Bachelorprogram - 3-årig, Gjøvik

Grafisk design

– Om grafisk design

Bachelor i grafisk design er et designstudium med fokus på kommunikasjon, brukskvalitet, estetikk og solid håndverk. Målet er å utdanne grafiske designere med en kompetanse som balanserer praktiske ferdigheter og formgivningsevne med evne til å tenke analytisk og konseptuelt.

Studiet er en profesjonsrettet utdanning innen grafisk design – også kalt visuell kommunikasjon, grafisk kommunikasjon eller kommunikasjonsdesign. Utdanningen forholder seg til papirbaserte medier, interaktive  digitale medier, og skilt- og veifinningssystemer for bygninger og uterom.

To områder innen grafisk design vektlegges: typografi med fokus på skrift og redaksjonell design, og informasjonsdesign med fokus på informasjonsgrafikk, informasjonsarkitektur og brukersentrerte designmetoder.

Det veiledningsintensive utdanningsløpet inneholder en kontinuerlig rekke av praktiske designprosjekter, og studentene ender opp med en omfattende og forseggjort mappe. Utdanningen har samtidig en markert akademisk profil, der det legges vekt på designhistorie og praksisrelevant designteori.

Utdanningen inneholder en rekke praktiske prosjekter og studentene ender opp med en forseggjort portefølje med designprosjekter. Etter tre års studier avslutter studentene med en utstilling som viser ti av deres beste arbeider.

Studiets innhold

Grafisk design

Hovedvekt på typografi og redaksjonell design. Det inngår oppgaver innen bokdesign, tidsskriftdesign, avisdesign, brosjyredesign, emballasjedesign, plakatdesign, webdesign, kalligrafi, skriftdesign og strategisk design i form av visuell identitet og bedriftsprofilering.

Informasjonsdesign

Fokus på brukervennlighet, inkluderende utforming og allmenn nytte. For eksempel interaksjonsdesign for brukergrensesnitt og applikasjoner for web, lesebrett og mobil, men også design av papirbaserte eller elektroniske blanketter, design av rutetabeller og bruksanvisninger og design av informasjonsgrafikk i form av diagrammer og tematiske kart. Og ikke minst – design av skilt- og veifinningssystemer for bygninger og uterom.

Du vil holde på med både praktisk designarbeid, med utvikling og formgivning av et bredt spekter av ­grafiske kommunikasjonsløsninger, og essayskriving for å fremme verbale og analytiske ferdigheter.

Selv om Bachelor i grafisk design er en praktisk formgiverutdanning inneholder studiet også fag som fargestyring, prosjektstyring, medierett, fotografihistorie og typografihistorie.

Godt å vite

Designstudentene ved NTNU i Gjøvik har egen linjeforening, Darling. Linjeforeningen arrangerer karrieredager, som et bindeledd mellom studier og arbeidsliv, gjesteforelesninger og sosiale tilstelninger.