Emne - Næringsmiddelkjemi - TBT4125
TBT4125 - Næringsmiddelkjemi
Om emnet
Vurderingsordning
Vurderingsordning: Samlet karakter
Karakter: Bokstavkarakterer
Vurdering | Vekting | Varighet | Delkarakter | Hjelpemidler |
---|---|---|---|---|
Rapport | 20/100 | |||
Skriftlig skoleeksamen | 80/100 | 4 timer | D |
Faglig innhold
Kjemi, biokjemi og funksjon til viktige komponenter i næringsmidler: karbohydrater, lipider, proteiner, fargestoffer, aromastoffer, vitaminer, mineraler og vann. Nærmere omtale av viktige næringsmidler, herunder kjøtt, fisk, melk, melkeprodukter, egg og vegetabilier. Næringsmiddelmikrobiologi - forråtnelse, matbårne sykdommer. Toksiner, tungmetaller. Tilsetningstoffer, næringsmiddelkonservering, forskrifter. Sensorisk analyse. Betydning av dette for bærekraftig utnyttelse og prosessering av råstoffer. Kosthold og ernæring.
Læringsutbytte
Etter avsluttet kurs skal studenten ha: K1: Kunne gjøre rede for egenskaper og reaksjoner til karbohydrater, lipider og proteiner ved lagring og prosessering av mat og hvordan disse influerer på kvalitet/egenskaper til næringsmidlene.Gjøre rede for betydning av vann til stabilitet og kvalitet til næringsmidler. K2: Kunne gjøre rede for de viktigste stoffklassene som påvirker farge og smak i mat og kjenne viktige kilder til vitaminer og mineraler i mat og hvordan disse påvirker andre sider av kvaliteten på mat. Kunne gjøre rede for vekstbetingelser for viktige patogener i mat og forholdsregler for å unngå matinfeksjoner/-forgiftninger. Kunne gjøre rede for kilder for viktige klasser av skadelige stoffer i mat samt begrepet HACCP. K3: Kunne forklare hvilke prosesser som skjer ved lagring av muskelvev og hvordan disse virker inn på kvaliteten.Ha kunnskap om ulike metoder i sensorisk analyse og forstå muligheter og begrensninger i de ulike metodene. K4: ha kunnskap om og kunne bruke regelverket for næringsmidler. F1: Kan sette seg inn i relevant litteratur innen et valgt tema og presentere dette i form av en poster F2: kan presentere og forklare resultater oppnådd på labben G1: kan jobbe selvstendig og i grupper
Læringsformer og aktiviteter
Forelesninger + selstudium(160t), obligatoriske lab.øvinger (10t), rapporter (20t) , plakatpresentasjon (5t), ekskursjoner til næringsmiddelbedrifter (5t).
Obligatoriske aktiviteter
- Øvinger
Mer om vurdering
Sluttkarakter i emnet er basert på skriftlig avsluttende eksamen (80 %) og en rapport (20 %). Ved gjentak må alle vurderinger i emnet gjentas. Ved utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen) kan skriftlig eksamen bli endret til muntlig eksamen.
Spesielle vilkår
Obligatorisk aktivitet fra tidligere semester kan godkjennes av instituttet.
Anbefalte forkunnskaper
Kunnskaper tilsvarende TBT4102 Biokjemi 1 og TBT4110 Mikrobiologi.
Kursmateriell
Oppgis ved semesterstart.
Studiepoengreduksjon
Emnekode | Reduksjon | Fra | Til |
---|---|---|---|
SIK4030 | 7.5 | ||
TBT4155 | 2.5 | HØST 2011 |
Ingen
Versjon: 1
Studiepoeng:
7.5 SP
Studienivå: Høyere grads nivå
Termin nr.: 1
Undervises: VÅR 2023
Undervisningsspråk: Engelsk, Norsk
Sted: Trondheim
- Teknologiske fag
Eksamensinfo
Vurderingsordning: Samlet karakter
- Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
- Vår ORD Skriftlig skoleeksamen 80/100 D 05.06.2023 15:00 INSPERA
-
Rom Bygning Antall kandidater - Vår ORD Rapport 20/100 INSPERA
-
Rom Bygning Antall kandidater - Sommer UTS Skriftlig skoleeksamen 80/100 D INSPERA
-
Rom Bygning Antall kandidater
- * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"