lurt.

                                                                                                                            Snorre Farnerforsida  nyheter  kronikk  innspill  kultur  debatt