Sivilingeniør/masterprogram 5-årig, Trondheim

Hvorfor velge materialteknologi?


Sigrid Moen

Bilde av Sigrid Moen. Foto: PrivatSigrid begynte å studere materialteknologi høsten 2011.

Jeg valgte materialteknologi fordi jeg hadde lyst til å gå på en linje hvor jeg kunne ha en god blanding av alle realfagene. Det fristet ikke med en ren kjemi- eller fysikklinje, så derfor syntes jeg materialteknologi hørtes spennende og interessant ut. Samtidig fikk jeg høre fra flere av mine lærere på videregående at materialteknologi var veldig fremtidsrettet og at dersom de skulle valgt på nytt, ville de begynt på nettopp dette studiet.

Når jeg begynte hadde jeg ingen spesielle forventninger annet enn at jeg ville få flere spennende fag innenfor flere områder. Jeg var klar over at de første årene var veldig generelle, og var derfor spent på de første «ordentlige» materialteknologifagene. Når det viste seg at disse var de mest spennende fagene jeg hadde, visste jeg at jeg hadde gjort et godt valg.  

Det beste med å studere materialteknologi er at du får mange spennende fag innenfor flere områder, og du vet at du vil bli ettertraktet når du er ferdig med studiet. I tillegg er det et utrolig bra klassemiljø, og siden det bare er ca. 30stk. i hver klasse blir man godt kjent. Det er også lett å bli kjent med eldre og yngre studenter siden vi har samme pauserom og lesesaler rett i nærheten av hverandre. 

Det største høydepunktet i løpet av studietiden må nok være hovedekskursjonen våren i 3.klasse. Vi har selv tjent inn penger via Materialdagen, som vi arrangerte i høst, og hatt avstemming om hvor i verden vi ønsker å dra. Min klasse skal i år til Brasil, og det gleder jeg meg utrolig masse til. Det blir først en uke i Rio de Janeiro med faglig opplegg, og deretter to uker ferie. 

Jeg var veldig motivert for å fortsette rett på studiene etter videregående, og derfor var det rett valg for meg.  Det var veldig greit at klassen var så liten, da ble ikke overgangen så stor og vi ble fort kjent. Jeg har ikke angret på at jeg begynte rett på, og i begynnelsen så jeg heller på det som en fordel å ha det jeg hadde lært på videregående friskt i minnet. 

Siden klassene er så små, blir det enklere å få kontakt med professorene og terskelen er mindre for å spørre om hjelp når det ikke er over hundre mennesker i samme auditorium. Man blir også godt kjent med eldre studenter, både på lesesalen og pauserommet, og det er derfor også enkelt å spørre dem om hjelp med fag de har hatt tidligere. 

Harald Pollen

Bilde av Harald Pollen. Foto: PrivatIntervju med student Harald Pollen som begynte på sivilingeniørutdanningen i materialteknologi i 2013.

Hvorfor valgte du materialteknologi?

Jeg ville utdanne meg innenfor teknologi. Valgte spesifikt materialteknologi fordi jeg ville ha en blanding av matematikk, fysikk og kjemi - de tre fagene jeg syntes var mest interessante på videregående skole. Hadde i tillegg en liten interesse for lette materialer etter å ha drevet med idrett i mange år.

Hva er det beste med å studere materialteknologi?

Jeg synes at klassemiljøet er det beste med å studere materialteknologi. Det er relativt få på årstrinnet mitt, og jeg kjenner de aller fleste der. Det er i tillegg morsomt at man begynner med materialemner allerede fra første semester.

Har du noen høydepunkter fra første året på universitet?

Ja, et høydepunkt var de to første ukene på NTNU - Teknostart og fadderukene. Man lærte mye om å være student i Trondheim, begynte med enkelte emner og ble kjent med mange nye mennesker - fra klassen, høyere årstrinn og andre studielinjer.

Du hadde et år i militæret før du begynte på NTNU, hvordan var denne overgangen fra videregående skole til universitet?

Det var greit med et år mellom videregående skole og universitet. Jeg merket at jeg gledet meg mer til å begynne med studier etter ett år borte fra skolebenken enn om jeg hadde begynt på rett på NTNU. Det var noen ting som hadde gått i glemmeboken, men fikk frisket opp hukommelsen i løpet av Teknostart.

Marte Brynjulfsen

Marte begynte på materialteknologistudiet i 2010.Bilde av Marthe, student ved sivilingeniørutdanning materialteknologi ved NTNU

- Jeg valgte å søke materialteknologi fordi jeg synes linjen virket allsidig med en god kombinasjon av fysikk og kjemi. Det tenkte jeg kunne være lurt når jeg senere skal søke jobb. Dette viste seg å stemme bra, og materialteknologi er kjempegøy. Vi lærer både om kjemiske og fysikalske sider ved metaller og andre materialer. Det er en veldig fin og praktisk kombinasjon av kunnskap, i tillegg til at det er gøy å lære i seg selv.

Jeg liker å lære om hvordan ting rundt meg fungerer, noe vi gjør på materialteknologi, for eksempel:

  • hvorfor en bil blir deformert på en spesiell måte under en kollisjon?
  • hvorfor ruster noen av materialene?
  • hvorfor kan ikke noen materialer benyttes i båtbygging fordi de sprekker i kaldt vann?

I tillegg til at en får svar på mange spørsmål er det et kjempebra miljø på materialteknologi. Vi er en liten klasse med rundt 30 studenter, vi blir derfor godt kjent og du får fort mange venner som du kan trene med og spørre om hjelp under studietiden. Det er hyggelig med eget pauserom hvor vi får gratis kaffe, innkjøpt av linjeforeningen. Vi blir også kjent med professorer som gjerne hjelper oss med oppgaver om vi trenger det.