course-details-portlet

TEGN2008 - Tolking med praksis 2

Om emnet

Undervises ikke studieåret 2019/2020

Faglig innhold

Dette emnet bygger på og sees i sammenheng med emnene i Profesjonskunnskap og tolketeori og Språk og kommunikasjon i teori og praksis, og er en fortsettelse av emnet Tolking med praksis 1.

I dette emnet fortsetter studentene å utvikle sine tolkeferdigheter både i den ordinære undervisningen og i egne praksisuker, med særskilt fokus på tolking og ledsaging for døvblinde. På dette stadiet skal studentene kunne vise profesjonell opptreden ved for eksempel å begynne å ta ansvar for å styre kommunikasjonssituasjonen, deriblant turtaking blant deltakere. Studentene fortsetter å arbeide med strategier for å forberede tolkeoppdrag, og for å analysere og reflektere over gjennomførte oppdrag med tolkefaglige begreper

Læringsutbytte

Kandidaten

-kan bruke ulike tolkemetoder med tempo og teknikker tilpasset dette nivået i studiet

-kan beskrive, analysere og reflektere over erfaringer fra praksis med tolkefaglige begrep

-kan kommunisere med døvblinde personer og tilpasse beskrivelse av omgivelser til ulike personers behov

-kan tilpasse ledsaging og tolking til personer med ulik grad av nedsatt hørsel og syn

-kan bruke kunnskap om samordning av informasjon for å fremme døvblinde personers deltakelse i situasjoner

Læringsformer og aktiviteter

Språk- og tolkeøvinger, gruppediskusjoner, analyser av videoopptak, observasjon av tolking, forberedelse av tolkeoppdrag, loggskriving og tolking.

Obligatoriske aktiviteter:

80% obligatorisk oppmøte. (Mangel i oppmøte kan kompenseres i henhold til instruksjoner fra faglærer.)

1. Loggskriving fra døvblind praksis. 2. Deltakelse i "Nattmanøver" – en øvelse i ledsaging og tolking med metoder for døvblinde, som til vanlig gjennomføres sammen med studenter i 2.klasse.

Obligatorisk praksis: Det er to obligatoriske praksisperioder i dette emnet:

-en periode med to uker praksis på en tolkearbeidsplass, der målet er at studenten skal ha prøvd å tolke i reelle tolkesituasjoner

-en uke med praksis i tolking og ledsaging for døvblinde, til vanlig organisert som et ukesopphold på Eikholt kurssenter for døvblinde i Drammen. Der skal studentene tolke for og ledsage døvblinde kursdeltakere under veiledning av erfarne tolker.

For begge praksisperioder gjelder det at studenter får tilbakemelding på egne ferdigheter. Praksis vurderes til godkjent/ikke godkjent. Døve studenter kan få alternativ praksis om det er behov for det.

Regler for gyldig og ugyldig fravær i praksis: Inntil 15% fravær krever dokumentasjon. Gyldig dokumentasjon er egenmelding for maks 3 dager, legemelding ved sykdom, eller forhåndsinnvilget permisjon av praksiskontoret. Gyldig fravær ut over 15% skal kompenseres med ekstradager i praksis. Ugyldig fravær blir vurdert til ikke bestått. Hele praksisen må da tas opp igjen neste gang denne praksisen arrangeres ordinært.

Studenter har adgang til ny praksisperiode én gang dersom første gang vurderes til Ikke bestått eller ikke er godkjent. Får en student vurdert den nye praksisperioden til Ikke bestått , må utdanningen avbrytes, jf.§3-3 Tap av studierett i Forskrift om Studier ved Norges teknisk-naturvitenskaplige universitet (NTNU).

Obligatoriske aktiviteter

  • To uker praksis tollkepraksis
  • Praksis i tolking og ledsaging for døvblinde
  • Loggskriving fra døvblind praksis
  • Deltakelse i «Nattmanøver»
  • 80% obligatorisk oppmøte

Mer om vurdering

Individuell muntlig eksamen i tolking og ledsaging for døvblinde, en samtale med faglærer og ekstern sensor på inntil 20 minutter basert på skriftlige logger og erfaringer fra praksis. Ingen hjelpemidler er tillatt. Døve studenter kan få alternativ eksamensform om det er behov for det.


Spesielle vilkår

Krever opptak til studieprogram:
Tegnspråk (LTTEGN)

Forkunnskapskrav

Gjennomført og bestått andre år i bachelorstudium i norsk tegnspråk, studieretning profesjonsstudium i tolking.

Emnet er forbeholdt studenter med studierett ved Bachelor i norsk tegnspråk

Kursmateriell

Pensum oppgis ved semesterstart.

Flere sider om emnet

Ingen

Fakta om emnet

Versjon: 1
Studiepoeng:  7.5 SP
Studienivå: Videregående emner, nivå II

Undervisning

Undervisningsspråk: Engelsk, Norsk, Norsk tegnspråk

Sted: Trondheim

Fagområde(r)
  • Tegnspråk og tolking
Kontaktinformasjon

Eksamensinfo

  • * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
Eksamensinfo

For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"

Mer om eksamen ved NTNU