Emne - Beskrivende sensoriske metoder og Usikkerhetsanalyse og forsøksplanlegging - MATV4008
MATV4008 - Beskrivende sensoriske metoder og Usikkerhetsanalyse og forsøksplanlegging
Om emnet
Undervises ikke studieåret 2023/2024
Faglig innhold
Usikkerhetsanalyse og forsøksplanlegging: -Usikkerhetsanalyse -Hypotesetesting -Enkel lineær regresjon -Forsøksplanlegging med to-nivå faktoriell forsøk -Variansanalyse (ANOVA) Ikke-parametriske metoder -Bruk av Excel og SPSS for statistisk analyse.
Beskrivende sensoriske metoder: -Kort gjennomgang av anatomi og fysiologi -Bruk av sensorisk analyse i forskning og industri -Sensoriske metoder med hovedvekt på de beskrivende metodene -Bruk av programvare for sensorisk analyse -Gjennomgang av statistiske analyser relevant for behandling av sensoriske data.
Læringsutbytte
Usikkerhetsanalyse og forsøksplanlegging: Studenten har omfattende kunnskap og ferdigheter i aktuell teori, metoder, problemstillinger og anvendelsesområder innen de valgte tema. Studenten har kunnskap om de grunnleggende statistiske modeller og metoder som benyttes innen naturvitenskap og teknologi. Studenten kan tolke resultater av hypotesetesting, regresjonsanalyse, forsøksplanlegging, variansanalyse og ikke-parametriske metoder. Studenten kan bruke dataprogrammer for statistiske beregninger og analyser.
Beskrivende sensoriske metoder: Studentene skal ha omfattende kunnskaper og ferdigheter innen beskrivende sensorisk metodikk (K1, K2) og kunne tilegne seg og bruke litteratur og forskning innenfor fagområdet (F2, F4). Studentene skal være i stand til å tolke, diskutere, presentere og vurdere arbeidet sitt muntlig og skriftlig (F5) og følge retningslinjer for skriving av hjemmeeksamen (G2).
Læringsformer og aktiviteter
Usikkerhetsanalyse og forsøksplanlegging: Forelesninger (24 t), øvinger (8 t). Emnet undervises på engelsk dersom internasjonale studenter følger emnet.
Beskrivende sensoriske metoder: Forelesninger (12 t), laboratorieøvelser (6 t), seminarer (8 t), individuelt studium (40-50 t), gruppearbeid (15 t) og muntlig presentasjon (2 t).
Obligatoriske aktiviteter
- 4 godkjente øvinger i Usikkerhetsanalyse og forsøksplanlegging
- Deltatt på gruppepresentasjon i Beskrivende sensoriske metoder
- Deltatt på tre laboratorieøvelser i Beskrivende sensoriske metoder
Mer om vurdering
I delen Usikkerhetsanalyse og forsøksplanlegging må 4 øvinger være godkjent for å få tilgang til den skriftlige skoleeksamenen.
Når det gjelder delen Beskrivende sensoriske metoder så må de to arbeidskravene (deltatt som dommer i de tre sensoriske testene og gruppepresentasjon) være godkjent for å få tilgang til å levere hjemmeeksamen.
Hver karaktergivende del (skriftlig skoleeksamen og hjemmeeksamen) teller 50 % av karakteren i emnet. Både skriftlig skoleeksamen og hjemmeeksamen må være bestått for å få bestått i emnet.
Ny/Utsatt skriftlig skoleeksamen: I august
Ny/Utsatt hjemmeeksamen: Etter avtale med faglærere
Spesielle vilkår
Krever opptak til studieprogram:
Biotechnology (MSBIOTECH)
Bioteknologi (MBIOT5)
Industriell kjemi og bioteknologi (MTKJ)
Matvitenskap, teknologi og bærekraft (FTMAMAT)
Anbefalte forkunnskaper
Forkunnskaper i statistikk tilsvarende MATV2002 - Statistikk og sensoriske metoder, er anbefalt.
Forkunnskapskrav
Tilgang til emnet forutsetter studierett ved NTNU, Trondheim. For masterstudentene i Matvintenskap, teknologi og bærekraft (FTMAMAT) er emnet obligatorisk.
Kursmateriell
Usikkerhetsanalyse og forsøksplanlegging:
-Probability and Statistics for Engineers and Scientists (9th Edition) by Ronald E. Walpole.
Beskrivende sensoriske metoder:
-Lawless, H. T., & Heymann, H. (2010). Sensory evaluation of food: principles and practices (2 ed.). New York: Springer. (online Oria)
-Delarue, J., Lawlor, J. B., Rogeaux, M., & Ares, G. (2015). Rapid sensory profiling techniques and related methods : applications in new product development and consumer research: Vol. Number 274. Woodhead Publishing.
-Artikler og forelesninger gjort tilgjengelige på Blackboard
-PanelCheck
Studiepoengreduksjon
Emnekode | Reduksjon | Fra | Til |
---|---|---|---|
TBT4506 | 3.7 | HØST 2020 | |
TBT4507 | 3.7 | HØST 2020 |
Ingen
Versjon: 1
Studiepoeng:
7.5 SP
Studienivå: Høyere grads nivå
Ingen
Undervisningsspråk: Engelsk, Norsk
Sted: Trondheim
- Teknologiske fag
Ansvarlig enhet
Institutt for bioteknologi og matvitenskap
Eksamensinfo
Vurderingsordning: Samlet karakter
- Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
- Høst NY Skriftlig skoleeksamen 50/100 D 29.11.2023 09:00 INSPERA
-
Rom Bygning Antall kandidater SL111 orange sone Sluppenvegen 14 6 SL274 Sluppenvegen 14 1 - Høst NY Hjemme-eksamen 50/100 INSPERA
-
Rom Bygning Antall kandidater - Sommer UTS Skriftlig skoleeksamen 50/100 D INSPERA
-
Rom Bygning Antall kandidater
- * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"