Emne - Observasjonsastrofysikk - FY3215
Observasjonsastrofysikk
Velg studieårVurdering og obligatoriske aktiviteter kan bli endret frem til 20. september.
Om
Om emnet
Faglig innhold
Emnets mål er å gjøre studenten kjent med instrumenter, metoder og teknikker som brukes i moderne observasjonsastrofysikk.
I emnets første del introduseres grunnleggende verktøy og konsepter som er nødvendige for å observere universet fra Jorda. Vi tar for oss ulike typer teleskop som benyttes til å fange opp lys i alle deler av det elektromagnetiske spekteret, både i rommet og på bakkenivå. Vi ser på detektorer som er utformet med tanke på nøyaktige målinger av fotonenes ulike egenskaper (ankomsttid og -retning, energi, frekvens og bølgelengde). Vi tar for oss de viktigste astronomiske teknikkene som brukes for å trekke ut slik informasjon, der hovedmålet er å bestemme fysiske parametre for planeter, stjerner og galakser.
Læringsutbytte
Kunnskap:
Studentene skal forstå ulike tids- og koordinatsystemer som benyttes i astronomi og lære hvordan de viktigste teleskopene og detektorene fungerer i ulike deler av det elektromagnetiske spektret.
Ferdigheter:
Studentene lærer å analysere data knyttet til astronomiske observasjoner i et Linux/Unix operativsystem. De skal beherske optiske fotometriske og spektroskopiske teknikker, samt Fourierteknikker anvendt på astronomiske tidsserier.
Generell kompetanse:
Studentene lærer å forstå og tolke reelle måledata fra astronomiske kilder. De lærer også å designe, utvikle og presentere et forskningsprosjekt i grupper.
Læringsformer og aktiviteter
Forelesninger og øvinger. Ett spesialforedrag på planetariet (Trondheims vitensenter, hvis tilgjengelig). Dataanalyse (Astro-LAB). Observasjonsprosjekt med Nordic Optical Telescope (fjernobservasjoner designet, utført og analysert av studentene).
Mer om vurdering
Delvurdering: skriftlig eksamen (50%), prosjekt (30%) og lab (20%). Alle delvurderinger må være bestått. Når emnet foreleses på engelsk, gis eksamen også på engelsk. Utsatt eksamen (i august) kan bli endret fra skriftlig til muntlig.
Krav om begrunnelse og/eller klage på karakter behandles etter at endelig karakter i emnet foreligger.
Anbefalte forkunnskaper
Fysikk og matematikk tilsvarende ca tre år med universitetsstudier i fysikk. FY2450 Astrofysikk og TFY4195 Optikk eller tilsvarende.
Kursmateriell
Astronomy Methods: A Physical Approach to Astronomical Observations. H. Bradt, Cambridge University Press (2003).
Astrophysical Techniques. CR Kitchin, Institute of Physics Publishing (2003).
To Measure the Sky - An Introduction to Observational Astronomy. F.R. Chromey, Cambridge University Press (2016).
Fagområder
- Astrofysikk