Studieveiledning

Årsstudium - Caen, Frankrike

Studieveiledning

Studieveilederne kan hjelpe deg med utdanningsplaner, fagvalg, jobbrelevans og generell veiledning.

Henvendelser kan sendes til e-post: studieveiledning-isl@hf.ntnu.no

Praktiske opplysninger - studieåret 2019-2020

Praktiske opplysninger - studieåret 2019-2020

Årsstudiet undervises ved fransk-norsk senter i Caen. 

Fransk-norsk senter i Caen heter OFNEC eller Office franco-norvégien d'échanges et de coopération på fransk. Caen ligger i hjertet av Normandie, et par timers togtur fra Paris, i fylket Calvados. 15 km fra byen møter du havet og landgangsstrendene.

Kontaktinformasjon for OFNEC

OFNECs nettside

Université de Caen Normandie

Carré international

Office Franco-Norvégien d'Echanges et de Coopération (OFNEC)

Bâtiment I – Maison des Langues et de l’International (MLI)

Esplanade de la Paix

CS 14032              

14032 Caen Cedex 5       

FRANKRIKE   

e-post: ofnec@unicaen.fr

Tlf.+33-(0)2-31-56-64-82


Kontaktpersoner                                                                          

Hvis du har spørsmål knyttet til oppholdet/bolig i Caen, kan du kontakte OFNEC i perioden 20.7-22.7 ofnec@unicaen.fr / tlfnr: 0033 231566482) eller etter 17.august.

Studenter må ta med følgende:

 • Internasjonal fødselsattest (fås ved henvendelse til folkeregisteret)
 • Europeisk helsetrygdkort
 • Betaling? VISA-kort fungerer greit. For å kunne motta boligstøtte må du også opprette konto i en fransk bank.

Det er enkelt å komme seg til Caen med fly til Paris og tog videre til Caen. Herr finner du noen råd å ta med på reisen.

Flyreisen til Paris

Fly til Paris og tog fra Gare Saint-Lazare til Caen, er den raskeste reisemåten.
Air France, SAS og Norwegian har direkte forbindelse til Paris fra Gardermoen.

Nettsted for begge flyplassene.

Klikk på Accès: Transports, Plans des terminaux, itinéraires under punktet Menu (evt. på engelsk: klikk på engelsk flagg og Access: Transport, Terminal maps, directions under Menu).


Fra flyplassene

Fra Roissy - Charles de Gaulle foreslår vi følgende alternativer til Gare Saint-Lazare:

 1. Ta toget RER B til Gare du Nord. Der bytter du til RER E som går til Gare Saint Lazare. Pris ca 12 €.
 2. Drosje mellom Roissy - Charles de Gaulle og Gare Saint-Lazare vil koste rundt 60 € inkludert bagasje. Drosjene godtar inntil 3 passasjerer. Presiser for sjåføren at du skal med « Lignes normandes, entrée rue d’Amsterdam » for å komme rett til toglinjene til Normandie og slippe å dra bagasjen opp alle rulletrappene.

Fra Orly til Gare St. Lazare foreslås følgende alternativer:

 1. Ta flyplassmetroen ORLYVAL (du må løse billett til Paris før du går om bord på ORLYVAL) til RER-stasjonen Antony. Der bytter du til RER B, retning Mitry-Claye eller Aéroport Charles de Gaulle. Gå av på Gare du Nord. Der bytter du til RER E som går til Gare Saint-Lazare.
 2. Drosje Orly – Saint-Lazare vil koste ca. 50 €. Presiser for sjåføren at du skal med « Lignes normandes, entrée rue d’Amsterdam » for å komme rett til toglinjene til Normandie og slippe å dra bagasjen opp alle rulletrappene.

Selv om stipulert reisetid mellom flyplassene og stasjonen stort sett er rundt en time: Beregn minimum 2 timer fra ankomst på flyplassen til avreise fra Gare Saint-Lazare. God oversikt over transport i Paris

Om å reise med tog i Frankrike
De franske statsbaner heter SNCF. På deres nettsider kan du både undersøke togtider og kjøpe billetter, også på engelsk.

Merk deg tognummeret for enkelt å finne fram til rett tog, for noen tog til Caen har endestasjon i Cherbourg. Med direktetog tar det ca. 1 time og 50 minutter til Caen.

Det fungerer greit å kjøpe billetter på nett. Franske billettautomater godtar norske kort i varierende grad. I billettlukene er det ofte lang kø, så regn med at det tar litt tid å kjøpe billett.

Vær oppmerksom på at man i Frankrike IKKE kan kjøpe billett om bord i toget uten å betale straffegebyr.


Andre reisealternativer

Et annet alternativ er å fly med Ryanair til Paris Beauvais, en flyplass som ligger mellom Paris og Caen. Det går imidlertid ingen shuttlebuss mellom Beauvais og Caen, og man vil være avhengig av bil.


Finne fram i Caen

Hvordan finne fram til en adresse i Caen og komme seg rundt i byen

Trikketider og oversiktskart

Undervisningen på årsstudiet forutsetter minimum nivå A2 i fransk. Det betyr at dersom ditt språknivå er A1, må du være forberedt på å legge inn en betydelig arbeidsinnsats både i forkant og i begynnelsen av studiet. Vi oppfordrer deg derfor til å ta en språktest for å bestemme ditt fransknivå. Testen tar omtrent 40 minutter å gjennomføre, og vi oppfordrer deg til å ta testen så snart som mulig. Språktesten vil være tilgjengelig fram til 31. juli. Så snart du har fullført, vil du få resultatet tilsendt på epost. For at resultatet skal kunne sendes direkte til deg, må du logge inn i språktesten med en egen kode.

Ta kontakt med Det fransk-norske studiesenteret/OFNEC (ofnec@unicaen.fr) før 22. juli for å få tilsendt lenke til språktest og en unik kode.

Semesterstart er fredag 28. august 2020 (informasjonsmøte).

t opp klokka 09.15 på OFNEC, Maison des Langues et de l’International (MLI) bygningen i, andre etasje, rom LI134.

MLI ligger på Campus 1. MLI er en ny fire-etasjes grå bygning. Du finner OFNEC i andre etasje.

Nettsteder: 

På MLI er det mulig å bruke egen PC med trådløs nettforbindelse.

Etter informasjonsmøtet må du registrere deg som student ved universitetet i Caen. Registreringen innebærer at du fyller ut et skjema online, betaler ca. 90 euro og laster ned et sertifikat. Denne summen vil bli refundert av Det fransk-norske studiesenteret like etterpå. Senteret vil også hjelpe til med registrering og nedlasting av det nødvendige sertifikatet.

Det er svært viktig at du skaffer deg bolig så fort som mulig etter at du har fått plass på årsstudiet! Du har å gjøre med et presset boligmarked for studenter. Jo mer du venter, desto vanskeligere blir det å skaffe deg et sted å bo. Hver dag teller!

Ikke glem å gi beskjed så snart du har skaffet deg bolig. Husk å gi oss din nye adresse.

Hvis du har spørsmål knyttet til oppholdet/bolig i Caen, kan du kontakte OFNEC i perioden 20.7-22.7 (ofnec@unicaen.fr / tlfnr: 0033 231566482)


Boligutleie

Andre alternativer er leililighetshoteller eller studenthjem.

Appartcity, Sphinx, Top Campus, Adagio og les estudines fungerer som hoteller. Prisklassen er såpass lav at det er mulig å leie på årsbasis. Dessuten er det buss eller trikk som går like ved, og det tar bare 15-20 min til Universitetet

https://www.appartcity.com/fr/destinations/basse-normandie/caen/caen.html

https://www.appartcity.com/en/destinations/basse-normandie/caen/caen.html

http://www.sphinx-immo.fr/index.html

http://www.sphinx-immo.fr/home.html

http://www.top-campus.fr/residence-etudiant/residence-etudiante-caen.html

https://www.adagio-city.com/fr/hotel-8165-aparthotel-adagio-caen-centre/index.shtml

https://www.adagio-city.com/fr/hotel-8165-aparthotel-adagio-caen-centre/index.shtml

https://www.estudines.com/residence-logement-etudiant-caen-39-205.html

https://www.estudines.com/uk/residence-housing-student-caen-39-205.html

Kley og Nemea et studenthjem med møblerte og fullt utstyrte ettroms leiligheter og alt som trengs for studenter. Det ligger like ved universitetet.

Det er også mulig å bo i studentbyen på campus. Boligene administreres av studentsamskipnaden CROUS og holder enkel standard.Ta kontakt med OFNEC for mer informasjon.

 

Boligsøk på nett

Du kan også søke etter annonser i "Ouest France" eller "Le bon coin", men vi anbefaler at du unngår annonser hvor det står "agence immobilière" (utleiebyrå), de er dyrere, de krever masse papirer og de krever også en kausjonist som er fransk. Søk bare etter annonser for møblerte boliger.

Du må selv ta kontakt med utleier for boliger du er interessert i.

https://www.ouestfrance-immo.com/

https://www.leboncoin.fr/

Hvis du har spørsmål knyttet til oppholdet/bolig i Caen, kan du kontakte OFNEC i perioden 20.7-22.7 (ofnec@unicaen.fr / tlfnr: 0033 231566482)


Bostøtte

Du kan ha krav på bostøtte eller APL, Aide personnalisée au logement i Frankrike. Vi gjør oppmerksom på at du må komme rett fra heltidsstudier i Norge for å kunne søke APL. Dersom du tar ett års studiepermisjon fra lønnet arbeid, har du ikke rett til denne bostøtten.

Skjema fylles ut på nettet og sendes til CAF med:

 • Kopi av passet
 • Fødselsattest
 • Kopi av Europeisk helsetrygdkort
 • Studentbevis (Université de Caen Normandie)

En fransk bankkonto trengs.

Mulighetene for tilrettelegging av studiene vil være noe mer begrenset enn i Norge.

Hvis du trenger spesiell tilrettelegging for forelesninger og eksamen, må du ta kontakt med legetjenesten ved universitetet (OFNEC vil gi deg kontaktinformasjon for å avtale tid). Ikke glem å ta med legeerklæring på engelsk!

Prisnivået i Frankrike er lavere enn i Norge.

De fleste matvarene er billigere og det faller langt rimeligere å spise ute. Studentrestaurantene, «les Restaurants Universitaires», populært kalt «Resto U» eller bare «RU», har god og billig mat. Det finnes flere av dem på området nær MLI. Du får kjøpt sterkt subsidiert mat der, både «déjeuner» og «dîner».

Obs: Studenter over 26 år bør beregne noe høyere kostnadsnivå fordi franske studentrabatter faller vekk.

Kun studentkort og kredittkort brukes for å betale på studentrestaurantene.

Offentlig kommunikasjon er billigere i Frankrike enn i Norge. Bøker er også mye rimeligere.

Du må ha fått studieplass før du kan søke om stipend og lån i Lånekassen for 2020-2021.

Årsstudiet i fransk med didaktikk i Caen er et årsstudium ved det norske lærestedet NTNU som er lagt til Caen i Frankrike. Når du fyller ut søknad om lån og stipend, skal du derfor oppgi at du søker støtte til et norsk studium, ikke et utenlandsk studium, når du fyller ut søknadskjemaet. På forespørsel om studieby i Norge, må du oppgi Trondheim ettersom årsstudiet i fransk med didaktikk ligger under den faglige enheten for fransk ved NTNUs campus Dragvoll i Trondheim.

Dersom du får tilbud om studieplass, har du rett til samme støtte fra Lånekassen som studenter som tar utdanning ved NTNU i Norge. Du har i tillegg rett til reisestøtte mellom Norge og Frankrike, og språkstipend til forberedende språkkurs.

Informasjon om lån og stipend finner du på nettsidene til Lånekassen.

 

Målgruppe

Årsstudiet i fransk med didaktikk er et studietilbud rettet spesielt inn mot læreryrket i den norske skole. Studiet er først og fremst en ettårig videreutdanning for lærere med eksamen fra pedagogisk høgskole og et spesialiseringsår for studenter som tar grunnskolelærerutdanning eller femårig integrert lektorutdanning. Årsstudiet er også åpent for andre studenter som ønsker en lærerutdanning i fransk.

Studenter på det femårige lektorprogrammet eller praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) ved NTNU som tar årsstudium i fransk med didaktikk i Caen må i tillegg ta FRA1130 Litteratur, tekst og metode (7.5 sp.) ved NTNU for å oppnå full undervisningskompetanse i fransk.

Mål for studiet

Målet med årskurset er en lærerutdanning i fransk der innsikt og ferdigheter i fransk språk og kunnskaper om fransk samfunn og kultur kombineres med innsikt i og kunnskaper om undervisning i fransk som fremmedspråk. Ved at utdanningen i sin helhet foregår ved et fransk lærested, vil studentene gjennom et personlig møte med språket og samfunnet få en umiddelbar og autentisk opplevelse av det franske samfunnet og kunne oppdage forskjeller og likheter mellom Norge og Frankrike. Gjennom denne kombinasjonen av språk, kulturkunnskap, didaktikk og personlig erfaring kan studentene skaffe seg et solid grunnlag for et framtidig yrke som engasjerte fransklærere i norsk skole.

Oppbygning

Årsstudiet består av 6 emner på til sammen 60 studiepoeng. Det er godkjent til bruk i lærerutdanningen.

Selv om studiet er delt opp i selvstendige moduler med egen eksamen og karakter, må det understrekes at alle modulene er ment å tjene et felles mål og at de til sammen utgjør en integrert helhet. Oppøvingen av studentenes egen skriftlige og muntlige språkkompetanse i fransk, er et mål for alle modulene. Kurset krever en jevn arbeidsinnsats og studentene får tett oppfølging og tilbakemeldinger. Av den grunn er deltakelse i undervisningen obligatorisk.

Arbeidsmengde for hver modul: ca 200 timer, inklusiv undervisningen.

 

FRAC1200 - Grammatikk, fonetikk og praktisk fransk

https://www.ntnu.no/studier/emner/FRAC1200/2019/1#tab=omEmnet[SNS1] 

FRAC1100 - Fransk litteratur og kulturkunnskap

https://www.ntnu.no/studier/emner/FRAC1100/2019/1#tab=omEmnet

FRAC1201 - Fransk grammatikk 2

https://www.ntnu.no/studier/emner/FRAC1201/2019/1#tab=omEmnet

FRAC1102 - Fransk historie

https://www.ntnu.no/studier/emner/FRAC1102/2019/1#tab=omEmnet

FRAC1101 - Fransk litteratur 2

https://www.ntnu.no/studier/emner/FRAC1101/2019/1#tab=omEmnet

FRAC1500 - Fransk fagdidaktikk

https://www.ntnu.no/studier/emner/FRAC1500/2019/1#tab=omEmnet

 

Ekskursjoner

Faglige ekskursjoner er en integrert del av undervisningen i kulturkunnskap og historie. Vi kommer til å besøke ulike politiske institusjoner, slik som fylkestinget i Normandie og Nasjonalforsamlingen i Paris og steder av spesiell historisk og kulturell interesse, slik som pilegrimsbyen Lisieux og det rekonstruerte Le Havre.

Undervisningsmateriell

Nærmere beskjed om undervisningsmateriell gis ved studiestart.

 

Studieåret er inndelt i to semestre. Det er eksamen både i desember og i mai. Hver modul har dessuten obligatoriske innleveringer og/eller presentasjoner i løpet av semesteret. Merk at det kan bli mindre endringer i organiseringen av kurset underveis.
1. semester er det én uke høstferie og to uker juleferie, i 2. semester er det to ukers vinterferie og to ukers vårferie.


•    Oppstart 1. semester:  uke 35
•    Oppmøte: Fredag 28. august 2020, kl 09.15. Orientering, praktiske spørsmål og møte med lærere og administrasjon
•    Undervisningsstart: Mandag 31. august 2020
•    Høstferie: uke 44
•    Siste undervisningsdag er fredag 4. desember 2020

•    Eksamensdatoer 1. semester:
Skriftlig eksamen i FRAC 1200 (grammatikk): 9. desember 2020
Skriftlig eksamen i FRAC 1100 (litteratur): 11. desember 2020
Skriftlig eksamen i FRAC 1100 (kulturkunnskap): 14. desember 2020
Muntlig eksamen i praktisk fransk: 16. og 17. desember 2020
•    Juleferie: uke 52 og uke 53

•    Oppstart 2. semester: uke 1
•    Vinterferie: uke 8 og uke 9
•    Vårferie: uke 17 og uke 18
•    Siste undervisningsdag er fredag 7. mai 2021

•    Eksamensdatoer 2. semester:
Skriftlig eksamen i FRAC 1201 (grammatikk): 18. Mai 2021 
Skriftlig eksamen i FRAC 1102 (historie): 20. mai 2021
Skriftlig eksamen i FRAC 1101 (litteratur): 25. mai 2021
Muntlig eksamen i FRAC 1500: 27. og 28. mai 2021
 

En typisk studieuke

På enkelte fredager vil det være ekskursjoner eller andre arrangementer, som f eks oversettelsesverksted. 

En typisk studieuke (eksempel fra studieåret 2017/18).