course-details-portlet

TMAT3003 - Mattrygghet og kvalitetsstyring

Om emnet

Vurderingsordning

Vurderingsordning: Oppgave
Karakter: Bokstavkarakterer

Vurdering Vekting Varighet Delkarakter Hjelpemidler
Oppgave 100/100 ALLE

Faglig innhold

Lovverk. HACCP. Personalhygiene. Renhold. Vannforsyning. Matforgiftninger. Infeksjonsbiologi. Epidemiologi. Etterforskning av matbårne utbrudd. Kvalitetsplanlegging, kvalitetskontroll og kvalitetssikring. Sporbarhet og beredskap. Avvik og korrigerende tiltak. Sporbarhet. Revisjon og dokumentasjon. Sertifisering og akkreditering. Kvalitetskostnader. Kvalitetsforbedring. Miljøhygiene og -ledelse. Internkontroll.

Læringsutbytte

Det forventes at studenten
- forstår de grunnleggende prinsippene for god produksjonspraksis (grunnforutsetninger)
- har innsikt i lovverket som angår mattrygghet
- har innsikt i hvilke faktorer som påvirker mattryggheten
- har innsikt i under hvilke forhold matforgiftninger kan oppstå og kjennskap til en del sentrale utbrudd i Norge
- har innsikt i hvordan etterforskning av matbårne utbrudd gjennomføres
- har innsikt i hvilke forhold ved drikkevannsforsyning som påvirker hygienisk kvalitet
- har kjennskap til prinsippene for de sentrale kvalitetsstyringsstandardene som benyttes i matindustrien (ISO 9001, BRC, ISO 22000)
- har innsikt i internkontrollforskriftene IK-MAT og IK-HMS
- har kjennskap til ISO/EN17025
- har kjennskap til miljøstyringsstandardene ISO 14001 og EMAS
- skal kunne bidra konstruktivt ved utarbeidelse og utførelse av kvalitetsplaner, fareanalyser, kvalitetsrevisjoner og forbedringsarbeid

Læringsformer og aktiviteter

Forelesninger, teoriøvinger og gruppearbeid i etterforskningssimulering. Forelesningene om matforgiftning samkjøres med TMAT3001 Videregående mikrobiologi.

Obligatoriske aktiviteter

  • Mattrygghet
  • Etterforskningslogg
  • Kvalitetsstyring

Mer om vurdering

Det er tre obligatoriske arbeidskrav: 1: Kvalitetsstyring 2: Mattrygghet 3: Etterforskningslogg. Alle tre må være bestått for å få vurdering i emnet.
Emnet vurderes gjennom en to-delt semesteroppgave (kvalitetsstyring og mattrygghet). Det gis ingen delvurderinger.
Ny/utsatt eksamen: Etter avtale med emneansvarlig

Ved søknader om godskrivning, godkjenning og innpassing av emner fra tidligere årskull eller andre institusjoners tilsvarende utdanninger, vil hver søknad behandles individuelt og søker må kunne medregne studiepoengreduksjon ved overlappende emner.

Spesielle vilkår

Krever opptak til studieprogram:
Matteknologi (MTMAT)

Forkunnskapskrav

Studierettskrav. Tilgang til emnet forutsetter studierett ved Bachelor i matteknologi, NTNU, Trondheim. Hvis kapasitet kan andre studenter søke om å ta emnet.

Kursmateriell

Kvalitetsledelse og internkontroll i næringsmiddelindustrien (Atle Hannisdal) Elektronisk tilgjengelig.
Temahefter innen trygg matproduksjon (Hanne Karlsen) Elektronisk tilgjengelig.
HACCP – arbeid med mattrygghet (Smolan G og Vaksvik S) Yrkeslitteratur as ISBN 9788258405433 Kjøpes hos Akademika.
Matforgiftning. Smitte gjennom mat og vann Granum PE (red.) Cappelen Damm Akademisk 4. utgave 2015 ISBN 9788202477882 Kjøpes hos Akademika.
Forelesningsnotater, utlevert materiale, nettlenker som legges ut i Blackboard.

Flere sider om emnet

Ingen

Fakta om emnet

Versjon: A
Studiepoeng:  7.5 SP
Studienivå: Tredjeårsemner, nivå III

Undervisning

Termin nr.: 1
Undervises:  HØST 2018

Termin nr.: 2
Undervises:  VÅR 2019

Undervisningsspråk: Norsk

Sted: Trondheim

Fagområde(r)
  • Næringsmiddelfag
Kontaktinformasjon
Emneansvarlig/koordinator: Faglærer(e):

Ansvarlig enhet
Institutt for bioteknologi og matvitenskap

Eksamensinfo

Vurderingsordning: Oppgave

Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
Vår ORD Oppgave 100/100 ALLE

Innlevering
23.01.2019

Rom Bygning Antall kandidater
  • * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
Eksamensinfo

For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"

Mer om eksamen ved NTNU