Change to english language

Informasjon om utvekslingssted i utlandet

 • Universitet i Norge:

  NTNU

 • Studieprogram ved NTNU:

  Fysikk og Matematikk (Industriell Matematikk)

 • Utvekslingsperiode:

  Høst 2017

 • Vil du anbefale andre å reise til studiestedet?

  ja

 • Hva er begrunnelsen for anbefalingen?

  Bra universitet med mye å velge mellom, både faglig og sosialt. Universitetet har over 200 sosiale klubber man kan være med i. Auckland er den største byen på New Zealand, og har stort mangfold. Samtidig må man få sett med enn bare Auckland! Resten av landet er mye tynnere befolket, men har koselige ”towns” og utrolig mye fin natur!

 • Har du spørsmål til innholdet i rapporten? Den som har skrevet rapporten har akseptert å bli kontaktet på følgende epost-adresse:

  karinehf@stud.ntnu.no

Oppsummering

 • Hvorfor valgte du akkurat dette lærestedet?

  Er to læresteder på NZ med avtale med NTNU, og dette er det største universitetet. Har derfor flere valgmuligheter, og jeg opplevde at det var lettere å finne fag her.

 • Vil du anbefale andre å dra på utveksling?

  Ja! Så utrolig bra å få nye erfaringer og se en annen del av verden!

 • Hva ser du som den største gevinsten med utveksling?

  Jeg føler at jeg lærer mye om meg selv ved å dra ut slik som dette. Og etter hvert begynner det å være ganske lurt i forhold til framtidige jobber også, da de aller fleste arbeidsplasser er multikulturelle, og mange jobber på tvers av land og kontinenter.

 • Hva ser du som den største ulempen med utveksling?

  Her er det nok tidsforskjellen. Man vil jo gjerne holde kontakten med de hjemme, men det er litt stress med 10-12 timers tidsforskjell.

Sosiale forhold

 • Hvordan var mottaksprogrammet ved studiestedet (orienteringsuke, fadderopplegg)?

  Ikke noe særlig. Har UniGuides (”faddere”), men jeg har ikke hørt eller sett noe særlig til det. Var greit nok å gå på opplegg på Orientation week, men det var stort sett introduksjoner beregnet på førstegangsstuderende, så det var bare en liten del som egentlig var relevant. Nå kom jo jeg ned til semester 2, så jeg tror nok det er litt mer opplegg før semester 1 (altså vår for oss).

 • Hvilke tilbud var tilgjengelig ved studiestedet (Fritidsaktiviteter, verv etc.)?

  Clubs! Alt mulig. Idrett (er også ganske bra treningssenter på Campus), tur- og friluftsgrupper, politiske grupper og en hel haug andre ting. Jeg er med i Glee Club, med masse sang, dans og sære og morsomme folk; anbefales ;) Ganske vanlig for utvekslingsstudenter å være med i Tramping Club (turgruppa) og/eller SASS (for utvekslingsstudenter, så de arrangerer endel events og turer som sikkert kan være kjekt), men jeg har ikke vært med i disse, da jeg stort sett har reist på egenhånd.

 • Hvilke tips har du for å bli bedre integrert ved studiestedet?

  De forskjellige klubbene sto på stand den første uka av Uni; det kan være greit å stikke innom der og se om noe ser kjekt ut! Clubs er nok den letteste måten å være sosial på på UoA, i alle fall om man vil bli kjent med kiwis og ikke bare utvekslingsstudenter Bor man i studentbolig hjelper nok det endel også.

 • Hva er din vurdering av byen?

  Byen er helt ok. Er nok eneste skikkelige storby på New Zealand, og skiller seg ganske mye fra resten av landet. Har stort mangfold, mye asiatisk. Jeg trives, men synes det er viktig å komme seg ut og se mer enn bare Auckland!

 • Opplevde du språklige utfordringer?

  Er engelsk, så ikke særlige utfordringer her.

 • Hvordan vil du rangere den sosiale opplevelsen?

Akademisk informasjon

 • Hvordan vurderer du det faglige nivået sammenlignet med NTNU?

  Jeg har bare tatt under-graduate-fag; dvs fag på bachelor-nivå. Dette har stort sett vært noe lettere enn hjemme, i alle fall det jeg har tatt av statistikk, som går under mitt studieprogram. Ellers har jeg tatt to fag innen andre disipliner, og da har jeg syntes overgangen til engelsk undervisning/ akademisk vokabular har vært noe det vanskeligste. Men det går seg jo fort til. Underviserne har jeg til nå vært veldig fornøyd med. Det går stort sett i power-point... Har inntrykk av at post-grad-fag er ganske mye vanskeligere enn under-grad.

 • Hvordan var undervisningsopplegget sammenlignet med NTNU?

  Det jeg hadde hørt på forhånd, var at det var mer obligatorisk i løpet av semesteret enn hjemme, og det stemmer nok. Men det varierer fra fag til fag hvordan opplegget med innleveringer eller mid-term-tests er, og dersom man tar med alle obligatoriske øvingsopplegg fra de første årene hjemme, er det ikke så forferdelig mye å gjøre her. Men det blir jo litt hva man gjør det til selv. Jeg har jobbet en god del med skolearbeid, men jeg har også hatt tid til å dra bort mange av helgene og oppleve landet, samt være med i to klubber på universitetet, så det meste skal gå fint Men altså, mer obligatorisk enn hjemme; en god del har tester midt i semesteret. Testene er typisk 50 min, og eksamen stort sett 2 (evt 3) timer lang og teller kanskje 50-70% på karakteren. Karakterene begynner på A+, så A, A-, B+.... C, og C- er siste ståkarakter. Man må ha 50% for å stå. Det blir holdt eksamener tre ganger om dagen, så man kan komme til å ha to eksamener på én dag.

 • Hvordan vil du rangere den akademiske kvaliteten?

 • Hvilke fag tok du, og hvilke fag planlegger du å få de godkjent som?

  Fagkode vert:

  STATS 331

  Fagkode NTNU:

  Fagkode vert:

  STATS 380

  Fagkode NTNU:

  Fagkode vert:

  ENVSCI 303

  Fagkode NTNU:

  Fagkode vert:

  MGMT 211

  Fagkode NTNU:

 • Hvordan var prosessen med å velge fag på vertsinstitusjonen?

  Ganske enkel. Man må ”Browse Course Catalogue” og kan derfra velge det man vil (for UoA sin del). Etter at man har fått fag forhåndsgodkjent og har kommet inn på universitetet osv, får man ganske tydelig beskjed om hvor man skal gå inn for å velge fag. Kan være greit å være litt tidlig ute, da jeg i alle fall opplevde at enkelte fag ble fulle. Men stort sett virker det som det skal gå greit å få plass altså. Jeg vet at noen også måtte laste opp noe ekstra eller få spesiell godkjenning eller noe sånt, men det skjedde ikke med meg. Mulig det hovedsakelig gjelder Post-graduate-fagene. Man kan ikke ta fag som krasjer i timeplanen, så lurt å ha noen fag ekstra forhåndsgodkjente, så man slipper å stresse om det skulle skje.

 • Hva er undervisningsspråket?

  Engelsk

 • Eventuelt sekundært undervisningsspråk?

  Ikke relevant

Finansiering og økonomi

 • Hva var skolepengene pr. semester?

  70000 kr

 • Hva var boligutgiftene pr. måned (inkludert strøm, internett osv.)?

  4300 kr

 • Hvilke stipend fikk du utover Lånekassen?

  NTNU-stipend.

  Annet:
  Verdt å søke Jansons legat, da de potensielt gir ut ganske store stipender. Som matematikkstudent kan man også søke Abelstipendet. Ellers er det bare å google seg fram til ting. Jeg opplevde at det var verdt å bruke litt tid på sånne søknader.

 • Hvor mye brukte du i tillegg til pengene fra Lånekassen i løpet av oppholdet?

  20000 kr

 • Var utvekslingen verdt utgiftene?

  Utvekslingen er definitivt verdt pengene. Man kan oppleve så utrolig mye kult på New Zealand!

 • Andre kommentarer til den økonomiske siden ved oppholdet?

  New Zealand er dyrt. Jeg opplever at mat er like dyrt, om ikke enda dyrere, enn hjemme i Norge, noe som overrasket meg. Bolig er også veldig dyrt i Auckland; jeg har vært utrolig heldig med stedet jeg bor (+ jeg har delt leilighet med kjæresten min, så det har nok gjort det billigere også). De aller fleste utvekslingsstudenter bor på Student Accomodation, og det er ganske dyrt, men enkelt. Jeg brukte endel tid på NZs svar på Finn.no: Trademe.co.nz, og fant leilighet privat der før jeg reiste ned. Men jeg var nok som sagt heldig; vet at endel reiser ned uten å ha sted å bo, og bor på hostell første dagene/ukene.

Praktisk informasjon

 • Når fikk du bekreftet plass ved vertsinstitusjonen?

  April 2017

 • Hvilke utfordringer var det i forbindelse med visum (hvis relevant)?

  Elektronisk søknad. Trengte litt diverse dokumenter, men tok kort tid å få svar når man først hadde søkt.

 • Hvilke vaksiner tok du før oppholdet (hvis relevant)?

  Trenger ikke noe utover det som er anbefalt at alle har i Norge.

 • Hvordan fikk du tak i sted å bo?

  trademe.co.nz. Måtte ta kontakt med dem for å få til å lage bruker fra Norge, og det var ganske knotete pga tidsforskjell og at man ikke kan gå på visning. Jeg syntes det var verdt det, da det var utrolig deilig å slippe å lete da jeg kom ned.

 • Hvilke transportmidler var relevant (kollektivt, egen bil, sykkel, osv.)?

  Egen bil! Anbefales! NZ er ikke skapt for verken sykler eller kollektivtransport i særlig grad (buss ok i Auckland og andre byer, men ikke så mye ellers). Veldig greit å ha bil for å komme seg rundt i landet! Vi hadde også stor nok bil til at vi kunne campe i den; det var greit.

 • Fikk du hjelp til praktiske forberedelser av vertsinstitusjonen, eventuelt hvilke?

  Sendte litt mail til Student information services på forhånd, og så er det veldig greit å gå innom international student information centre om man lurer på noe etter ankomst.

 • Hvilke forsikringer hadde du under oppholdet?

  ANSA studentforsikring. Man får helseforsikring av skolen, men dersom man har privat forsikring, kan man søke om å få slippe å betale for den ekstra helseforsikringen.

 • Hvor tidlig bør man begynne å planlegge utvekslingsoppholdet?

  Så tidlig som mulig :) Mye kan ordnes på kort tid, men det er stress. Jeg ville begynt å i alle fall tenke på det opptil et år i forkant, da har man god tid til å se på muligheter og bestemme seg/ombestemme seg. Men et halvt år går fint, det også.

Søknadsprosessen

 • Hva var den viktigste informasjonskilden du brukte, og hvordan brukte du den?

  Veiledere på NTNU. Sendte mail og gikk og snakket med dem. Opplevde veileder fra internasjonal seksjon noe vimsete, men hyggelig. Fikk også gode tips fra noen venner som hadde vært her før.

 • Hvilke aspekter er det viktig å være klar over under søknadsprosessen (Språktest, karakterer, søknadsbrev, søknadsfrist, fagplan, osv.)?

  C i snitt, trenger ikke språktest, men må ha 4 eller bedre fra videregående skole (og dersom denne er mer enn 2 år gammel må man også ha anbefalingsbrev fra foreleser el.l).

 • I hvor stor grad føler du at studieprogrammet la til rette for at du kunne dra på utveksling?