16-17 års undersøkelsen – Tidlig Trygg i Trondheim (TTiT)
Om 18-19 års undersøkelsen
18-19 års undersøkelsen
I Trondheim foregår nå en av Norges mest grundige undersøkelser om hvordan det er å være ungdom og ung voksen. Tidlig trygg i Trondheim har samlet inn informasjon fra nesten tusen barn og deres foreldre annethvert år fra barna var 4 til 16 år. Nå er vi godt i gang med 18-årsundersøkelsen.
Som i tidligere undersøkelser er vi opptatt av å undersøke:
- Hva er det som gjør at noen får psykiske problemer?
- Hvordan kan vi forklare at noen klarer seg godt på skolen, mens andre faller utenfor?
- Hvordan påvirker bruk av sosiale medier livet til ungdom og har det noe å si hvor mye man gamer?
- Hvordan går det med de som blir utsatt for mobbing eller uønskede seksuelle opplevelser, de som er ensomme eller har psykiske problemer?
- Hva er det som gjør at noen blir overvektige?
- Hvorfor strever noen med å sove og hvilke konsekvenser har det?
- Hva betyr egentlig foreldre, venner og lærere for hvordan det går med ungdom?
Dette er noen av de mange spørsmålene forskningsprosjektetet Tidlig trygg i Trondheim vil forsøke å svare på. Jo mer kunnskap vi har om ungdomstiden, jo bedre kan vi forstå ungdom og hjelpe dem som trenger det.
Kan jeg delta?
Hvis du var en av de 4-åringene som ble trukket ut til å delta i forskningsprosjektet kan du delta. Noen har vært med på alle undersøkelsene, mens andre har aldri deltatt selv om de ble trukket ut. De som har vært med på alle eller de fleste undersøkelsene innkalles på vanlig måte (brev hjem).
Hva får du igjen for å delta?
Først og fremst bidrar du til viktig forskning som kan hjelpe ungdom.
De som deltar får kr. 300,- et gavekort på kr. 500,- til kinobilletter samt at de er med i et lotteri om kr. 40 000,- til en valgfri ferie. Undersøkelsen foregår på NTNU på Dragvoll og du får dekket reiseutgifter. Hvis det er vanskelig med transport, kan vi hente deg i taxi.
Hva skjer på undersøkelsen?
Undersøkelsen tar ca. 4 timer og handler bl.a. om personlighet og mental helse, gaming, bruk av sosiale medier, forhold til venner og foreldre, fysisk aktivitet, søvn og mye mer. Du svarer på spørsmål og gjør ulike oppgaver som handler om f.eks. problemløsning, oppmerksomhet og regulering av følelser.
Hva med skolefravær?
Trøndelag Fylkeskommune (som eier og driver skolen din) vil legge til rette for undersøkelsen og har bestemt at du ikke får fravær fra skolen for å delta. Du vil få med et skriv fra Fylkeskommunen som gir beskjed om at du ikke vil få fravær og et brev fra oss som bekrefter at du har vært på undersøkelsen.
Skal foreldrene være med?
Foreldrene har vært med siden vi startet prosjektet og vi håper de fortsatt vil være med, men som 18-åring kan du selvsagt delta selv om foreldrene dine ikke blir med. Hvis du deltar for første gang kan du selv bestemme om du ønsker at foreldrene dine skal være med eller ikke.
Hvem kan jeg kontakte hvis jeg ønsker mer informasjon?
Du kan ringe, eller sende sms eller e-post til Lise Akersveen Horntvedt, tlf. 92413393, lise.horntvedt@ntnu.no.