Industriell design

Master i teknologi 5-årig, Trondheim

Industriell design

– Prosjektarbeid

Om - video


Industriell design

Studentprosjekt: Vesker/kofferter

Eksempel på et Studentprosjekt: Stresskoffert eller sportsbag?

Her presenterer vi et studentprosjekt som er gjort av en fjerdeårsstudent ved vårt program. Både den realistiske bakgrunnen for prosjektet og den grundige framgangsmåten er typiske for studiet.

I løpet av de siste årene har svært mange unge mennesker blitt brukere av bærbar datamaskin, men de aller fleste veskene på markedet har ikke fulgt med i laptopens dreining mot et ungt marked. Mange glidelåser og lukkemekanismer gjør det å trekke fram maskinen til en omstendig og nærmest andektig handling. Maskinene, derimot, har blitt mindre, batteritiden har blitt bedre, og man har fått forbedret trådløs teknologi, noe som stimulerer til bruk når som helst hvor som helst, slik mobiltelefoner brukes i dag.

 

Student Mathias Molden

Hva kan en designer gjøre med det?

Student Mathias Molden tok utgangspunkt i denne uoverensstemmelsen mellom pc og pc–bag-løsninger, og analyserte handlingsmøsteret til brukere av bærbare pc'er, i forhold til hva som finnes av eksisterende produkter.

Dette er grunnlaget for utvikling av konsepter, som man arbeider videre med gjennom skisser, modeller og testing. Konseptene foredles og evalueres opp mot hverandre, til én idé stikker seg ut som den beste løsningen


Studentprosjekt for framtida!

Studentprosjekt: Bag/boks

Det endelige resultatet ble Knagg, en mellomting mellom en bag og en boks, med én myk og én hard side. Produktet kan brukes som selvstendig skulderveske, eller legges i en annen bag eller ryggsekk. Samtidig fungerer det som et praktisk lite arbeidsbord.

Etter innlevering har Mathias arbeidet videre med produktet sammen med ferdigutdannet produktdesigner, Harald Sævareid. I august 2002 ble modellen Knagg utstilt på Form 2002, designernes høstutstilling på Aker Brygge. Mathias og Harald fikk samtidig økonomisk støtte fra SND til å videreutvikle Knagg. I skrivende stund forsøker de å få satt igang produksjon

Masteroppave

Masteroppave

Masteroppgaven, også kalt hovedoppgaven, er den avsluttende prøven for studiet i Teknisk design. Kandidatene skal her vise at de kan anvende de kunnskaper og ferdigheter som er ervervet gjennom studiet for å gjennomføre et selvstendig utviklings- eller forskningsarbeid. Hovedoppgaven gjennomføres ved Institutt for produktdesign.

Oppgaven kan formuleres innen 3 hovedkategorier.

  1. Praktisk (designprosjekt)
  2. Teoretisk (forskningsprosjekt)
  3. En kombinasjon av disse. Det innleverte materiale skal gi en tilstrekkelig dokumentasjon av resultater og arbeidsprosess.

Institutt for produktdesign arrangerer en hovedoppgaveutstilling, normalt 3. uke i januar, hvor alle hovedoppgaver blir presentert. I forbindelse med innlevering skal kandidatene fremlegge sine prosjekter for sensorer og samarbeidspartnere. Denne presentasjonen er en del av grunnlaget for sensur.

Artikkelsamling

Artikkelsamling

Studentene i siste året skal skrive en artikkel i kurset Designteori. Artiklene levert de siste årene kan leses herfra.

Utviklet hydrogenbil som prosjekt- og masteroppgave

Utviklet hydrogenbil som prosjekt- og masteroppgave

Bilen, utviklet av 13 NTNU-studenter som en del av sine prosjekt- og masteroppgaver, gjorde stor suksess i Shell Eco-Marathon i Frankrike i mai. I tillegg til andreplass på banen vant bilen også to av juryens spesialpriser for sikkerhetsopplegg og kommunikasjon. Målet var å kjøre 850 kilometer på hydrogen som tilsvarer en liter bensin. Den tverrfaglige gruppe studenter stemmer fra følgende fagmiljøer: energi og miljø, produktutvikling og prosjektledelse, strømningsteknikk og materialteknologi.