Masterprogram (sivilingeniør), 5-årig, Trondheim

Kommunikasjonsteknologi

– Studentintervju

Et veldig fremtidsrettet studie med gode arbeidsmuligheter

Navn: Hege Krokås Borge
Studieprogram: Kommunikasjonsteknologi
Spesialisering: Digital økonomi

Da jeg var elev på videregående deltok jeg på teknologicamp i regi av Jenteprosjektet Ada. På campen hørte jeg om sivilingeniørstudiet i kommunikasjonsteknologi. Dette passer meg! tenkte jeg.

SIVILINGENIØR/MASTERPROGRAM, 5-ÅRIG, Trondheim

Et veldig fremtidsrettet studie med gode arbeidsmuligheter

Navn: Hege Krokås Borge
Studieprogram: Kommunikasjonsteknologi
Spesialisering: Digital økonomi

Da jeg var elev på videregående deltok jeg på teknologicamp i regi av Jenteprosjektet Ada. På campen hørte jeg om sivilingeniørstudiet i kommunikasjonsteknologi. Dette passer meg! tenkte jeg.

Portrett av Hege Krokås Borge
Hvorfor valgte du NTNU? 

Jeg var veldig glad i realfag da jeg gikk på videregående, og NTNU gikk for å være det beste stedet for denne typen utdanning i tillegg til å være en veldig bra studentby – og det stemmer! Jeg begynte i 2013, rett etter videregående.  

Hvorfor valgte du akkurat dette studieprogrammet? 

Da jeg var videregående-elev deltok jeg på teknologicamp i regi av Jenteprosjektet Ada, der vi fikk høre om IKT og alle mulighetene innen dette feltet. Jeg har alltid syntes data har vært gøy og at internett er kult, uten å ha kunnet så veldig mye om det. På campen hørte jeg om kommunikasjonsteknologi, som ga meg inntrykk av å være mindre teknisk enn for eksempel datateknologi. Dette passer meg! tenkte jeg. I tillegg skjønte jeg at det var et veldig fremtidsrettet studie med gode arbeidsmuligheter, noe jeg har fått erfare selv. I 2017 hadde jeg sommerjobb i Oslo som utvikler i Knowit, og jeg har allerede signert jobbkontrakt med Visma Consulting med oppstart høsten 2018. Det er veldig deilig å ha jobb klar før studiene er ferdig.  

Det er bedriftsarrangementer i regi av linjeforeningen tre ganger i uka. Vi er veldig heldige som går en utdanning det er stor etterspørsel etter.  

Noe jeg også er glad for, er at studiet er veldig fremtidsrettet og dagsaktuelt. Det er veldig kjekt å kunne relatere seg til ting i flere fag. Vi har litt digital økonomi, der vi blant annet har lært om blant annet bitcoin, «big data» og delingsøkonomi som Uber og Airbnb. 

Hvordan er det å være student ved NTNU? 

– Studiehverdag? 

Vi har noen forelesninger og øvinger vi skal gjøre. Men det blir mindre og mindre av dem jo lenger man kommer i studieløpet. Jeg synes det er veldig gøy å være på skolen, og drar dit uavhengig av om jeg har forelesninger eller ikke. Det er sosialt, og jeg får møte klassekamerater. Det er alltids noe skolearbeid man får gjort også. Jeg har brukt mye kollokviegrupper, eller sittet alene og lest. Det har vært en god miks.  

Jeg hadde ingen spesiell interesse for data eller forkunnskaper innen programmering før jeg begynte, men det har ikke vært noe hinder for min del.  Dette lærer man jo på studiet. Det var litt vanskelig i starten, og det kan det fremdeles være. Men man lærer mer og mer etter hvert. Man knytter også bånd og får venner på tvers av linjer og trinn, så det er mange å spørre om hjelp.  

En annen positiv ting med Kommunikasjonsteknologi er at det er relativt få på linjen, så da blir det et veldig bra klassemiljø. Vi er en ganske liten klasse på cirka 45 studenter, hvorav 12 er jenter. I klassene under oss er jenteandelen større. 

– Studentfritid? 

Jeg er selv blitt involvert i Jenteprosjektet Ada. Vi jobber med frafallsforebyggende arbeid og holder rekrutteringsarrangement for jenter på videregående, slik som jeg selv var med på. Da inviterer vi masse jenter fra skoler fra ulike deler av landet. De er her i tre dager og er med på foredrag og presentasjoner. Vi har også workshops som er relatert til de ulike studieretningene innen IKT med lav kvinneandel. Det er middager og lunsjer der de får snakke mye med studenter, og kan få svar på alle mulige spørsmål. Vi prøver å endre oppfattelsen av at dette er «gutteutdanninger», og at de skal få forståelsen av at dette passer like mye for dem. 

Studentfrivilligheten er ekstremt bra i Trondheim, og jeg har engasjert meg i flere verv. Det er givende og gir en gøy avkobling til studiene. I tillegg går tiden med til å være med venner, diverse arrangementer og trening. De «vanlige» tingene, så å si. 

Har du vært/skal du på utveksling i forbindelse med studiet? 

Det er veldig tilrettelagt for å dra på utveksling, og de fleste i klassen min dro i fjerde klasse. Jeg dro ikke, for jeg syntes det var så gøy å være student i Trondheim at jeg ikke følte noe behov for å reise noe annet sted! Men i tredjeklasse var jeg med på klasseturen vi hadde til Japan og Vietnam, og det var fantastisk. Vi holder veldig godt sammen og har et veldig godt sosialt miljø.