Anvendt teater og dramaturgi

Anvendt teater og dramaturgi

Masterprogram 2-årig, Trondheim

studyprogramme-autofacts-portlet

MDT, Fri Mar 28 00:30:07 MET 2025 | M2

Praktisk og teoretisk fordypning i teatrets muligheter 

Er du opptatt av teatrets evne til å berøre, gi innsikt og skape endring? Ønsker du å utvikle og styrke din faglige og kunstneriske kompetanse? Vil du oppdatere deg på scenekunstens forskningsfront? Da er masterstudiet i anvendt teater og dramaturgi ved NTNU studiet for deg.

Våre ansatte og gjestelærere har bred bakgrunn og stort nettverk innen kunst, forskning og formidling, både nasjonalt og internasjonalt.

Utforsk teaterets muligheter sammen med oss!

Masterprogrammet i anvendt teater og dramaturgi ved NTNU fokuserer på de mange kontekstene teater inngår i, i dag. Du lærer om nyere perspektiver innen teatervitenskap og performance studies, dramaturgi, kunstnerisk utviklingsarbeid, drama- og teaterpedagogiske metoder og praksiser, og om bærekraftig teaterarbeid. Gjennom studiet får du verktøy til å utvikle egne kunstneriske og faglige interesser og engasjement.

Vi tilbyr to studieløp, det ene med vekt på kunstnerisk eller kunstpedagogisk fordypning og det andre med teoretisk fordypning.

Gjennom arbeidet med masteroppgaven lærer du å planlegge og gjennomføre et større selvstendig prosjekt.

Les mer om hva du lærer

I tillegg til teoretisk og praktisk kompetanse gir studiet erfaring med samarbeid og prosjektutvikling som er anvendbart og etterspurt i arbeidslivet. Mange tidligere studenter arbeider ved ulike teatre og kulturinstitusjoner, lokalt såvel som nasjonalt. Andre studenter etablerer egne prosjekter, eller bruker drama og teater som metode i arbeid med mennesker i ulike sammenhenger og livssituasjoner.

Les mer om jobbmulighetene

Trondheim er en attraktiv studentby med et rikt og inkluderende kunst- og kulturmiljø hvor det er lett å komme i kontakt med de ulike aktørene og realisere egne idéer og prosjekter. De faglige ansatte ved studieprogrammet er aktive forskere og kunstnere og har nær kontakt med bransjen, lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Instituttet huser egne undervisnings- og øvingslokaler. Vi har gode og romslige fasiliteter som gjør det mulig for studentene å arbeide med ulike deler av produksjonsprosessen. Våre produksjons- og visningslokaler er Black Box og Studio. Disse har tilhørende garderobe. Vi har et verksted, kostymelager og redigeringsrom koblet til salene. I tillegg har vi scenografisk- og teknisk lager, samt et verksted for materialer som tre og metall.

Studieprogrammet har et sammensveiset miljø med stor studentaktivitet på tvers av årskullene. Linjeforeningen for drama og teater arrangerer både forestillinger, faglige og sosiale sammenkomster og studieturer. 

Les mer om studiemiljøet

Studiet er på 120 studiepoeng (sp) og normert studietid er fire semester (to år). Etter søknad er det mulig å få studiet tilrettelagt på deltid over 4 år. Programmet er delvis samlingsbasert. 

For de studentene som ønsker å være i nær kontakt med bransjen, men ikke ønsker å utvikle et kunstnerisk prosjekt, er det mulig å ha praksisplass. NTNU har avtaler med flere aktører som tilbyr hospitering med relevante oppgaver innen produsentarbeid, kuratering, dramaturgisk praksis og markedsføring.

Det er mulighet til utenlandsopphold i løpet av studietida på master, fortrinnsvis i andre eller tredje semester. Vi har utvekslingsavtale med Århus Universitet i Danmark, men kan også godkjenne utveksling med andre universitet.

Les mer om studiets oppbygning

Du søker om opptak via NTNUs Søknadsweb. Søknadsfristen er 15. april.

Opptakskravet er oppnådd bachelorgrad med fordypning (min. 80 studiepoeng) i drama og teater eller tilsvarende fagområder. Søkere med bachelorgrad i profesjonsutdanning og særlig relevante studieprogram kan også bli vurdert som faglig kvalifisert for master i drama og teater.

Karakterkravet er gjennomsnittskarakter C (minst 2,5 i snitt) eller bedre fra bachelorgraden.

Les mer om opptak og opptakskrav

Du må gjerne ta kontakt med våre studieveiledere på:

Kontakt og veiledning