Intervju - 5-årig - Trondheim
Bioteknologi
Bioteknologi
Ressurspublisering
Laboratorieingeniør og clinical trial associate
Navn: Emilia Henriksson
Utdanning: Master i bioteknologi
Uteksaminert: 2019
Yrke: Laboratorieingeniør og clinical trial associate
Arbeidsgiver: XVIVO Perfusion AB (Göteborg, Sverige)
Jeg var ganske panisk og redd for å ikke få jobb da slutten på studiene nærmet seg. Jeg søkte derfor på alle jobbene som ble lagt ut i hele Norge.
Trainee ved Borregaard
Navn: Bente Haug
Utdanning: 5-årig mastergrad i bioteknologi
Uteksaminert: 2018
Yrke: Trainee
Arbeidssted: Borregaard
Som forsker har jeg en veldig variert arbeidshverdag.
Thea Norveel Semb
Thea Norveel Semb
Nå jobber Thea som produktutvikler i Axellus, Orkla brands.
Opprinnelig valgte Thea dette studiet fordi hun var veldig fasinert av gener og medisinsk forskning. Hun hadde også et ønske om å jobbe i et fagfelt som er i utvikling – og hun så for seg en fremtidig jobb i et sykehusmiljø. Etter å ha studert en stund skjønte hun at kanskje ikke dette lå hennes hjerte nærmest likevel.
– Underveis i studiet innså jeg at gener ble litt for smått og at medisinsk forskning tok alt for lang tid for min tålmodighet. Derfor valgte jeg en masteroppgave rettet mot næringsmiddelfag. Hennes masteroppgave hadde tittelen "Analytical Methods for Determination of the Oxidative Status in Oils".
Under arbeidet med masteroppgaven samarbeidet Thea med Sintef Sealab, og jobbet med kjemiske analysemetoder for bestemmelse av oksidasjonsstatus i marine oljer. Hun så også på hvordan antioksidanter, smak og andre tilsetningsstoffer i omega-3 baserte oljer kan påvirke analyseresultatene.
Aktiv jobbsøking
Etter at hun var ferdig med masteroppgaven var hun utålmodig etter å komme ut i arbeidslivet, og syntes det tok litt for lang tid før jobben var i boks, selv om det bare gikk noen få måneder fra hun leverte til hun begynte i den jobben hun har nå. Hun søkte jobber både innenfor industri, forskning og på sykehus, og selv om det var mange søkere på hver stilling opplevde hun at det var mange relevante jobber å søke på og at hennes bakgrunn som bioteknolog, ble oppfattet som relevant for mange bedrifter innen flere ulike bransjer.
For Thea er det viktig at jobben gir henne varierte oppgaver, og at hun arbeider på tvers av fagmiljøer. Hun hadde også et ønske om å få en jobb der hun kunne bruke hennes kompetanse innen omega-3 oljer. Dette var viktigere enn å få en jobb som inneholdt mye lab-arbeid. Som produktutvikler jobber hun nå med sammensetningen av næringsstoffer, sensorikk og regulatoriske krav til nye produkter.
– Masteroppgaven var avgjørende for at jeg fikk jobben, så absolutt! Også arbeidsrutiner og samarbeidserfaringer jeg fikk fra tiden ved NTNU er godt å ha med seg i arbeidslivet, forteller Thea.
Etter fem år i Trondheim har Thea fått studievenner fra alle Norges kanter, og de møtes fortsatt jevnlig og mimrer allerede om tiden i Trondheim. Selv om hun underveis i studiet ikke var sikker på hva hun ville jobbe med etter endt utdanning, er hun nå veldig fornøyd med kompetansen studiet har gitt henne, og ikke minst jobben hun har endt opp i.
Maren Sæther
Maren Sæther
Nå jobber Maren som forsker ved GeneSeque AS i Trondheim.
– Det var egentlig en tilfeldighet at jeg startet på dette studiet. Jeg likte biologi og realfag på videregående, og så ble det bare sånn, forteller Maren om sitt utdanningsvalg.
Hovedfokus på tyggbare gelèputer i masteroppgaven
Kurt Ingar Draget som hovedveileder. Tittelen på oppgaven var «Drug Delivery Using Oral Vehicles. Controlled Release in the GI-tract».
Kort fortalt dreide dette seg om å optimalisere det man kan kalle tyggbare gelèputer, som inneholder medisiner. Målet var blant annet å øke opptaket, og å få en jevn distribusjon av legemiddelet.
Etter masteroppgaven begynte den store jobbsøkingen
Maren ville bli i Trondheim, og derfor ble utvalget av jobber selvfølgelig litt begrenset, men hun søkte på tre til fire relevante jobber, hvor hun også ble innkalt til intervju. Den stillingen hun til slutt endte opp med, var ikke utlyst – hun fikk tips om den gjennom en bekjent.
Maren er nå ansatt i en prosjektstilling hos GeneSeque AS – et firma som jobber med å utvikle nye metoder for DNA-sekvensering.
Maren jobber hovedsakelig i den biokjemiske delen av selskapet. Hun jobber nå fra en litt annen vinkel enn masteroppgaven hennes, men metodene har hun også benyttet i løpet av studiet.
– Jeg hadde nok ikke fått denne jobben uten den utdanningen jeg har tatt. Jeg har stor nytte av det jeg har lært i løpet av studiet, men jeg måtte også lære meg nye metoder. Jeg jobber blant annet på nanolaben ved NTNU, som er en renromslab, og det har jeg ikke vært borti før, forteller Maren.
Studietiden ved NTNU
Maren var godt fornøyd med studiet, spesielt den sosiale biten. Hun synes at studentene burde fått mer informasjon og innblikk i yrkeslivet underveis i studiet, slik at man er bedre rustet når man selv skal søke jobb. En bør ha en bedre forståelse for hva man kan jobbe med.
Jobbsøketips
– Hvis man søker på «bioteknologi» på finn.no, får man kanskje opp tre treff, men hvis man søker litt bredere, på for eksempel biokjemi, kjemi, molekylærbiologi etc. får man opp mange flere alternativer, tipser Maren
Hilde Rau Heien
Hilde Rau Heien
Hilde jobber nå som miljørådgiver i COWI.
Da Hilde skulle velge studium stod det mellom tannlege og bioteknologi.
Valget falt på bioteknologi fordi hun syntes at det virket som et mer åpent valg, og derfor også mer spennende.
– I utgangspunktet trodde jeg at bioteknologi kun dreide seg om kreft og medisin, men jeg fant fort ut at det er så mye, mye mer. Jeg endte opp med å skrive masteroppgave om noe helt annet. Da jeg startet på studiet så jeg heller aldri for meg at jeg skulle ende opp som konsulent, men etter hvert skjønte jeg at det kunne bli like aktuelt med en sånn type jobb, forteller Hilde.
Hennes masteroppgave hadde tittelen «Biodiesel fra mikroalger: Betydning av næringssaltbegrensning for syntese og utbytte av lipider og karbohydrater i kiselalger (diatomeer)».
Fikk jobb før studietiden var avsluttet
Hilde begynte med jobbsøkingen før hun var ferdig med studiet, noe som resulterte i at hun allerede hadde fått seg jobb da hun leverte masteroppgaven. Hun begynte da som trainee i programmet trainee Sør (traineesor.no), et regionalt program for Sørlandet. De som jobber som trainee er innom tre ulike bedrifter i seks måneder, og i tillegg er det en del kursing. Hilde sin første bedrift var Kristiansand kommune, og havnet så hos COWI på 2. og 3. plassering. Etter traineeperioden var over ble hun tilbudt fast stilling hos COWI.
Hildes jobbsøketips
– Jeg forsøkte å søke bredt, og hadde ikke bare fokus på bioteknologi. Jeg skrev også i søknadene litt om hva bioteknologi egentlig er, og hvorfor det var relevant for stillingen det gjaldt. Det er ikke alltid de i næringslivet har så stor innsikt i hva vi bioteknologer egentlig kan jobbe med. I utgangspunktet var Bergen og Oslo mest interessant, men da jeg fant traineestillingen, tenkte jeg hvorfor ikke Kristiansand? Nå skal jeg straks bytte til COWI sitt kontor i Oslo.
Selv om Hilde ikke lenger jobber på lab, synes hun at det er en stor fordel at hun har erfaring fra lab-arbeid, slik at hun faktisk skjønner hva som blir gjort med prøvene hun sender til analyse. Hun mener at utdanningen har gitt henne et godt grunnlag for å jobbe med mye forskjellig som man kanskje ikke tenker over når man starter på studiet.
– Lab-arbeid var ikke riktig for meg. Jeg føler at jeg jobber mer med virkeligheten nå – det skal ikke bare ende opp i en artikkel. Jeg må tenke på litt flere variabler, ikke bare på analysene.
Hilde er godt fornøyd med studiet, og trekker fram at man som NTNU-student får mye praksis og mye oppfølging.
Hun tilbrakte ett semester som utvekslingsstudent i Glasgow, på et universitet som nok er ranket høyere enn NTNU, men man får i følge Hilde bedre oppfølging her ved NTNU. Det hun savnet var litt mer informasjon om hva hun som bioteknolog kunne bli etter endt studie. Det ble opprettet en bedriftskomite i linjeforeningen Volvox & Alkymisten, og dette hjalp litt.
– Bioteknologistudentene må vite hva næringslivet vil, og næringslivet må vite hva bioteknologi egentlig er, sier Hilde.