Change to norwegian language

Information about abroad exchange destination

  • University in Norway

    NTNU

  • Study programme at NTNU:

    Nanoteknologi

  • Exchange period

    Høst og vår 2016/17

  • Would you recommend others to travel to the location?

    nei

  • What is the reason for the recommendation?

    Jeg vil i utgangspunktet ikke anbefale å reise til dette studiestedet, ettersom det faglige utbyttet er vesentlig lavere enn det jeg ville fått ved å bli hjemme på NTNU. Den spanske måten å organisere et studie på oppleves for meg som kaotisk og dårlig skikket til effektiv læring. Madrid er imidlertid en veldig bra by, med fine grøntareal og svært gode transportårer for å reise ut og oppleve hva Spania har å by på. Hvis du er veldig gira på å lære spansk og oppleve den spanske kulturen, kan UAM likevel anbefales – så lenge du takler å jobbe litt ekstra med skolen uten å egentlig få så mye faglig igjen for det.

Summary

  • Why did you choose this institution?

    I resten av spania foregår ofte undervisningen på andre språk/dialekter, som katalansk, baskisk, valensiansk, galisisk... Madrid er et av stedene der vanlig spansk er det eneste språket, og innad i Madrid var det UAM som hadde de fagene som best klaffet med fagene jeg trengte til studieforløpet mitt i Norge.

  • Would you recommend others to go exchange?

    Jeg vil absolutt anbefale å dra på utveksling! Det er en opplevelse for livet som kommer til å være glad for at du gjennomførte, uavhengig av hvordan det gikk faglig sett.

  • What do you consider to be the biggest gain of going on exchange?

    Definitivt det å oppleve nye kulturer og lære språk, og i det hele tatt prøve noe nytt. Det faglige hadde vært bedre på NTNU.

  • What do you consider to be the biggest downside of going on exchange?

    Det faglige utbyttet kommer til å være lavere enn det du hadde fått ved NTNU. Sprøkbarrierer og andre måter å gjøre ting på fører til at karakterene dine nok vil blir lavere enn det du er vant med fra NTNU.

  • Do you have any other comments?

Social conditions

  • How was the reception program at the place of study (orientation week, mentors)?

    Fadderopplegg finnes ikke. Orienteringsuke var vel egentlig en greie, men det hjelper deg egentlig ikke med noe som helst. Erasmus UAM sine opplegg kan være hyggelige, men festene de reklamerer for er som regel ikke det. Gå for de rolige arrangementene og prøv å bli kjent med folk. Det samme gjelder forsåvidt på universitetet. Det beste du kan gjøre for å komme godt i gang er egentlig å bare begynne å snakke med folk og spørre hvis du lurer på noe. Det å ha noen gode bekjente i klassen kommer til å hjelpe deg veldig mye på sikt.

  • What offers were available at the place of study (Leisure activities, extracurricular activity, etc.)?

    Linjeforeninger finnes ikke. Det eneste du kan finne er noen mindre organisasjoner som driver med fritidsaktiviteter. Ved Ciencias-fakultetet har de en brettspill-/rollespillklubb som heter "El concilio". Utover det er den endel sportsklubber, så hvis du har ønske om å blir med på dette er det bare å spørre litt rundt – så er det garantert noen som hjelper deg på vei.

  • What tips do you have for getting better integrated at the study location?

    Ta et språkkurs og jobb godt med språket for å gjøre kommunikasjonen lettest mulig. Spanjolene er generelt veldig ukomfortable med å snakke engelsk, og det å lære deg spansk godt kommer til å gjøre en enorm forskjell på hvor lett du klarer å bli integrert. Utover dette kan det anbefales å prøve å melde seg inn i en av de får fritidsklubbene (som el Concilio) eller sportsklubbene. I tillegg må man egentlig bare stå på og prøve å prate med folk. Spanjolene elsker å prate, så ikke vær sjenert. Det er bedre å dumme seg ut enn å være stille :P

  • What is your review of the city?

    Madrid er en fin by med mye kul arkitektur og et bra folkelig. Det er massevis av hyggelig grøntarealer som Retiro-parken eller Casa del Campo (nydelig både for joggetur og piknik). Transportmulighetene mellom Madrid og resten av Spania er dessuten fenomenale. Hvis du blir lei av storbyen er det bare å hoppe på et lyntog, så befinner du deg ved middelshavskysten før du vet ordet av det.

  • Did you experience any challenges with the language?

    Ja. Spansknivået mitt ved starten av oppholdet lå omtrent på nivå B1. I undervisningssammenheng var det ofte jeg ikke fikk med meg hva som ble sagt de første månedene. Sosialt var det også ekstremt vanskelig å klare å passe inn. Det hjalp mye med et 5-ukers språkkurs før studiestart, men jeg vil anbefale utvekslingsstudenter å bruke sommeren før oppholdet på å lære litt ekstra språk. Det kommer til å hjelpe mye. Universitetet har også spanskkurs for utlendinger (español para extranjeros) som kan komme godt med. Mitt andre semester her nede har gått mye lettere språklig sett. Jeg forstår nesten alt som blir sagt, og klarer også å snakke relativt greit med spanjolene på et sosialt plan. Det viktigste er å prøve. Det er ingen som blir fornærmet hvis man sier noe veldig feil, det blir bare en morsom historie av det.

  • How would you rate the social experience?

Academic information

  • How do you assess the academic level compared to NTNU?

    Det faglige nivået er forsåvidt ganske sammenlignbart med NTNU. Lærerne er kunnskapsrike og har god kontroll på fagene de underviser. Studentene ligger nok kanskje litt under NTNU-nivå, men forskjellen er ikke veldig stor.

  • How do you consider the teaching program to be, compared to NTNU?

    Sammenlignet med NTNU synes jeg undervisningsopplegget ved faktultet mitt på UAM er vesentlig dårligere. Vurderingsmetodene er forskjellige i bortimot alle fagene, og det er ikke noen standard mal på hvordan dette skal gjøres. "Eksamen" teller som regel mellom 30% og 70%, og denne vektingen er gjerne ikke spesifisert på forhånd. I tillegg har man prøver gjennom semesteret som er mellom 10% og 40% av karakteren. Resten av vurderingen kommer i form av aktivitet i timene, presentasjon av oppgaver på tavla foran hele klassen, innleveringer, labopplegg osv. Anonymitet er ikke en greie. Man skriver fullt navn på alle prøver og innleveringer, og når karakterene blir publisert gjøres dette gjerne offentlig og med fullt navn på samtlige elever. Hvis man kommer på kant med en lærer kan dette fort slå ut på karakteren. Klage- og kontrollorganene til studentene fungerer heller ikke, ettersom dette heller ikke er anonymt og det gjerne kan være de samme lærerne som sitter i disse stillingene. Pensum er svært dårlig spesifisert, og de forholder seg helst ikke til bøker. I hvert fag får du opplyst en bokliste på kanskje 5-6 bøker, uten at det spesifiseres hvilke bøker/sidetall som egentlig brukes. Bøkene er ofte vanskelige å få tak i, og det er veldig vanlig blant studentene å bruke piratkopierte pdf-bøker i stedet for. Det finnes flere store biblioteker, men disse har gjerne ikke bøkene man er ute etter, og hvis de er i katalogen er det alt for få utgaver for en hel klasse. Det gis ikke ut løsningsforslag til øvingene. I stedet har man øvingstimer der elever presenterer oppgaver på tavla. Dette blir dermed ofte dårlig forklart, og gjerne gjort med feil slik at lærerene må rette på dem underveis. Det blir heller ikke tid til å gå gjennom alle øvingene. Jeg vil anslå at jeg bruker dobbelt så lang tid på øvingsopplegget i forhold til NTNU, og at jeg lærer kanskje halvparten. Jeg sitter litt med følelsen av at de på UAM har et fokus på å vurdere elevene så mye som mulig, fremfor å la semesterhet handle om å lære dem opp - for deretter å ta en vurdering til slutt. Min personlige opplevelse er at undervisningsopplegget her ikke er spesielt bra. Jeg kan imidlertid tenke med at det kan passe bedre for andre enn meg selv. Noen ting er bare fundamentalt dårligere enn NTNU, mens andre kanskje kan oppleves bedre for enkelte. Studieforløpet her er absolutt gjennomførbart, men vær forberedt på å måtte jobbe endel hardere enn på NTNU, uten å egentlig få så mye igjen for det.

  • How would you rate the academic quality?

  • Which courses did you take, and which courses are you planning to get them approved as?

    Fagkode vert:

    16397/16398 Mecánica y Ondas I & II

    Fagkode NTNU:

    TFY4170 Fysikk 2

    Fagkode vert:

    16410 Electrónica

    Fagkode NTNU:

    TFY4185 Måleteknikk

    Fagkode vert:

    16431 Fotónica

    Fagkode NTNU:

    TFE4165 Anvendt fotonikk

    Fagkode vert:

    Español para extranjeros

    Fagkode NTNU:

    Spansk II

  • How was the process of picking courses at the hosting institution?

    Relativt grei, selv om det var endel problemer med å få timeplanen til å gå opp. Pass også på at eksamener ikke krasjer. Når du prøver å finne ut hvordan du skal sette opp timeplanen din på "Faculdad de ciencias" (realfagsfakultet), er denne linken nyttig: http://www.uam.es/Ciencias/HorariosF%C3%ADsica/1242655569312.htm?idenlace=1242661582302&language=es&nodepath=Horarios%20y%20Aulas I tillegg kan du finne info om fag ved å google fagkoden sammen med "guía docente", som er et dokument som forteller om innholdet i faget (selv om dette ikke alltid følges). Legg merke til at stort sett alle fag finnes i to paralleller, og at du som utvekslingsstudent kan velge den parallellen som passer deg best.

  • What was the teaching language?

    Spansk

  • Any secondary teaching language?

    Ikke relevant

Finances and economy

  • What was the school money per semester?

    0 kr

  • What was the housing cost per Month (including power, internet, etc.)?

    4500 kr

  • What scholarships did you receive other than "Lånekassen"

    Erasmus.

  • How much did you spend in addition to the money from "Lånekassen" during your stay?

    0 kr

  • Was the exchange worth the expenses?

    Spania er et mye billigere land å bo i enn Norge. I tillegg til vanlig lånekassestipend har jeg hatt språkstipend og erasmusstipend. Jeg vil si jeg har hatt vesentlig bedre økonomi her nede enn i Norge, og vil derfor definitivt si at utvekslingen var verdt utgiftene.

  • Do you have other comments on the economic side of your stay?

    Hvis du skal reise mye med metro/tog/buss, skaff deg Abono (Tarjeta transporte público), som lar deg reise så mye du vil innad i madrid for 200kr/mnd. Billig mat får man på Carrefour- og Día-butikkkjedene, mens El corte inglés er en litt dyrere butikk som har et mye større utvalg og vesentlig bedre kvalitet.

Practical information

  • When did you get a confirmed spot at the host institution?

    Mai 2016

  • What challenges were there with the visa (if relevant)?

    Ikke nødvendig med visum.

  • What vaccines did you take before going on exchange (if relevant)?

    Trengte ikke å ta noen vaksiner.

  • How did you get a place to live?

    Jeg og kjæresten leide en leilighet gjennom nettstedet indealista.es. Denne nettsiden tilsvarer det norske finn.no, og er et veldig bra sted å lete etter bolig.

  • Which modes of transport were relevant to you (collectively, your own car, bike, etc.)?

    Vi tar tog i 20 minutter til og fra universitetet hver dag. I tillegg har vi brukt metrosystemet mye. Hvis man skaffer seg "tarjeta transporte publico"-kortet kan man reise så mye man vil innenfor Madrid for 200kr/mnd (inkluderer også tog til universitetet). Det finnes også et utleiesystem for elsykler, litt tilsvarende det som finnes i Oslo.

  • Did you get help with practical preparation of the host institution, what kind if any?

    Det finnes mulighet for å leie studenthybler ved universitetet, men siden det ligger ganske langt unna sentrum valgte vi heller å finne noe privat.

  • What insurance did you have during your stay?

    Vil absolutt anbefale ANSA sin studentforsikring. Det virker som den er den absolutt beste du kan få for utvekslingsstudenter, og den gjør deg også til en del av et svært hyggelig miljø i Madrid som arragerer masse hyggelige arrangementer for nordmenn på utveksling i Madrid.

  • How early should one start planning the exchange stay?

    Begynn gjerne å se på ting så tidlig som et halvt år før. Konkrete frister opplyser int.sek. godt om på sine nettsider, men i alle fall begynn å se litt på fag og muligheter god tid i forveien.

Search process

  • What was the most important source of information you used and how did you use it?

    Den oversiktlige nettsiden til internasjonal seksjon på NTNU som tydelig og trinnvis forklarte stegene i prosessen. (samt individuell veiledning fra int.sek.)

  • What aspects are important to be aware of during the application process (Language test, grades, application letter, application deadline, curriculum, etc.)?

    For å få godkjent utveksling til NTNU må du enten ha et høyt nivå i spansk fra før av, eller så må du ta et språkkurs på minst 20 timer i uka i 4 uker før du begynner på studiet i Spania. Du trenger ikke å ta en språktest, siden NTNU går god for språkkunnskapene dine, men NTNU stiller dette kravet. Søknadsfristen ved de spanske universitetene er generelt endel senere enn i f.eks. USA, så selv om int.sek. opererer med en relativt tidlig søknadsfrist, er det mye som kan ordnes selv om man skulle være litt sent ute med noe. Det er likevel å anbefale å være tidlig ute, i tilfelle det oppstår problemer. Legg også merke til at du må ha minst 180 studiepoeng for å få lov til å ta fag fra mastergrader ved UAM.

  • To what extent do you feel that the study programme made it possible for you to go on                          exchange?