Bachelorprogram 3-årig, Trondheim

Drama og teater

– Nåværende studenter om studiet, fritid og studiemiljø

Anne Marte Sundby - 1.året bachelor

Hvorfor valgte du NTNU?Bilde av Anne Marte Sundby, foto av Siri Thorson

Jeg hadde hørt mye bra om drama og teater på NTNU. Jeg har en sykepleierutdanning  fra før, men visste at jeg ønsket å jobbe med kunst. I Trondheim hadde jeg hørt at det skjedde masse, mye teatervirksomhet og mange muligheter til å få drevet med kunst. Trondheim er en by der ting skjer for studentene i større grad enn i Oslo, hvor man kan bli litt borte i mengden.

Hvorfor valgte du akkurat dette studieprogrammet?

Det er flere årsaker til det, men jeg liker godt at man kan bruke utdannelsen til så mye. Med sykepleierutdanningen i bunn kan jeg for eksempel jobbe med dramaterapi, men tror jeg vil peile meg inn mot en dramaturgi- og regirettning. Hvis jeg hadde tatt en ren skuespillerutdanning hadde jeg ikke fått bredden som dette faget rommer. Jeg har fått øynene opp for hvor mange arenaer man kan bruke teater og rollespill i. Interessefeltet mitt har egentlig bare blitt større og jeg har fått lov til å prøve meg på så mye. Underviserne viser oss respekt ved å gi oss frie tøyler. Rammer er satt, men vi får rom til å utforske. Jeg har gjort ting jeg aldri hadde trodd jeg kom til å gjøre og det inspirerer. Å jobbe så fritt åpner opp sider ved meg som jeg ikke trodde jeg hadde. Vi blir stadig minnet på at resultatet ikke kan bli perfekt med en gang. Det er prosessen som er spennende og viktig og noen ganger må man tørre å tenke at "det blir som det blir". Man kan ikke være så streng med seg selv. Det er nødvendig å prøve og feile hvis man skal få til noe bra.

Jeg liker også at dette studiet krever mye av deg. Du kan ikke bare komme å gå som du vil. Mye av undervisningen er obligatorisk, man er i en prosess sammen med andre og alle må være der for at det skal bli bra. Det speiler jo hverdagen vi kan møte i jobb. Hvis man er ansatt ved et teater, på skole eller i næringsliv så kan man ikke komme og gå som man vil.

Dramafaget er virkelig ikke bare en lek som noen tror. Foreleserne våre får oss til å forstå hvor viktig teater er i ulike sammenhenger. I et prosjektet vi nettopp hadde, ble jeg veldig bevisst på hvordan man kan belyse samfunnsrelevante temaer med ulike innfallsvinkler og metoder. Vi jobbet med klima som tema og skulle tilrettelegge et opplegg om det for ulike målgrupper. Det var lærerikt og jeg personlig ble mer bevisst på hva jeg egentlig mener og jeg hvordan jeg kan formidle det på best mulig måte. Akkurat nå jobber vi med rollespill. Vi skal spille pasienter for medisinstudenter og må leve oss fullt inn i rolle som vi skal bruke sammen med folk som ikke driver med teater til vanlig. Rollespill kan bidra til en bevisstgjøring for å få til en endring og hjelpe en gruppe eller et firma. Det kan være viktig i akutte situasjoner.

Hvordan er det å være student ved NTNU?

Linjeforeningen i drama og teater er aktiv og det er generelt utrolig mange aktiviteter for NTNU-studenter. Alle kan finne noe å gjøre ved siden av studiene, man blir introdusert til så mange linjeforeninger, idrettslag, teatergrupper og lignende. Jeg fikk ikke helt den samme følelsen på universitetet i Oslo.

Hvordan studiehverdagen og studiefritiden?

Jeg ville anbefale å være med i Studentersamfundet. Hvis du kommer helt alene til byen så kom deg inn der og du er garantert venner.

På studiet er det mye å lese. Vi har et stort pensum, men det gjør at jeg føler at de ansatte tar oss på alvor. De krever noe av deg og du må henge med. Å lese jevnlig er lurt, men det hjelper også at vi har et praktisk -teoretisk studium. Pensumet er bredt fordi vi skal innom mange deler av fagfeltet og det syns jeg er bra. Vi får større respekt for alle deler i et produksjonsapparat på den måten. Hvis du skal jobbe som regissør så må du vite hva en scenograf holder på med. Man må forstå alles roller, for få en god prosess og sluttresultat. Det er høyt nivå på foreleserne våre. De har mye ulik kompetanse, og jeg får respekt for alles spisskompetanse. Det første året her har gjort at jeg hatt fått lyst til å ha en master i drama og teater. Jeg føler meg trygg på at jeg kommer til å lære masse av det, fordi jeg allerede føler at jeg har fått et veldig godt grunnlag.

Har du vært/skal du på utveksling i forbindelse med studiet?

Nei, men det kunne vært interessant å dratt på feltarbeid som en del av masterstudiet.


Mon, 22 May 2017 10:17:56 +0200

Elise Hørgård Unsmo - 2.året bachelor

Hvorfor valgte du NTNU?

Jeg er fra Trøndelag, og har alltid hørt mye positivt fra NTNU. Så da ble det å studere på NTNU et enkelt valg.  

- Hvorfor valgte du akkurat dette studieprogrammet?

Egentlig var det litt tilfeldig. Jeg har ikke gått drama og teater på videregående eller holdt på med det hele livet, som mange andre på linjen har gjort. Jeg ville tenke litt utenfor boksen, og studere noe nytt og gøy. Da falt valget lekende lett på drama og teater. Det begynte med et årsstudium, som jeg i utgangspunktet skulle ta før en annen utdannelse. Men så ble det visst en bachelor allikevel. Jeg trivdes såpass godt at jeg måtte fortsette. Til min store glede liker jeg dette feltet veldig godt i dag, og kunne gjerne tenkt meg å jobbe innen teater/film i fremtiden. 

- Hvordan er det å være student ved NTNU?

Jeg trives veldig godt som student ved NTNU. Nå er drama-klassen  desverre "oppløst", siden vi har kommet såpass langt i studieforløpet at alle har gått hver sin retning. Men i de tidligere semesterne hadde drama-klassen et utrolig godt samhold. Vi ble en veldig spleiset gjeng, som hadde det veldig gøy sammen. Ellers er skolen en topp plass å studere, med gode lærere/forelesere og mange tilbud.

"Det begynte med et årsstudium....Men så ble det visst en bachelor allikevel. Jeg trivdes såpass godt at jeg måtte fortsette! "

- Studiehverdag?

Tidligere på drama og teater, kunne det være en veldig hektisk hverdag. Når vi jobbet med produksjon, var det ikke uvanlig at vi var 10-12 timer på skolen på en dag. Men gøy var det! En typisk studiehverdag i dag, nå som jeg har en litt roligere timeplan enn tidligere, er å være et par timer i forelesning/seminar, for å så spise litt i kantina, eller å ha kolokvie med noen medstudenter. Blant annet skriver jeg bachelor-oppgaven min nå om en teatergruppe jeg er med i - så det er veldig artig å kombinere studier og interesser på den måten. 

Har du vært/skal du på utveksling i forbindelse med studiet?

Det var planen først å ta utveksling neste semester. Nå blir det heller enda et årsstudium på NTNU neste år for å få fullført bacheloren min. Men det er gode muligheter for å ta studier i utlandet som du kan integrere i bachelor-graden din. På drama og teater er det best å reise 3.året. Det er et slags "breddeår" der vi må utdype oss i noe annet uansett, for da er vi ferdige med fagfordypningen vår. 

 

Christine Sæterli - 1.året bachelor

Hvorfor valgte du NTNU?

Jeg valgte NTNU fordi jeg ønsket å studere i Trondheim og fordi de hadde det utdanningstilbudet jeg ønsket meg.

Hvorfor valgte du akkurat dette studieprogrammet?

Jeg har alltid vært interessert i drama og teater. Helt siden jeg var liten har jeg drømt om en fremtid innenfor teater eller film. Etter videregående (der jeg også gikk dramalinjen) tok jeg meg et hvileår for å finne ut av hva jeg skulle gjøre videre. Da merket jeg at jeg savnet å jobbe kreativt og skapende, og søkte derfor drama og teater ved NTNU. Jeg tror at man må følge sine interesser og se hvor det fører hen. Gjennom studiet har jeg lært utrolig mye om meg selv og faget, og selv om det kanskje ikke nødvendigvis blir en fremtid innenfor teateret har studiet åpnet opp flere interessefelt for min egen del.

Hvordan er det å være student ved NTNU?

Studiehverdagen er variert, hektisk og veldig sosial. Undervisningen på mitt program er delvis teoretisk og delvis praktisk, det vil si at vi i tillegg til typiske forelesninger har workshops og praktiske oppgaver vi skal løse. I tillegg jobber vi ofte gruppevis, så vi blir veldig godt kjent med de andre studentene i klassen. Det er mye arbeid som legges ned i prosjektene og særlig når man jobber med produksjoner kreves det mye tid og energi. Men det er jo også ofte det som er det mest givende å jobbe med også, synes jeg.

" Jeg savnet å jobbe kreativt og skapende, og søkte derfor drama og teater ved NTNU. Jeg tror at man må følge sine interesser og se hvor det fører hen"

Studiehverdag og studiefritid.

Fritiden preges også av studiet. Det er ofte sosiale sammenkomster på kveldstid eller i helgene, enten det er kafebesøk, pub-besøk eller teaterbesøk. Programmet har også en egen linjeforening som arrangerer fester og workshops på fritiden.

Har du vært/skal du på utveksling i forbindelse med studiet?

Nei

 

Ingerid Trætteberg - 1.året bachelor

Hvorfor valgte du NTNU?

Jeg valgte NTNU først og fremt fordi de har studieprogrammet jeg ville studere, men jeg hadde også hørt mye bra om NTNU og studiemiljøet her.

Hvorfor valgte du akkurat dette studieprogrammet?

Jeg har alltid vært hekta på teater, jeg elsker både å se på teater og å drive med det. Fra barndommen av har jeg vært aktiv med teater, og gikk et år på teaterlinje ved en folkehøgskole. I og med jeg er så glad i teater fant jeg ut at Drama og Teater ved NTNU var stedet for meg å studere. Det er en del arbeid men utrolig morsomt, så alle timene som blir lagt til arbeidet er definitivt verdt det.

Hvordan er det å være student ved NTNU?

Det er veldig fint. Jeg liker meg veldig godt her, og er miljøet veldig bra synes jeg.

"Ingen dag er lik, det er så mye gøy som både skjer i forelesninger og i klassen"

Hvordan er studiehverdagen og studiefritiden?

Studiehverdagene er veldig forskjellige. Noen dager har vi forelesninger mens andre dager har vi seminarer enten i blackbox eller studio. Vi har fag både innen improvisasjon og rollespill, så det blir mye aktivitet i klassen. Ingen dag er lik, det er så mye gøy som både skjer i forelesninger og i klassen. Seminarer er obligatorisk, men innen teater er det viktig å møte opp til riktig tid så det er en god læring for alle.

På fritiden går mye av tiden til lesing, i tillegg til litt forskjellige aktiviteter og events. Selv om jeg ikke er typen som drar ut å fester så mye, er det mye forskjellig jeg kan delta på som er utrolig gøy. Jeg er også på Trøndelag teater når det er forestillinger jeg vil se.

Har du tenkt deg på utveksling?

I og med jeg bare er på første året av bacheloren min har jeg ikke tenkt så mye på det enda, men jeg har veldig lyst å ta et semester i Australia.


Mon, 22 May 2017 10:24:19 +0200