Emne - Mattrygghet og kvalitetsstyring - TMAT3003
TMAT3003 - Mattrygghet og kvalitetsstyring
Om emnet
Vurderingsordning
Vurderingsordning: Oppgave
Karakter: Bokstavkarakterer
Vurdering | Vekting | Varighet | Delkarakter | Hjelpemidler |
---|---|---|---|---|
Oppgave | 100/100 | ALLE |
Faglig innhold
Lovverk. HACCP. Personalhygiene. Renhold. Vannforsyning. Matforgiftninger. Infeksjonsbiologi. Epidemiologi. Etterforskning av matbårne utbrudd. Kvalitetsplanlegging, kvalitetskontroll og kvalitetssikring. Sporbarhet og beredskap. Avvik og korrigerende tiltak. Sporbarhet. Revisjon og dokumentasjon. Sertifisering og akkreditering. Kvalitetskostnader. Kvalitetsforbedring. Miljøhygiene og -ledelse. Internkontroll.
Læringsutbytte
Det forventes at studenten
- forstår de grunnleggende prinsippene for god produksjonspraksis (grunnforutsetninger)
- har innsikt i lovverket som angår mattrygghet
- har innsikt i hvilke faktorer som påvirker mattryggheten
- har innsikt i under hvilke forhold matforgiftninger kan oppstå og kjennskap til en del sentrale utbrudd i Norge
- har innsikt i hvordan etterforskning av matbårne utbrudd gjennomføres
- har innsikt i hvilke forhold ved drikkevannsforsyning som påvirker hygienisk kvalitet
- har kjennskap til prinsippene for de sentrale kvalitetsstyringsstandardene som benyttes i matindustrien (ISO 9001, BRC, ISO 22000)
- har innsikt i internkontrollforskriftene IK-MAT og IK-HMS
- har kjennskap til ISO/EN17025
- har kjennskap til miljøstyringsstandardene ISO 14001 og EMAS
- skal kunne bidra konstruktivt ved utarbeidelse og utførelse av kvalitetsplaner, fareanalyser, kvalitetsrevisjoner og forbedringsarbeid
Læringsformer og aktiviteter
Forelesninger, teoriøvinger og gruppearbeid i etterforskningssimulering. Forelesningene om matforgiftning samkjøres med TMAT3001 Videregående mikrobiologi.
Obligatoriske aktiviteter
- Mattrygghet
- Etterforskningslogg
- Kvalitetsstyring
Mer om vurdering
Det er tre obligatoriske arbeidskrav: 1: Kvalitetsstyring 2: Mattrygghet 3: Etterforskningslogg. Alle tre må være bestått for å få vurdering i emnet.
Emnet vurderes gjennom en to-delt semesteroppgave (kvalitetsstyring og mattrygghet). Det gis ingen delvurderinger.
Ny/utsatt eksamen: Etter avtale med emneansvarlig
Ved søknader om godskrivning, godkjenning og innpassing av emner fra tidligere årskull eller andre institusjoners tilsvarende utdanninger, vil hver søknad behandles individuelt og søker må kunne medregne studiepoengreduksjon ved overlappende emner.
Spesielle vilkår
Krever opptak til studieprogram:
Matteknologi (MTMAT)
Anbefalte forkunnskaper
Tilsvarende TMAT1008 Mikrobiologi og mattrygghet
Forkunnskapskrav
Studierettskrav. Tilgang til emnet forutsetter studierett ved Bachelor i matteknologi, NTNU, Trondheim. Hvis kapasitet kan andre studenter søke om å ta emnet.
Kursmateriell
Kvalitetsledelse og internkontroll i næringsmiddelindustrien (Atle Hannisdal) Elektronisk tilgjengelig.
Temahefter innen trygg matproduksjon (Hanne Karlsen) Elektronisk tilgjengelig.
HACCP – arbeid med mattrygghet (Smolan G og Vaksvik S) Yrkeslitteratur as ISBN 9788258405433 Kjøpes hos Akademika.
Matforgiftning. Smitte gjennom mat og vann Granum PE (red.) Cappelen Damm Akademisk 4. utgave 2015 ISBN 9788202477882 Kjøpes hos Akademika.
Forelesningsnotater, utlevert materiale, nettlenker som legges ut i Blackboard.
Ingen
Versjon: A
Studiepoeng:
7.5 SP
Studienivå: Tredjeårsemner, nivå III
Termin nr.: 1
Undervises: HØST 2018
Termin nr.: 2
Undervises: VÅR 2019
Undervisningsspråk: Norsk
Sted: Trondheim
- Næringsmiddelfag
Eksamensinfo
Vurderingsordning: Oppgave
- Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
-
Vår
ORD
Oppgave
100/100
ALLE
Innlevering
23.01.2019 -
Rom Bygning Antall kandidater
- * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"