Jeg reiste ned uten å kjenne noen andre, og reiste tilbake med en haug med nye venner

Studieprogram: Fornybar energi

Navn: Marta Tengesdal

Uteksamineres NTNU: 2019

Hvilket semester på utveksling: Høst 2018

På utveksling til: Gold Coast, Australia, Griffith University

Om du vurderer å dra, så er mitt råd at du må søke, og får du plass - dra, du kommer ikke til å angre!

Jeg reiste ned uten å kjenne noen andre, og reiste tilbake med en haug med nye venner

Studieprogram: Fornybar energi

Navn: Marta Tengesdal

Uteksamineres NTNU: 2019

Hvilket semester på utveksling: Høst 2018

På utveksling til: Gold Coast, Australia, Griffith University

Om du vurderer å dra, så er mitt råd at du må søke, og får du plass - dra, du kommer ikke til å angre!

Hvorfor valgte du den skolen/landet?Student ved fornybar energi på utveksling i Australia

Jeg hadde vært i Australia før og blitt så glad i landet og kulturen der. Tanken på å bo der over lengre tid var fristene, og gjorde at jeg ville dra på utveksling dit. Hadde hørt at Griffith var i Gold Coast, og var et bra universitet med et bredt utvalg av fag.

Hvorfor dro du på utveksling?

Utveksling har alltid vært noe jeg har tenkt at jeg ville gjøre i løpet av studiet. Det virket som en gyllen mulighet til å bosette seg i et annet land, oppleve en ny kultur, møte mange nye mennesker og teste ut studentliv i et annet land. Jeg så for meg at å være del av et studiemiljø i Australia, virket rimelig kult.

Hva fikk du ut av dette utenlandsoppholdet?

Dette er noe av det gøyeste jeg har gjort, og kunne lett gjort det igjen. Jeg reiste ned uten å kjenne noen andre, og reiste tilbake med en haug med nye venner. Det var så lett å bli kjent med nye folk, og veldig mye som skjedde hele tiden, da via ulike arrangement for studenter, utvekslingsstudenter og i byen generelt. Vi reiste på mange utflukter og turer i helger og ferier, og utnyttet det vakre Australia hadde å by på.

Jeg bodde med 2 andre jenter midt i Surfers Paradise, i 24.etasje rett ved stranda. Bare dette bidro til at hverdagen ble ganske annerledes enn i Trondheim.

Griffith hadde et bredt tilbud av ulike fag, og en vurderingsform som passet meg ypperlig. Her ble innleveringer og tester gjennom semesteret vurdert som en del av sluttkarakteren, slik at vi fikk uttelling for alt arbeidet vi la ned underveis.

I tillegg hadde Griffith mange sosiale arrangement og mange ulike foreninger en kunne melde seg inn i. Jeg var blant annet medlem av surfegruppen Griffith Boardriders. Det var godt lagt til rette for at vi som utvekslingsstudenter skulle få mest mulig ut av studietiden der.

Hva er ditt beste råd til andre som vurderer å dra på utveksling?

Om du vurderer å dra, så er mitt råd at du må søke, og får du plass - dra, du kommer ikke til å angre! Om det virker skummelt kan du trøste deg med at du møter så mange andre i samme situasjon der du reiser, og derfor ikke trenger bekymre deg.

Noe annet du ønsker å tilføye?

Reis, reis, reis! Her får du nye opplevelser, ta del i studielivet i et nytt land og venner for livet. 

 

Mitt beste råd til de som vurderer å dra på utveksling er; gjør det!

Navn: Aron Furuhaug

Studieprogram: Bachelor i sosiologi

Det har vært en unik erfaring og jeg har fått venner jeg tar med meg resten av livet.

Mitt beste råd til de som vurderer å dra på utveksling er; gjør det!

Navn: Aron Furuhaug

Studieprogram: Bachelor i sosiologi

Det har vært en unik erfaring og jeg har fått venner jeg tar med meg resten av livet.

Hvorfor valgte du akkurat dette lærestedet/landet?Aron Furuhaug

Jeg valgte å dra på utveksling til USA ettersom dette har vært min drøm helt siden jeg ble presentert for utvekslingsmuligheter første året på videregående skole. Jeg vurderte å dra på utveksling andre året på videregående, men siden det aldri ble noe av det, var jeg enda mer motivert til å få dette til gjennom NTNU. Det som bidro til at jeg valgt nettopp USA som utvekslingsland var både forkunnskaper og research rundt ulike utvekslingsopplegg i USA. Selvfølgelig har temperaturen i California også spilt en rolle.

Grunnen til at jeg valgte nettopp UC Berkeley, var fordi stedet oppfyller mine ønsker om sted, temperatur og kultur, men også NTNU sitt gode samarbeid med UC Berkeley gjennom studieprogrammet BISP (Berkeley International Study Program). Gjennom BISP har jeg fått muligheten til å utveksle fra NTNU og velge sosiologifag som støtter min studieplan, mine pålagte studiepoeng og min bachelorgrad i sosiologi.

Hva fikk du ut av utenlandsoppholdet?

Jeg har nå kommet halvveis i mitt utenlandsopphold, siden jeg har valgt å ta to semester ved UC Berkeley. Det jeg vil si at jeg har fått ut av utenlandsoppholdet hittil er at jeg har blitt eksponert for en ny kultur, utviklet min engelsk og tilegnet faglig kunnskap fra et nytt perspektiv. Jeg har også utviklet meg selv på måter jeg ikke hadde forventet. Jeg har lært om hva som egentlig er viktig i livet, og om ulike mennesker og kulturer.

Jeg er utrolig takknemlig for å ha fått denne muligheten, og setter stor pris på kunne sette hele livet i Norge på pause, for så å kunne komme tilbake til Norge og fortsette der jeg slapp. Det har vært en unik erfaring og jeg har fått venner jeg tar med meg resten av livet.

Hva er ditt beste råd til andre som vurderer å dra på utveksling?

Mitt beste råd til de som vurderer å dra på utveksling er; gjør det! Det er ikke noe å utsette, jo lenger du venter, desto mindre sannsynlighet er det for at du kommer til å gjøre det. Du får også mer ut av utvekslingsoppholdet jo yngre du er, ettersom du har brattere læringskurve. Jeg vil anbefale deg å starte søknadsprosessen tidlig. Selv om du ikke har bestemt deg, kan du du søke, og ombestemme deg om du ikke ønsker å reise likevel.

Mitt neste råd er å spare penger før du drar. Det er store forskjeller på kostnadene for skolepenger og boplass i ulike land og områder i verden. Støtten fra lånekassen er ofte kun nok til å dekke skolepenger, boplass og flybilletter. Du burde spare opp penger slik at du har muligheten til å reise, oppleve ulike arrangement og i tillegg kunne unne deg noe.

Det finnes ulike stipender og legater du kan søke om som kan bidra til å bedre din økonomiske situasjon når du er på utveksling. Jeg anbefaler å undersøke hvilke stipender og legater som er aktuelle og tilgjengelig for ditt studie, universitet og studieland. Til slutt vil jeg anbefale å være åpen for nye erfaringer, tørre å tre ut av komfortsonen din, og å ta spontane avgjørelser. Det er en fantastisk opplevelse, og da er det bare en ting igjen å si; gå inn å søk!

- Fordommene dine stemmer ikke

Navn: Kaja Hannestad
Studieprogram: Dataingeniør, Gjøvik

Er på ett års utveksling ved CERN (Den europeiske organisasjon for kjernefysisk forskning) frem til januar 2018.

Ingeniør/bachelorprogram - 3-årig, Gjøvik

- Fordommene dine stemmer ikke

Navn: Kaja Hannestad
Studieprogram: Dataingeniør, Gjøvik

Er på ett års utveksling ved CERN (Den europeiske organisasjon for kjernefysisk forskning) frem til januar 2018.


Hvorfor valgte du dette studieprogrammet?

Portrett av Kaja HannestadDatainteressen startet mens jeg gikk på videregående. Det første året gikk jeg elektro, og andreåret søkte jeg videre på data og elektronikk. Det var litt tilfeldigheter ute og gikk, men jeg følte jeg traff blink! Jeg har alltid vært glad i «gadgets» og forsøkt å forstå hvordan ting fungerer og likt å bruke logikk.

Etter videregående hadde jeg lyst til å gå videre på fagbrevet mitt, og tenkte dataingeniørstudiet var et bra valg. Det er gode jobbmuligheter for dataingeniører for tiden. Jeg tror også har en fordel i at jeg har fagbrev som dataelektroniker fra videregående. Det er noe som er etterspurt i dag. Jeg kunne tenke meg å jobbe med noe som kombinerer nettverk og informasjonssikkerhet, der jeg også kan jobbe praktisk og ikke bare sitte foran en pc-skjerm hele dagen. Det finnes en del fordommer når det kommer til dataingeniørstudenter. At det liksom er masse nerder som stinker svette i forelesningssalen. Men sånn er det ikke. Ikke trenger man å ha sittet og spilt dataspill i ti år på PC-en for å søke seg inn på dataingeniør, heller. Du må ikke ha noen forkunnskaper innen faget for å begynne. Selv hadde jeg hadde aldri programmert før jeg begynte i Gjøvik.

Hvorfor valgte du NTNU?

Jeg gjorde valget mitt før fusjonen med NTNU, da det het Høgskolen i Gjøvik. Hovedgrunnen til at jeg tok dette studievalget, var at jeg hadde fagbrev men ikke studiekompetanse. Så jeg hadde egentlig ikke så mange valg når det kom til å få tatt høyere utdanning. Jeg måtte søke meg inn på utdanningen gjennom noe som kalles Y-vei. Det vil si at man kan søke seg til ingeniørutdanning med bakgrunn i fagbrev. Jeg måtte gjennom noen ekstra fag, og et forkurs i matte som måtte bestås for å få plass på skolen.

Hvordan er det å være student ved NTNU?

Jeg har vært veldig fornøyd med å gå på NTNU i Gjøvik. Det er en akkurat passe stor by sentralt i Norge, med nærhet til større byer. Med tanke på det faglige, er det positivt at det ikke er så stort her. Vi er ikke så mange på forelesningene, og kan bygge opp et fint forhold til lærene. De husker navnet ditt og vi kan stikke innom kontoret deres om vi har spørsmål. Når det gjelder fritidsmuligheter er det mindre av dem her enn i for eksempel Trondheim, naturlig nok. Men det arrangeres konserter og en del andre ting på Huset, som er et møtested for studenter. Det er fint å ha et slikt sted på kveldene, for ikke å snakke om i eksamensperioden. Det er bra å kunne ta et avbrekk!

Du er for tiden på jobbutveksling hos CERN i Genève, hvorfor dro du på utveksling?

Jeg har faktisk tatt et års studiepause for å ha denne utvekslingsjobben i CERN. Jeg kom hit i januar 2017 og drar hjem igjen i januar 2018. Studenter fra alle medlemslandene i CERN kan søke på stillingen som heter Technical student. Jeg fikk hjelp med søknaden av en datalærer i Gjøvik. Vi fikk mye informasjon på universitetet, og jeg fikk jobben både gjennom skolen og på eget initiativ.

Hvorfor valgte du akkurat CERN?

Det er en enestående mulighet til å jobbe med noen av de smarteste folkene i verden! Det er et veldig internasjonalt miljø her. Jeg får i tillegg arbeidsoppgaver og praksis i jobben som nettverksadministrator som passer til bacheloren jeg tar. Det er en kjempefordel å få denne erfaringen. Og så er det utrolig lærerikt og veldig gøy! Det er ganske mange nordmenn her, og vi spiser lunsj sammen og finner på ting etter jobb eller reiser bort sammen i helgene.

Jeg har vært på utveksling tidligere også. Høstsemesteret 2016 var jeg i California på en standard skoleutveksling, og tok fag ved et universitet der.

Utvekslingen i CERN er derimot hundre prosent jobb. Jeg får erfare en helt annen jobbkultur enn i Norge. Det er kanskje litt slappere, men arbeidsdagen er til gjengjeld lenger. Det merkes også godt at det er mye mer hierarki her enn hjemme i Norge, alt skal gå via først din egen sjef, og deretter til flere sjefer oppover og oppover i systemet.

Når jeg drar tilbake til Norge i januar 2018 skal jeg ta det siste bachelorsemesteret i Gjøvik. Det er mulig jeg tar master etter det, men jeg har ikke bestemt meg om jeg heller vil gå ut i jobb. Jeg er helt åpen med tanke på hvor, og aner ikke hvor jeg kommer til å bo neste sommer. Om det så er i San Francisco, Oslo, Australia, Sveits eller et annet sted. Der jeg finner en spennende jobb, dit flytter jeg!

En mulighet du bare må ta!

Navn: Katrine Merkesdal Hall
Studieprogram: Energi og miljø

Du får lære et nytt språk og oppleve en ny kultur. Som utvekslingsstudent blir man kjent med folk fra hele verden.

En mulighet du bare må ta!

Navn: Katrine Merkesdal Hall
Studieprogram: Energi og miljø

Du får lære et nytt språk og oppleve en ny kultur. Som utvekslingsstudent blir man kjent med folk fra hele verden.

Hvor har du vært på utveksling?

Lausanne i Sveits ved universitetet École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL).

Jeg dro da jeg begynte i tredje klasse og var der et år og tok enkeltemner som erstattet de emnene jeg skulle tatt hjemme i løpet av samme periode.

Jeg studerte statistikk, reguleringsteknikk, operasjonsananlyse, elektriske maskiner, miljøanalyse og fransk.

Rundt halvparten av fagene var på fransk og resten på engelsk. Jeg kunne ikke fransk fra før, foruten det jeg lærte på et tre uker langt intensivkurs før studiene startet. Så i begynnelsen satt jeg der på forelesninger og bare hørte og hørte på uten skjønne noe som helst. Dét var ganske tøft. Men det var bare å lære seg de viktigste begrepene innenfor faget, og ta det derfra. Jeg hadde noen sånne små opplevelser der jeg oppdaget at jeg skjønte mer enn jeg hadde gjort før. Men det første semesteret lurte jeg jo på om jeg hadde tatt meg litt vann over hodet.

Noe som var veldig greit var at jeg bodde sammen med kjæresten min som var på utveksling samtidig. Vi ble mest kjent de andre norske studentene, og det var flere der fra NTNU. Vi ble også kjent med noen sveitsiske og noen franske.

Hvorfor valgte du akkurat dette lærestedet/landet?

Det er et anerkjent universitet som ligger i et fantastisk naturskjønt område midt imellom de sveitsiske og de franske alpene.

Det er kort veg til uendelige muligheter for fjellturer, og du kan stå på ski der om vinteren.

Hvorfor dro du på utveksling?

Jeg har alltid sett på det som en selvfølge å skulle dra på utveksling. Muligheten til å bo i et annet land i et år uten å bli forsinket i studiene eller å måtte må ta permisjon fra et eller annet, den må man bare ta. Du får lære et nytt språk og oppleve en ny kultur. Som utvekslingsstudent blir man kjent med folk fra hele verden. Det er også lagt opp med økonomisk støtte fra Lånekassen. Det er ingen grunner til ikke å dra!

Hva fikk du ut av dette utenladsoppholdet?

Det var litt forskjell i undervisningen. På NTNU har du innleveringer i hvert fag hver uke – og du må ha levert så og så mange for bestå faget. Men der var det ingenting sånt. Det var innleveringer der også, men det var bare for ens egen del. Men det var mye større bruk av prosjekter underveis i semesteret som telte på karakteren. Det var mye tøffere krav for å i det hele tatt bestå fagene. Så jeg lærte meg å jobbe jevnt og ikke bruke skippertaksmetoden.

Det som ikke var så gøy var slutten på hvert semester når det var masse prosjekter som skulle leveres inn og eksamener annenhver dag. Jeg visste ikke om jeg kom til å stå i noen ting og fryktet at jeg skulle skulle klare å ta et eneste studiepoeng. Det var ikke noe særlig!

Det beste jeg fikk ut av oppholdet var alle fjellturene vi var på med usikt over den flotte naturen.

Viktig å få frem at man må ta den muligheten å dra på utveksling, en mulighet du bare får mens du studerer.

Valgte litteraturbyen Edinburgh

Studieprogram: Lektorutdanning i språkfag

Utvekslingssted: The University of Edinburgh, Skottland

Navn: Karen Langsholt Holmqvist

"Jeg har tatt med meg hjem et forråd av fortellinger - om forfattere og skotsk historie, eventyr og legender,.."

Valgte litteraturbyen Edinburgh

Studieprogram: Lektorutdanning i språkfag

Utvekslingssted: The University of Edinburgh, Skottland

Navn: Karen Langsholt Holmqvist

"Jeg har tatt med meg hjem et forråd av fortellinger - om forfattere og skotsk historie, eventyr og legender,.."

Karen Langsholt Holmqvist i EdinburghHvorfor dro du på utveksling?

Jeg dro fordi jeg ville bli bedre i engelsk, og dessuten hadde jeg lyst til å se litt mer av verden og bli kjent med Skottland og Storbritannia på en annen måte enn gjennom studiene.

Hvorfor valgte du Edinburgh? 

En avgjørende grunn var at universitetet hadde fag som så spennende ut, og som passet med studieplanen min. Men i tillegg var jeg der høsten 2014, under avstemningen om skotsk selvstendighet, og det var også et stort trekkplaster for meg. Dessuten er jeg veldig glad i både språk og litteratur, og Edinburgh og Skottland har litt av hvert å by på av begge deler. Edinburgh er en litteraturby, og det er mange kjente forfattere som enten er fra eller har bodd i byen, så Edinburgh er full av fortellinger og litterære referanser. I tillegg var jeg nysgjerrig på skotsk engelsk, og ville gjerne lære mer om det. 

Hva fikk du ut av dette utenlandsoppholdet? 

Jeg har blitt kjent med et nytt land, en ny kultur og mange nye mennesker, og jeg har lært litt skotsk engelsk. I tillegg har jeg fått mange opplevelser som jeg kan ta med meg tilbake. Disse opplevelsene får dessuten en ekstra verdi når jeg kan ta dem med meg inn i klasserommet. Det har jeg merket mens jeg har vært i praksis nå i ettertid. Og ikke minst har Skottland en levende fortellerkultur, så jeg har tatt med meg hjem et forråd av fortellinger - om forfattere og skotsk historie, eventyr og legender, for ikke å snakke om spøkelseshistorier. 

Tett og personlig oppfølging i Newfoundland

Studieprogram: Lektorutdanning i språkfag

Utvekslingssted: Memorial University, St.John's i Newfoundland, Canada

Navn: Paul-Johan Gustad

"Det ble et år med lønnesirup og roadtrips - og godt faglig utbytte!"

Tett og personlig oppfølging i Newfoundland

Studieprogram: Lektorutdanning i språkfag

Utvekslingssted: Memorial University, St.John's i Newfoundland, Canada

Navn: Paul-Johan Gustad

"Det ble et år med lønnesirup og roadtrips - og godt faglig utbytte!"

Paul-Johan GustadPaul-Johan Gulstad hadde et sterkt ønske om å oppleve Canada. At det ble nettopp St.John's i Newfoundland var ganske tilfeldig. De store byene virket ikke tiltrekkende, i tillegg hadde NTNU nettopp signert en avtale med Memorial University. Det ble et år med lønnesirup og roadtrips - og godt faglig utbytte!

Hvilket utbytte fikk du av fagene du tok?

Ganske varierende. Både jeg og Memorial var usikker på kompetansen min når jeg kom, så det første semesteret ble det noen fag som var litt for enkle, men det siste semesteret traff jeg veldig bra med fagene. Språk og litteratur blir prioritert der borte. Hvert fag hadde en eller annen form for innlevering hver uke, og professorene satte av tid til personlig gjennomgang av innleveringene med studentene.

Hva er det beste ved å studere i utlandet?


Jeg var der i ett år, altså to semestre. Det faglige utbyttet er faktisk ganske viktig. På NTNU har du en semesteroppgave, en eksamen som teller 100 % og lite tilbakemelding på det du skriver. Min faglige utvikling og entusiasme økte veldig siden jeg hele tiden fikk tilbakemelding på hva jeg gjorde i Canada. St.John's er en veldig liten plass, men en helt særegen form for engelsk. Det var veldig spennende å lære seg og å forstå en helt ny dialekt.

Men, det viktigste med å dra til utlandet er det å møte menneskene bak en kultur. Mennesker fra hele verden og fra St.John's. Alt fra anarkister til gullgravere. Det å studere på en liten plass tvinger deg til å komme overens med mange.

Har du noen råd til andre studenter som tenker på å reise ut?

Det å komme seg ut, og med støtte fra Lånekassen er ikke enkelt. Heldigvis finnes det flinke studieveiledere som kan hjelpe deg med forhåndsgodkjenninger. 

Jeg fikk mye ut av det å ta fagene seriøst, men det var godt å vite at karakterene ikke kan bli overført til Norge - så ett tips er jo det å ikke arbeide seg ihjel men leve livet dit du drar. Jeg drakk mye øl, spiste mye bacon med lønnesirup på og dro på mange og lange roadtrips.  

Anbefaler Danmark som utvekslingsland

Studieprogram: Lektorutdanning i språkfag

Utvekslingssted: Aarhus Universitet, Danmark

Navn: Karina Stenvold

"Enkelte universitet også et fadder- eller mentorprogram, sjekk det ut og meld deg på!"

Anbefaler Danmark som utvekslingsland

Studieprogram: Lektorutdanning i språkfag

Utvekslingssted: Aarhus Universitet, Danmark

Navn: Karina Stenvold

"Enkelte universitet også et fadder- eller mentorprogram, sjekk det ut og meld deg på!"

Karina Stenvold i ÅrhusHvorfor valgte du å dra på utveksling?

Jeg har alltid hatt lyst til å dra på utveksling, men siden jeg valgte å studere nordisk var valgmulighetene få. Danmark fristet veldig, så valget falt på Århus. Jeg hadde hørt mye positivt om både byen og folket. Emnene ved universitetet i Århus var også mer interessante for meg, enn ved de andre danske universitetene.

Jeg var på utveksling i ett semester, og bodde i Århus fra slutten av januar til slutten av juni i 2014.

Hva var det faglige utbyttet?

Fagene jeg tok var veldig interessante, så jeg føler utbyttet var stort. Jeg tok blant annet et mediefag, som er veldig relevant for jobben som lærer i dag.

Hva var den største fordelen med ditt studieopphold i utlandet?

Det beste med å studere i utlandet var å få nye perspektiver. Det var spennende å bli kjent med nye mennesker og et nytt land. Selv om man skulle tro at Danmark ikke er så ulikt Norge, var det faktisk mye som var forskjellig. Jeg fikk også et nytt syn på hvordan det er å bo i Norge. Jeg la utvekslingsoppholdet midt i mitt lektorløp, og det ga mye motivasjon. Danmark var et bra land å være student i, så det anbefales veldig!

Har du noen råd til andre studenter som kunne tenke seg å reise ut?

Et råd er å starte tidlig, det er ofte mange frister man må overholde og det er lurt å få oversikten så raskt som mulig. Et annet råd er å ikke være så kresen i valg av reisested, ofte kan de mindre byene overraske deg. Når jeg valgte Århus, valgte jeg en by som lå ganske midt i landet - det gjorde det veldig enkelt å reise rundt. Et siste tips er å være med på det meste av opplegget for internasjonale eller nye studenter. Det gjorde det enklere å bli kjent med nye mennesker. Enkelte universitet har også et fadder- eller mentorprogram, sjekk det ut og meld deg på!

 

Å oppleve byen som en ekte københavner!

Studieprogram: Lektorutdanning i språkfag

Utvekslingssted: Københavns Universitet, Danmark

Navn: Karen Brimsø Birkeland

"Reis! Mange har et stort ønske om å reise på utveksling, men det blir ofte med tanken.."

Å oppleve byen som en ekte københavner!

Studieprogram: Lektorutdanning i språkfag

Utvekslingssted: Københavns Universitet, Danmark

Navn: Karen Brimsø Birkeland

"Reis! Mange har et stort ønske om å reise på utveksling, men det blir ofte med tanken.."

Karen Birkeland på sykkel i DanmarkHvorfor valgte du å dra på utvekling?

Jeg har alltid hatt en drøm om å bo i København, og etter fire år i Trondheim kjente jeg at det var på tide med en miljøforandring, nye perspektiver og nye opplevelser.

Hvordan var det å studere ved ditt lærested i utlandet, sammenlignet med NTNU?

Det er mange likheter mellom det å være student i Danmark og i Norge, men også mange forskjeller! Campusområdene til KU var utrolig flotte, og vi ”hang” mye mer på skolen enn vi noen gang har gjort i Trondheim. Danske studenter virker også å ha et mer avslappa forhold til skolen enn det norske studenter har, og vi opplevde ofte (hver dag) at folk satt med én øl-flaske eller to i kantinen eller på en av de mange barene på skolen. Hver fredag ble det også arrangert fredagsbar på campus – et svært populært arrangement blant studentene.

Hva var det faglige utbyttet?

Det faglige utbytte var stort. Klassene ved KU er mye mindre enn jeg tidligere har vært vant til, og vi ble bedre kjent med både lærere og andre medstudenter. Mange av timene baserte seg på diskusjoner i klassen, samt ulike presentasjoner av oss studenter. Selv om det krevde en god del forarbeid, satt vi igjen med mye kunnskap og nye erfaringer. Det kan være verdt å nevne at språket var litt utfordrende i starten, da danske forelesere har en tendens til å snakke veldig fort. Vi kom likevel fort inn i det, og mot slutten dro vi selv noen danske fraser!

Hva var det sosiale utbyttet?

Jeg reiste ned sammen med fire andre lektorstudenter, noe som førte til at vi kanskje ikke utvida nettverket vårt i like stor grad som vi kunne gjort. Vi ble likevel kjent med noen medstudenter og andre dansker, og vi opplevde byen på best mulig måte! Kan også nevne at vi bodde hver for oss i et kollegiet for utvekslingsstudenter. Her ble vi kjent med morsomme, hyggelige og engasjerte studenter fa hele verden.

Hva var den største fordelen med ditt studieopphold i utlandet?

Jeg er veldig glad for at jeg har fått bo og oppleve byen som en ekte københavner! Jeg vet hvilke kaféer som er koselige, hvor det er best å ta en øl, hvilke restauranter som har god og billig mat og hvor i byen det er verdt å shoppe. Jeg kjenner til alle de koselige parkene, har lært meg alle  de kompliserte sykkelreglene og vet hvilke bydeler som er spennende å utforske. Når det gjelder det faglige, har jeg fått nye perspektiver på ting, fått økt faglig selvtillit og mye inspirasjon til hva jeg kan skrive om i masteroppgaven min! 

Var det noe som var utfordrende?

Det var en noe større forventning til at vi kom forberedt til timene her enn hjemme. Dette stresset oss litt i starten, men vi kom raskt inn i ”det danske studiemønsteret”. Det må likevel nevnes at arbeidsmengden ikke var overveldende, og de danske eksamenene opplevdes noe lettere enn hjemme i Norge.

Har du noen råd til andre studenter som kunne tenke seg å reise ut?

Reis! Mange har et stort ønske om å reise på utveksling, men det blir ofte med tanken – og det er så dumt. Semester mitt i København er et av de morsomste semestrene jeg har hatt i studietiden, og jeg anbefaler det på det varmeste. Du får uten tvil minner for livet, og du blir godt kjent med en by det alltid er like godt å komme tilbake til.

Leste pensum på stranda i California

Studieprogram: Lektorutdanning i språkfag

Utvekslingssted: University of California, San Diego, USA

Navn: Anna Sundby Nybo

"Nyt tiden du har på utveksling, eventyret er over mye fortere enn du aner! "

Leste pensum på stranda i California

Studieprogram: Lektorutdanning i språkfag

Utvekslingssted: University of California, San Diego, USA

Navn: Anna Sundby Nybo

"Nyt tiden du har på utveksling, eventyret er over mye fortere enn du aner! "

Anna Sundby Nybo på utveksling i USAHvorfor valgte du å dra på utveksling?

For meg var det en selvfølge å reise på utveksling i og med at jeg studerer engelsk. Jeg har lenge hatt planer om å dra på utveksling, spørsmålet var bare hvor! Å utveksle er en gyllen mulighet til å få praktisert språket, samt tilegne seg ny akademisk og kulturell kunnskap. Det sosiale aspektet er dessuten gull verdt! 

Hvordan var det å studere ved ditt lærested i utlandet, sammenlignet med NTNU?

Spennende og morsomt! Det var stas å være student ved et stort og mangfoldig universitet i solfylte California. Selv om arbeidsmengden trolig var noe mindre i utlandet enn ved NTNU, var det en jevnere arbeidsfordeling gjennom semesteret, både med tanke på prøver, innleveringer og arbeidsmaterialet. Vanlige vurderingsformer er essay, quiz, reading responses, discussion board entries, presentasjoner med mer. Gjennom semesteret var det vanlig med to til fire større vurderinger, samt flere mindre vurderinger innimellom disse.    

Hva var det faglige utbyttet?

Jeg har hatt flere spennende og lærerike fag som jeg aldri ville hatt muligheten til å ha ved NTNU. Selv om tilnærmingen til enkelte fag var litt annerledes enn det jeg er vant med hjemme, har det vært gøy å oppleve det amerikanske perspektivet på ulike litteratur- og pedagogikkemner, og ikke minst utdanning i seg selv. Hele prosessen har vært utrolig interessant, spesielt med tanke på at jeg selv skal undervise i engelsk om noen få år. 

Hva var det sosiale utbyttet?

Det kan være noe utfordrende å bli ordentlig godt kjent med amerikanske studenter i klassen, men med mye innsats fra din side er det ikke umulig. Samtidig er det lett å bli kjent med amerikanere utenfor skolen dersom man er åpen for det. Det finnes dessuten svært mange utvekslingsstudenter ved UCSD fra hele verden, og jeg har blitt kjent med folk fra flere ulike asiatiske og europeiske land. Det er ikke til å stikke under en stol at det er mange norske utvekslingsstudenter i California generelt, men det er fullt mulig å få seg amerikanske og internasjonale venner ved å ta del i ulike aktiviteter og arrangementer i regi av skolen, eller ved å kaste seg ut i det på egenhånd.  

Hva var den største fordelen med ditt studieopphold i utlandet?

For meg veier det språklige/ akademiske aspektet helt klart tyngst, men det kulturelle og sosiale aspektet gjør også utveksling til noe jeg kan anbefale varmt til andre. Å studere og bo i en by som har over 300 soldager i året er heller ikke feil. Å lese pensum på stranda eller å cruise på et longboard inn i solnedgangen med gode venner er garantert noe jeg kommer til å savne i Norge. Muligheten til å reise rundt i et mangfoldig og variert land som USA har dessuten gjort meg noen fantastiske naturopplevelser rikere.     

Var det noe som var utfordrende?

Selve søknadsprosessen til USA kan være noe komplisert og tidkrevende, så start tidlig. Søk råd og hjelp hos andre studenter som har vært på utveksling, og sett deg godt inn i hvilke krav som gjelder både fra NTNU og lærestedet i utlandet. Det kan dessuten være litt vanskelig å finne de riktige fagene ved lærestedet i utlandet, da fagtilbudet varier med hvert semester, samt at man som utvekslingsstudent ofte stiller bakerst i køen i enkelte populære fag. Vær derfor forberedt på at endringer trolig vil forekomme, og gjør så godt du kan med å finne alternative løsninger for å få fagkabalen til å gå opp. Instituttet hjemme ved NTNU var svært imøtekommende i mitt tilfelle, så det gikk heldigvis bra.

Har du noen råd til andre studenter som kunne tenke seg å reise ut?

Si ja – bli med på det som skjer rundt deg! Skap deg et nettverk med venner og bekjente, helst også lokale som du kan praktisere språket med og som kan vise deg rundt i byen du bor i. Planlegg praktiske ting god tid i forkant av avreise, men husk at mye kan endre seg underveis, så man kommer langt ved å være fleksibel og spontan.

Nyt tiden du har på utveksling, eventyret er over mye fortere enn du aner! 

 

Ønsket seg Sør-Frankrike

Studieprogram: Lektorutdanning i språkfag

Utvekslingssted: Pau, Frankrike

Navn: Silje Gartland Hoff

"Det blir ikke som en to ukers ferie, men en lang periode som gjør at man forstår kulturen på en helt ny måte."

Ønsket seg Sør-Frankrike

Studieprogram: Lektorutdanning i språkfag

Utvekslingssted: Pau, Frankrike

Navn: Silje Gartland Hoff

"Det blir ikke som en to ukers ferie, men en lang periode som gjør at man forstår kulturen på en helt ny måte."

Jeg valgte Pau fordi jeg ville lengst mulig sør i Frankrike. Jeg sjekket ut veldig mange universiteter, men endte tilslutt opp med Pau. Både fordi jeg slik kunne velge fag helt fritt og fordi at det er en middels stor by med mange studenter.

Jeg var ute to semester, hele år 2015. Siden jeg går lektor kunne jeg ikke ta et vanlig skoleår på grunn av praksis, men det fungerte helt fint å begynne med vårsemesteret. Jeg reiste ut da jeg var på tredjeåret og anbefaler virkelig å ta et helt år om man får det til!

Hvilket utbytte fikk du av fagene du tok?

Omtrent alle fagene jeg tok var interessante og utrolig lærerike. Både det faglige, men også de kulturelle og sosiale aspektene har gitt et stort læringsutbytte og lært meg mye. Bare det å studere ved et annet universitet gir nye perspektiver og inntrykk.

Hva er det beste ved å studere i utlandet?

Det aller beste ved å studere i utlandet er at man får ta del i en helt ny kultur. Det blir ikke som en to ukers ferie, men en lang periode som gjør at man forstår kulturen på en helt ny måte. Man blir kjent med nye mennesker og lærer også seg selv bedre å kjenne. Når man er på utveksling tar man seg også ofte tid til mer reising og nye opplevelser enn man kanskje gjør hjemme.

Har du noen råd til andre studenter som tenker på å reise ut?

Jeg anbefaler virkelig alle som kan om å dra på utveksling. Uansett studieretning er det å bo og studere i et nytt land utrolig lærerikt og spennende.

 

Utveksling utfordret meg på mange områder

Studieprogram: Bachelor i nordisk språk og litteratur

Utvekslingssted: Aarhus Universitet, Danmark

Navn: Randi Marie Nygård

"Fenomenet Skam har gitt det norske språket en større rolle i Danmark."

Utveksling utfordret meg på mange områder

Studieprogram: Bachelor i nordisk språk og litteratur

Utvekslingssted: Aarhus Universitet, Danmark

Navn: Randi Marie Nygård

"Fenomenet Skam har gitt det norske språket en større rolle i Danmark."

Student Randi Marie Nygård ved sjøen i Århus

Hvorfor valgte du å dra på utveksling?

Jeg har lenge tenkt at jeg vil dra på utveksling, men det har ikke passet inn i studiene mine før nå. Det virket veldig spennende å studere i et andet land enn Norge. Og ettersom jeg studerer nordisk språk og litteratur, var det naturlig å velge et naboland til Norge. Valget falt på Aarhus i Danmark. Aarhus er Danmarks nest største by og den er kjent som en studentby. Snittalderen i byen er så lav som 37,5 år. Jeg tenkte at det kom til å bli fint med en litt mindre by med mange unge mennesker. Ideen om å kunne sykle til skolen virket også veldig fin. Alt i alt gav utveskling en mulighet til få ta andre fag og møte nye mennesker med samme interesser i et annet land enn Norge.

Hvordan var det å studere ved ditt lærested i utlandet, sammenliknet med NTNU?

Undervisningen på Aarhus universitet er lagt opp på en litt annen måte enn jeg er vant med ved NTNU. Mine kurs i Aarhus foregikk i små klasser, noe det er lite av på de kursene jeg har hatt på NTNU. Forelesningene varte i tre timer med både ordinær forelesning, litt diskusjon i grupper og i plenum. I starten var det litt uvant, men man venner seg fort med det. Også eksamen er lagt opp på en annen måte, med mange muntlige prøver. Det var både skummelt og spennende å prøve seg på en annen undervisnings- og eksamensform. Selv om det var moro å prøve ut andre måter å studere på, vil jeg si at jeg er godt fornøyd med skriftlige skoleeksamen og undervisning som er lagt opp spesifikt etter forelesning og gruppeundervisning hver for seg. Det gir mulighet til å fordype seg i tekster på en god måte, syns jeg.

Hva var det faglige utbyttet?

På bachelor i nordisk språk og litteratur ved Aarhus universitet har de en tredeling av pensum med språk, litteratur og media. Muligheten til å ha mediefag i bachelorgraden er veldig spennende fordi jeg har lært mye om sosiale- og andre medier som brukes blant annet i skolen. Ekstra spennende var det at Skam begynte å bli veldig stort da jeg var i Danmark, og mye av undervisningen gikk ut på å analysere og se nærmere på fenomenet Skam. Også det norske språket har fått en større rolle i det danske språket. I tillegg har jeg hatt litteraturfag som ga meg muligheten til å bli bedre kjent med danske klassikere, samt mye novellelitteratur fra Sverige, Danmark og Norge. Dette er muligheter jeg ikke hadde hatt hjemme i Norge.

Hva var det sosiale utbyttet?

Det sosiale er ofte en stor del av det å være på utveksling. I Aarhus hadde de gode introduksjonstilbud til oss som var på utveksling og dette var en fin mulighet til å bli kjent med de andre utvekslingsstudentene. Etter at jeg kom tilbake til Trondheim har jeg fremdeles kontakt med flere av de jeg gikk i klasse med og vi har avtalt å møtes i sommer.

Hva var den største fordelen med ditt studieopphold i utlandet?

Den største fordelen var at jeg fikk utfordret meg selv på mange områder. Man får mulighet til å bli kjent med nye mennesker, en annen kultur og en ny by, samtidig som man får perspektiv på ting hjemme i Norge. Jeg opplevde at utenlandsstudiet fikk meg til å tenke på hva jeg ville gjøre med videre studier, det ga meg også nytt perspektiv, og man får kjenne på å bli enda mer selvstendig.

Hva var det som var utfordrende?

Helt i starten av oppholdet var det litt utfordrende å ikke kjenne noen, men ettersom man går i forelesninger og er med på det sosiale blir man fort kjent med andre studenter. Jeg bodde privat sammen med ei anna jente fra Danmark, men jeg vil egentlig anbefale å bo sammen med flere, gjerne andre utvekslingsstudenter om du vil bli kjent med andre som er i samme situasjon som du. Språket kunne også blitt utfordrende, men med litt hjelp var det som regel ikke noe problem å bli forstått. (Til tross for at mange dansker trenger å høre setningen flere ganger før de forstår, men jeg skylder mye på Skam og seriens gode innflytelse på danskene.)

Har du noen råd til andre studenter som kunne tenke seg å reise ut?

Jeg vil absolutt anbefale å dra på utveksling. Det er spennende å prøve noe nytt og bli kjent med nye omgivelser, nye mennesker og andre måter universiteter og undervisning foregår på. Selv var jeg på utveksling kun ett semester, men i ettertid skulle jeg ønske jeg hadde hatt mulighet til å bli to semester. Det tar ofte litt tid å bli kjent med plassen og nye mennesker. Om du har lyst og mulighet til å studere i utlandet – gjør det!

Høyt faglig utbytte ved Sorbonne i Paris

Studieprogram: Bachelor i fransk
Utvekslingssted: Université de Paris-Sorbonne, Frankrike
Navn: Yngvild Næss Trøan

"Sorbonne er et universitet som er spesialisert på humanistiske og samfunnsvitenskapelige fag, og det merkes."

Delstudier i utlandet

Høyt faglig utbytte ved Sorbonne i Paris

Studieprogram: Bachelor i fransk
Utvekslingssted: Université de Paris-Sorbonne, Frankrike
Navn: Yngvild Næss Trøan

"Sorbonne er et universitet som er spesialisert på humanistiske og samfunnsvitenskapelige fag, og det merkes."

Portrett av Yngvild Næss Trøan

Hvorfor valgte du å dra på utveksling?

Jeg trengte å få praktisert fransk for å kunne snakke mer flytende. I tillegg var jeg interessert i å skaffe meg nye perspektiver, og jeg hadde jeg også lyst til å oppleve et nytt land og en ny kultur.

Hvordan var det å studere ved ditt lærested i utlandet, sammenlignet med NTNU?

Sorbonne er et universitet som er spesialisert på humanistiske og samfunnsvitenskapelige fag, og det merkes. Man merker fort at man som språkstudent har en mye større prioritet enn på NTNU. Utover dette er det en del forskjeller hva angår campusløsninger og undervisningsformer som man må venne seg til.

Hva var det faglige utbyttet?

Det faglige utbyttet var veldig bra, selv om man nok må regne med å jobbe litt mer med fagene enn det man gjør hjemme. Erasmusstudenter innen språk og litteratur trenger ofte ikke å sitte til eksamen, men får karakter basert på det kontinuerlige arbeidet. Nivået på fagene er ganske høyt, særlig på tredjeåret på licence (bachelor), og undervisningsformen tillater til mindre grad enn i Norge samhandling mellom studenter og foreleser.

Hva var det sosiale utbyttet?

Det er ikke bare-bare å bli kjent med franskmenn, i alle fall ikke i en undervisningssituasjon, men det er selvsagt mulig. Hvis ikke er det massevis av utvekslingsstudenter ved universitetet som er åpne for å møte nye mennesker. Det arrangeres også flere aktiviteter for utvekslingsstudenter.

Hva var den største fordelen med ditt studieopphold i utlandet?

Du får en rekke nye perspektiver på egen utdanning. Studerer du humaniora vil du også mest sannsynlig oppleve økt faglig selvtillit.

Var det noe som var utfordrende?

Det å tilpasse seg en ny undervisningskultur kan til tider være frustrerende, og det er lett å tenke at alt er mye bedre hjemme. Men den tankegangen kommer man ikke langt med. Det er bare å godta det som det er, og så er det mange som er villige til å svare på det du måtte lure på.

Har du noen råd til andre studenter som kunne tenke seg å reise ut?

Jeg vil absolutt anbefale det til alle og enhver, fordi du får så mye ut av det, både faglig, sosialt og kulturelt. Paris er en fantastisk by for de som liker at det foregår mye rundt dem, særlig innen kunst og kultur.

Yngvild har også skrevet en kronikk om utvekslingsoppholdet sitt i studentavisa Under Dusken: Hvorfor humanister må se å komme seg på utveksling.

Tue, 18 Oct 2016 09:17:28 +0200

Utveksling er den beste måten å lære et språk

Studieprogram: Bachelor i fremmedspråk
Utvekslingssted: Pontifícia Universidade Católica, Chile
Navn: Steinar Horten

"For min del var også språkpraksisen helt uvurderlig, med tanke på at jeg går et språkstudium." 

DELSTUDIER I UTLANDET

Utveksling er den beste måten å lære et språk

Studieprogram: Bachelor i fremmedspråk
Utvekslingssted: Pontifícia Universidade Católica, Chile
Navn: Steinar Horten

"For min del var også språkpraksisen helt uvurderlig, med tanke på at jeg går et språkstudium." 

Steinar Horten på utveksling i Chile

Hvorfor valgte du å dra på utveksling?

Jeg var tatt opp som student på bachelor i språk og litteratur og valgte å reise på utveksling for å få tatt fordypning i spansk, siden NTNU da ikke hadde tilbud om bachelorfordypning i spansk. Jeg har tidligere vært i Chile som utvekslingsstudent på VGS, gjennom AFS, og ble gjennom den opplevelsen veldig glad i landet, kulturen, vertsfamilie og venner. Når jeg så skulle velge et spansktalende land å reise til på bachelornivå var landevalget enkelt. NTNU har samarbeidsavtale med Pontificia Universidad Católica de Chile i Santiago, som er et av de fremste i landet. Jeg har hørt veldig mye positivt om universitetet av bekjente i Chile, og er veldig fornøyd med valget - et stabilt og ryddig universitet med meget god kompetanse.

Hvordan var det å studere i utlandet, sammenlignet med NTNU?

En vesentlig forskjell på å studere ved PUC og ved NTNU er språket. Forelesningene ved PUC går på spansk (med unntak av noen svært få emner arrangert spesielt for utvekslingsstudenter som går på engelsk), og det forventes at utvekslingsstudentene kan følge denne uten spesiell oppfølging. En annen forskjell er at der norske studenter bruker bøker som pensum, bruker studentene ved PUC i stor grad en samling av artikler og kortere tekster som kopieres enkeltvis på universitetet. Dette fordrer litt mer ryddighet enn når man går og kjøper én enkelt pensumbok på Akademika. En tredje forskjell er vurderingsformen. Det legges i større grad vekt på prøver og innleveringer underveis i semesteret enn ved NTNU, og eksamen teller sjeldent 100 % av den endelige karakteren.

Hva var det faglige utbyttet?

Jeg tok emner fra ulike institutt med bred variasjon, men som alle hadde ett felles fokus: Samtidens Latin-Amerika. Det ga meg en bredere forståelse av kontinentets historie, kultur, utfordringer og dets rolle i dagens verdenssamfunn.

Hva var det sosiale utbyttet?

Ved universitet finnes en frivillig organisasjon av chilenske studenter som hele tiden jobber for å lage ulike arrangementer for utvekslingsstudenter. Dette kan være alt fra en enkel grillfest til internasjonal matmesse til turer til Nord- og Sør-Chile. Her ble jeg kjent med hyggelige studenter som var åpne for å ta imot og lære av utvekslingsstudenter. I tillegg fikk jeg gode venner fra andre steder i verden, som jeg har truffet igjen etter utvekslingsoppholdet, og som jeg fremdeles har kontakt med. Dette er en av de store gevinstene som følger med et utvekslingsopphold.

Hva var den største fordelen med ditt studieopphold i utlandet?

Å få bo i et annet land med en annen kultur over lengre tid er en unik mulighet til å berike seg selv med nye perspektiv og bekjentskaper. For min del var også språkpraksisen helt uvurderlig, med tanke på at jeg går et språkstudium. Dessuten er Chile et fantastisk land å bo i, med en utrolig variert geografi og gode muligheter for unike reiseopplevelser.

Var det noe som var utfordrende?

Papirmølla tar lang tid, så start tidlig. I tillegg kunne det være utfordrende å finne ut om et spesifikt emne gis på 1., 2. eller 3. år på bachelor ved PUC, samt å finne frem til den personen som er ansvarlig for emnet og kan gi svar på dette. Igjen: start planleggingen av utveksling tidlig!

Har du noen råd til andre studenter som kunne tenke seg å reise ut?

Ikke tenk, bare gjør det! Reis ut i verden! Det er noe man ikke kommer til å angre på. Et utvekslingsopphold i et annet land er en uvurderlig ballast på mange måter, som man vil ha med seg resten av livet, og dessuten er det den beste veien å gå for å lære et språk godt. Begynn planleggingen tidlig og vær forberedt på å måtte endre planer underveis.

Miljøforandring og nye utfordringer i Sør-Afrika

Studieprogram: Bachelor i Psykologi
Utvekslingssted: Stellenbosch University, Sør-Afrika
Navn: Kaia Janet Kvernhaug Aarberg

"Jeg har alltid likt å reise og tenkte derfor at kombinasjonen med studier kunne være interessant. Jeg ønsket miljøforandring og nye utfordringer."

DELSTUDIER I UTLANDET

Studieprogram: Bachelor i Psykologi
Utvekslingssted: Stellenbosch University, Sør-Afrika
Navn: Kaia Janet Kvernhaug Aarberg

"Jeg har alltid likt å reise og tenkte derfor at kombinasjonen med studier kunne være interessant. Jeg ønsket miljøforandring og nye utfordringer."

Utvekslingsopphold i Sør-Afrika

Hvorfor valgte du å dra på utveksling?

Jeg har alltid likt å reise og tenkte derfor at kombinasjonen med studier kunne være interessant. Jeg ønsket miljøforandring og nye utfordringer. I tillegg hadde vårt institutt akkurat på den tiden landet en avtale med Stellenbosch University som gjorde avgjørelsen lettere.

Hvordan var det å studere i utlandet, sammenlignet med NTNU?

Det var annerledes, men ikke dårlig av den grunn. Det er mer obligatorisk, også når det kommer til oppmøte så jeg fikk litt følelsen av at jeg var tilbake på videregående igjen. Men dette gjorde også at vi fikk et tettere klassemiljø og mer engasjerte professorer. Karaktersystemet var også helt annerledes, men jeg fikk inntrykk av at det var lettere å oppnå en god karakter der nede en her hjemme.

Hva var det faglige utbyttet?

Jeg hadde mange forskjellige fag som ikke gikk under psykologi, men likevel mange som var morsomme og interessante. Mange av fagene var vinklet fra et Sørafrikansk perspektiv og dette var utrolig lærerikt, og denne kunnskapen jeg fikk her kunne jeg umulig ha ervervet hjemme i Norge. Stellenbosch University har mange fag som er skreddersydd for utvekslingsstudenter  og som er på engelsk og de kan anbefales. Skal du ta andre fag er de litt vanskeligere å komme inn på og noen av de kan hende undervises på afrikaans.

Hva var det sosiale utbyttet?

Det sosiale utbytte var stort! Jeg fikk mange nye venner for livet og fra hele verden. Universitetet var også flinke til å arrangere turer og sosiale arrangementer for utvekslingsstudentene. Det er en kjensgjerning at mange som drar på utveksling kun får venner som også er utvekslingsstudenter, men vil du gjøre noe med dette er det bare å melde seg inn i diverse klubber som det florerer av i Stellenbosch! Jeg meldte meg for eksempel inn i dykkerklubben der jeg også tok dykkerlappen og det var utrolig gøy. Sørafrikanere er også veldig åpne og lette å komme inn på.

Hva var den største fordelen med ditt studieopphold i utlandet?

Jeg lærte mye om meg selv og hvordan det er å komme ut av den lille, trygge boblen vi i Norge lever i. Jeg fikk utfordret mitt verdenssyn og det gjorde meg kanskje mer aksepterende og mindre dømmende. Men viktigst av alt fikk jeg opplevelser og venner for livet.

Var det noe som var utfordrende?

Spesifikt for Sør-Afrika vil jeg trekke frem rasisme. I Norge er vi veldig beskyttet; åpen rasisme er fyfy. Og selv om det er over 20 år siden Sør-Afrika avskaffet apartheid, henger mye ennå igjen. Det var ubehagelig i begynnelsen, men man lærer å takle det og å forstå begge sider.

Har du noen råd til andre studenter som kunne tenke seg å reise ut?

Det å skulle dra alene til et annet er alltid skummelt og man sitter med mange bekymringer som ”kommer jeg til å få noen venner?”, ”får jeg kultursjokk?” og ”kommer jeg til å savne brunost?”. Disse bekymringene forsvinner raskt fordi du finner ut av dette de første to ukene;

  1. Du kommer garantert til å få deg venner
  2. Du kommer kanskje til å få kultursjokk, men du kommer deg over det.
  3. Nei, du kommer ikke til å savne brunost.

Ellers er det lurt å sørge for å søke om alt av visum og søknader i god tid, dette tar alltid lenger enn forventet. Ha ekstra penger på en bufferkonto hvis du vil reise mye. Når du er på utveksling: bruk mye tid på å virkelig lære om kulturen, og menneskene i landet du er i å kjenne når du er der, ikke la deg bli fanget i ”utvekslingsstudentbobla”.

På utveksling i Sør-Afrika

På utveksling "Down Under"

Studieprogram: Master i Industriell økonomi og teknologiledelse
Utvekslingssted: Queensland University of Technology, Australia
Navn: Eirik Wahlstrøm

"Språk, kultur, varme, fritid og mulighetene for backpacking var fem av hovedgrunnene for å reise på utveksling."

Utdanning i utlandet

På utveksling "Down Under"

Studieprogram: Master i Industriell økonomi og teknologiledelse
Utvekslingssted: Queensland University of Technology, Australia
Navn: Eirik Wahlstrøm

"Språk, kultur, varme, fritid og mulighetene for backpacking var fem av hovedgrunnene for å reise på utveksling."

Eirik Wahlstrøm utenfor Operahuset i Sydney

Hvorfor valgte du å dra på utveksling?

Språk, kultur, varme, fritid og mulighetene for backpacking var nok fem av hovedgrunnene. Jeg hadde et sterkt ønske om å bli bedre i engelsk. I tillegg har jeg alltid hatt lyst til å bli bedre kjent med Australia og kulturen "Down Under". Brisbane i Australia har i tillegg et av verdens beste klimaer, og jeg hørte fra tidligere utvekslingsstudenter at man hadde mye fritid. Jeg hadde lenge hatt en drøm om å dra på en lang backpacker-reise, og sommerferien på 3 måneder  (nov – feb) passet meg derfor utmerket. Fikk dratt innom fem land i Sørøst-Asia og fikk være halvannen måned i Sør-Afrika der jeg besøkte venner som tok sin utveksling på University of Cape Town.

Hvordan var det å studere i utlandet, sammenlignet med NTNU?

Det var veldig bra. Det var nok litt mindre å gjøre totalt sett, men en mye jevnere fordeling over semesteret. Ingen eksamener teller mer enn 60% (som oftest 40-50%), og i to fag hadde jeg ikke eksamen i det hele tatt. Andre vurderingsformer er gjerne essay, quiz, mid-term, øvinger og lignende.  Å studere i en storby er også litt annerledes enn å studere i Trondheim, men det har bare vært gøy.

Hva var det faglige utbyttet?

Til tross for at det var mindre å gjøre føler jeg at jeg fikk et større faglig utbytte i utlandet. Sannsynligvis fordi det var et stort fokus på reelle problemstillinger og oppgaver, framfor det teoretisk bakenforliggende som ofte gjennomsyrer fagene på NTNU. I tillegg gjør det at man blir vurdert i løpet av hele året at man holder et mer jevnt fokus.

Hva var det sosiale utbyttet?

Jeg er veldig fornøyd med det sosiale utbytte. QUT har en egen organisasjon for utvekslingsstudenter som har et bra tilbud og som setter deg i kontakt med andre som er på utveksling. I tillegg er australierne veldig vennlige, og det er ikke noe problem å komme i kontakt med dem heller. Det var også mange sportslige og ikke-sportslige tilbud (type linjeforeninger) på skolen som man kunne være med på, hvor de fleste var australske. Å bli med i klubbene og/eller på arrangementene deres synes jeg var den beste måten å engasjere bli kjent med australiere på.

Hva var den største fordelen med ditt studieopphold i utlandet?

Fritid. Jeg hadde store verv og deltidsjobb i Trondheim, så overgangen til ingen deltidsjobber/verv og et litt enklere faglig opplegg passet meg utmerket. Ikke bare fungerte det som et slags friår, men det har også gitt meg motivasjon til å igjen engasjere meg i det fantastiske studiemiljøet på NTNU.

Var det noe som var utfordrende?

Hverdagsspråket, langdistanseforhold og familie. Det å forstå "skoleengelsken" gikk greit nok, men det å komme seg inn i hverdagsspråket og å ta humoren tok litt lengre tid. Jeg hadde også kjæreste i Norge, men hun kom på et 6-måneders besøk etter 3-månder, så det gikk greitJ. Ellers valgte jeg å ikke dra hjem i løpet av oppholdet, så det ble litt lenge fra familien, men det går jo bra.

Har du noen råd til andre studenter som kunne tenke seg å reise ut? 

Tenk over hva du ønsker å oppnå med året. Er det å gå på et prestisjeuniversitet, lære et språk, få innblikk i en kultur, ta et "friår", knytte bånd med studenter fra Norge eller en blanding av flere? Et tilleggstips er å ikke ha urealistiske forventninger, som å kombinere et "prestisjeuniversitet" med "et friår". Da tror jeg du kan få deg en negativ overraskelse (vurder eventuelt heller å ta et halvt år der, og et halvt år et annet sted.

Etter at du har funnet ut hva du ønsker deg, kartlegg hvor du kan oppnå dette. Les utvekslingsrapporter og snakk med folk som har vært der. Når du kommer til stedet, utnytt mulighetene. Tiden går fort, og plutselig er du snart ferdig og skriver utvekslingsrapport for oppholdet ditt!

God reise!

Wed, 04 May 2016 09:59:16 +0200

Opplevelsene er noe du vil sette pris på resten av livet

Studieprogram: Master i Industriell økonomi og teknologiledelse
Utvekslingssted: Nanyang Technological University, Singapore
Navn: Marianne Wethe Koch

"Jeg valgte å dra på utveksling for å oppleve nye kulturer, møte nye mennesker og bli enda bedre i engelsk."

Delstudier i utlandet

Opplevelsene er noe du vil sette pris på resten av livet

Studieprogram: Master i Industriell økonomi og teknologiledelse
Utvekslingssted: Nanyang Technological University, Singapore
Navn: Marianne Wethe Koch

"Jeg valgte å dra på utveksling for å oppleve nye kulturer, møte nye mennesker og bli enda bedre i engelsk."

Portrett av Marianne Wethe Koch

Hvorfor valgte du å dra på utveksling?

Jeg valgte å dra på utveksling for å oppleve nye kulturer, møte nye mennesker og bli enda bedre i engelsk. Jeg er også veldig glad i å reise, og utveksling var en mulighet jeg visste jeg mest sannsynlig kun vil få en gang i livet. Valget var derfor enkelt, jeg måtte bare dra ut!

Hvordan var det å studere ved ditt lærested i utlandet, sammenlignet med NTNU?

Det var veldig fint å studere ved Nanyang Technological University (NTU) i Singapore. Det var mange mathaller og matsteder med billig mat, et fint og stort bibliotek og godt utstyrte grupperom og forelesningssaler. Et minus var imidlertid at treningssenteret på skolen var lite og dårlig i forhold til NTNU. Å melde seg inn på et treningssenter eller bo i et leilighetskompleks med treningsrom anbefales derfor.

Det var imidlertid mange muligheter for å holde på med sport på ulike skolelag. Alt fra håndball og fotball til dans og svømming. Mange utvekslingsstudenter var aktive på skolelagene, og jeg ble selv med i en hiphop-gruppe.

Hva var det faglige utbyttet?

Det faglige utbyttet var svært bra! Jeg syns personlig at NTU er et veldig bra universitet. Måten de legger opp undervisningen på passet meg veldig bra og jeg vil si jeg fikk større utbytte av fagene der enn mange av fagene jeg har tatt på NTNU. Dette er hovedsakelig fordi jeg trenger litt «tvang» for å få ting gjort. Quizer midt i semesteret, framføringer i mange fag og obligatoriske øvingstimer hvor øvingene ble gjennomgått i plenum sørget for at jeg jobber mer jevnt med fagene enn jeg gjør på NTNU, hvor det meste læres i eksamenstiden.

Jeg syns også at jeg hadde interessante fag med passende mengde pensum.

Hva var det sosiale utbyttet?

Det sosiale utbyttet syns jeg var veldig bra! Det var ofte artige fester alle utvekslingsstudentene ble invitert på, noe som gjorde det enkelt å bli kjent med andre utvekslingsstudenter fra hele verden. Jeg fikk på denne måten mange gode venner fra hele verden i løpet av året, og jeg har fortsatt kontakt med mange av dem.

Hva var den største fordelen med ditt studieopphold i utlandet?

Reising er helt klart den største fordelen med å bo i Singapore. Du kan reise billig og enkelt til mange land i Sør-Øst Asia, noe jeg utnyttet til det fulle. Jeg anbefaler å spare opp litt penger til reising før utveksling og reise så mye som mulig mens du er der! Jeg tok flere turer til naboland som Thailand, Malaysia og Indonesia i langhelger, og tok lengre turer i forbindelse med juleferien eller såkalte «recess weeks» man har en gang i midten av hvert semesteret.Da reiste jeg blant annet på backpacking i Vietnam og Kambodsja og strandferie på Gili-øyene. Herlig!

En annen fordel var å bli enda bedre i engelsk, både muntlig og skriftlig. Engelsk er i dag som mitt andre morsmål, og jeg bruker det mye i forbindelse med skole og for å holde kontakten med venner fra utveksling.

Var det noe som var utfordrende?

Det var et par ting jeg fant utfordrende i løpet av oppholdet. Det ene var å få de fagene man ønsket ved begynnelsen av hvert semester. Den første uken av hvert semester er svært stressende, da man må konkurrere om plasser på ulike fag, stå på ventelister og kontakte professorer for å få lov til å ta noen av fagene man ønsker. Det gikk imidlertid alltid i orden til slutt og jeg fikk tatt alle fagene jeg ønsket.

Noe jeg også syns var utfordrende var å bli kjent med singaporeanske studenter. Man må jobbe litt ekstra hardt for å bli kjent med de lokale, men når man først blir godt kjent med noen er de veldig hyggelige! Mitt tips er å være litt frempå og inviter dem med på å dra ut å spise.

Har du noen råd til andre studenter som kunne tenke seg å reise ut?

Mitt første råd er å spare opp litt penger før du reiser. På den måten får du utnyttet utvekslingsåret til det fulle og reist så mye som mulig!

Mitt ande råd er å finne ut av hva du vil sitte igjen med etter utvekslingen. Bli god i engelsk? Lære deg et nytt språk? Dra på utrolige reiser? Gå på et universitet som gjør seg på CV-en? Når du vet hva du vil sitte igjen med er det lettere å finne en by som vil passe for deg. Snakk også med studenter som allerede har vært på utveksling og finn ut hvilke erfaringer og opplevelser de sitter igjen med.

Mitt siste råd er å dra! Du kommer ikke til å angre, og opplevelsene er noe du vil sette pris på resten av livet.