Kristin - Kategoriassistent i bokhandel

Kristin Mork Hva jobber du med?

Jeg jobber som kategoriassistent i kategori- og innkjøpsavdelingen i ARK. Vi er et team bestående av tre kategoriansvarlige (for skjønnlitteratur, barnebøker og generell litteratur) og to assistenter som bistår de kategoriansvarlige.

Vi jobber med alt av sentralt innkjøp av bøker til kjeden, kampanjeplanlegging og basissortiment i butikk. Arbeidsoppgavene mine er veldig varierte, men består blant annet av ordrelegging, ARKs bokråd (som velger ut satsningstitler), rapportinnhenting, basissortiment, rebestillinger o.l. Egentlig alt som trengs. 

Hvordan fikk du jobben etter studiene?

De første årene jeg studerte jobbet jeg som ekstrahjelp i en ARK-butikk. Etter endt studie søkte jeg stilling som daglig leder i ARK og fikk ansvaret for en butikk i Drammen. Denne drev jeg i tre år, et halvt år av dette hadde jeg i tillegg ansvaret for en annen ARK-butikk. For et år siden søkte jeg meg inn til hovedkontoret og fikk ny stilling.

Det viktigste masterstudiet gjorde for meg var å få meg til å forstå at jeg ville jobbe med bøker.

Jeg hadde ikke klart for meg hvordan jeg kunne jobbe med litteratur og vurderte mange muligheter, men jeg var i løpet av studiet svært glad i de fagene som handlet om moderne litteratur og fulgte veldig mye med på nåtidens utgivelser.

På hvilken måte er dine studier relevant for jobben din?

Masteroppgaven min er nok ikke i seg selv så relevant for jobben min, og jeg jobber ikke med analyse på samme måte som under studiene. Likevel bruker jeg litteraturvitenskapen og bokkunnskapene mine hver eneste dag på jobb, og er glad jeg har den kompetansen når jeg nå jobber i et svært bokelskende miljø!

Da jeg var daglig leder i bokhandel jobbet jeg ofte mer med økonomi, salg og personal enn med bøkene. Dette ga meg verdifull erfaring som jeg ikke hadde hadde tidligere. Selv om jeg ikke bruker utdannelsen min på den måten jeg opprinnelig hadde trodd at jeg skulle, har jeg nå en fantastisk jobb, som for meg i skrivende stund er drømmejobben. Jeg får være med på en spennende utvikling i norsk bokbransje, i en markedsledende bedrift. Jeg knytter kontakter og får nettverk i hele bransjen, og jeg ser at jeg har mange muligheter framover både innad og utenfor bedriften.

Mitt råd til litteraturstudenter vil kanskje fremstå som litt pessimistisk, men likevel; ikke hvil på masteroppgaven alene, og ikke forvent at drømmejobben kommer ved endt utdannelse! Man må stå på, jobbe hardt og være ivrig og engasjert. Da vil man bli lagt merke til. 

Med en master i allmenn litteraturvitenskap har man ikke valgt den enkleste yrkesveien, men jeg ville uansett aldri vært den foruten.