Kunstnerisk rådgiver, poet, gjendikter og forlegger

Mathias Samuelsen Hva jobber du med nå?

Nå jobber jeg som kunstnerisk rådgiver for Norsk litteraturfestival.  Er også poet, gjendikter og forlegger i miniforlaget og magasinet Beijing Trondheim.

Tittel må vel bli altmuligmann.

Akkurat nå ferdigstiller jeg en bok med gjendiktninger av den amerikanske poeten Gary Snyder, den kommer ut i august. Samtidig har jeg så smått begynt å planlegge ideer til neste års litteraturfestival!

Hva er det beste med jobben din?

Det beste med jobben min er at jeg får lov til å jobbe med litteratur, lese og snakke om ting jeg er interessert i. Det er ikke så mange som får lov til å ha dette som jobb, derfor er jeg veldig takknemlig for at jeg har fått muligheten til å holde på med det jeg gjør. For å si det sånn er det trivelig å gå på jobb hver dag.

Hvordan fikk du jobben etter studiene?

For å jobbe med det jeg gjør må man bruke mye tid på å gjøre gratisarbeid, og å sørge for å følge med på hva som foregår. Jeg var med i studentradioen, og det hjalp med mye med å bli ok til å intervjue og å lese bøker som jobb. Veien til å leve av slikt er kronglete, men omtrent som dette: Man søker mange stillinger, man jobber og prater med folk, og ikke minst: man leser og leser og leser og leser. Både nytt og gammelt.

Man søker mange stillinger, man jobber og prater med folk, og ikke minst: man leser og leser og leser og leser. Både nytt og gammelt.

På hvilken måte er dine studier relevant for jobben din?

Jeg ville ikke kunne ha den jobben jeg har uten en master i allmenn litteraturvitenskap. Rent praktisk er dette fordi man konkurrerer med andre som har samme utdanning, og man trenger papirer på at man er i stand til å fullføre et større prosjekt på egenhånd. Mer spesifikt vil jeg si at studiene har gitt meg et uvurderlig grunnlag for å diskutere og å analysere litteratur, samt en god oversikt over litteraturhistorien, noe som er nødvendig for å manøvrere seg gjennom bøker fra ulike kulturer og perioder.