Bachelorprogram 3-årig, Ålesund

Biomarin innovasjon

– Studentintervju

Trainee

Navn: Malin Hoem Storholt

Utdanning: Bachelorgrad, biomarin innovasjon

Uteksaminert: 2018

Yrke: Trainee

Arbeidssted: Mowi Norway AS avd. Steinsvik
 

"Jeg bestemte meg ganske tidlig i studieløpet at jeg ønsket å jobbe innen landbasert oppdrett."

 

Trainee

Navn: Malin Hoem Storholt

Utdanning: Bachelorgrad, biomarin innovasjon

Uteksaminert: 2018

Yrke: Trainee

Arbeidssted: Mowi Norway AS avd. Steinsvik
 

"Jeg bestemte meg ganske tidlig i studieløpet at jeg ønsket å jobbe innen landbasert oppdrett."

 

Hva jobber du med?

Jeg jobber på et av Mowi Norway AS sine settefiskanlegg som består av RAS (recirculating aquaculture system). Dette anlegget består av mye teknologi som krever ettersyn.
Her følger jeg laksen fra den er øyerogn til den blir smolt og klar til å sjøsettes. Min viktigste jobb er å sørge for at laksen får en best mulig start på livet slik at den er godt rustet til livet på sjøen. Min arbeidshverdag består av stell og tilsyn av fisken, prøvetaking av både vann og fisk, vaksinering, sortering og litt kontorarbeid inni mellom.

Hva er det beste med jobben din?

Det beste ved jobben min er den er så variert og givende. Ved første øyekast kan jobben virke som en ensformig jobb, men går man i detaljene så er hver dag ulik. Når man jobber med biologi så finnes det ingen fasitsvar. Hver eneste fisk er forskjellig når det kommer til appetitt, vekst og adferd. Dette er noe som varierer fra dag til dag, og når man har flere millioner individer så blir ingen dag lik. Det som fungerte godt med en fiskegruppe fungerer kanskje ikke like godt på en annen. Dette gjør at man lærer seg å lese fisken fra dag til dag. Når man har tilpasset seg fisken og gjort sitt aller beste hver dag fra den er et rognkorn på størrelse med et rips til den har vokst seg sterk og 180 gram tyngre, da kan man sende fisken til matfiskanleggene med stolthet. Denne stoltheten er absolutt det beste med jobben min.

Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?

Jeg bestemte meg ganske tidlig i studieløpet at jeg ønsket å jobbe innen landbasert oppdrett. Jeg begynte å lete og søke etter jobber når siste semesteret startet. Jeg ringte rundt til mange relevante bedrifter i nærområdet for å høre om de hadde ledige jobber. På slutten av semesteret dukket stillingsannonsen som trainee opp, og jeg viste at dette var noe jeg virkelig hadde lyst til. Jeg søkte på jobben og håpet på det beste. Etter jeg ble uteksaminert fikk jeg jobb som vitenskapelig assistent hos Institutt for biologiske fag Ålesund (NTNU). Etter hvert ble jeg kalt inn til intervju hos Marine Harvest (Mowi Norway AS) og fikk tilslutt tilbud om stillingen som trainee. Denne jobben takket jeg selvfølgelig ja til.

Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?

Jeg hadde både verv og deltidsjobber i studietiden. Jeg var blant annet tillitsvalgt, ordensvakt, mentor, studentassistent og grunnlegger, sekretær og leder av linjeforeningen til institutt for biologiske fag Ålesund. Ingen av disse vervene eller jobbene bidro direkte til at jeg fikk jobben, men de har bidratt til å bygge nettverk, lære seg å ha forskjellige roller, lære seg å snakke i store forsamlinger og ikke minst ansvar. Selv om slike verv og jobber ikke er direkte relevant til de jobbene man søker på, så viser det at man er en engasjert person som ønsker å gjøre det lille ekstra.

Dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag:

Det å finne den rette jobben og søknadsprosessen er ingen enkel sak. Men alle må gjennom den en gang. Det første man må tenke på er at man skal trives i jobben, og spørre seg selv «er dette noe jeg kan tenkte meg å jobbe med i flere tiår fremover?». Og det er både lov og lurt å prøve forskjellige jobber. Det tar ofte litt tid å finne den perfekte jobben. I mange tilfeller er trivsel viktigere enn lønnen.

Biomarin Innovasjon er et ganske vidt studieprogram, og man får ikke en tittel slik som «sykepleier», «bioingeniør» og «lektor». Dette gjøre det litt vanskeligere når man skal søke etter jobber. Det er ingen jobbannonser der det står «vi søker etter deg med bachelorgrad i Biomarin Innovasjon». Men går man inn på annonsene og ser hvilke kvalifikasjoner de ønsker, så er det ganske mye man er kvalifisert til. Ikke vær redd for å søke på jobber man ikke er kvalifisert til. Det verste man kan få er et «nei». Det kan hende man er heldig og får jobben like vel.

Det er viktig å vite hva man kan, og ofte kan man mer enn man tror. Har man for eksempel jobbet på en bensinstasjon, matbutikk, klesbutikk eller lignende så er det fort gjort å tenke at man bare har erfaring med å selge varer. Men begynner man å tenke over hva man faktisk har erfart, så er det mye mer. Kundebehandling, samarbeid, ansvar og stresshåndtering er eksempler på erfaringer som man får av slike jobber. Dette er erfaringer som faktisk kan være relevant til den jobben du søker etter studiene. Og hvis du føler at du mangler erfaring, så skaffer man seg erfaring. Det er mye erfaring å hente fra frivillige verv. Bruk også god tid til å bli kjent med deg selv som person. Det finnes mange jobbintervjuspørsmål på internett og i bøker. Still deg selv disse spørsmålene, du vil bli overrasket hvor mye man ikke vet om seg selv. Når dagen for intervju har kommet. Vær godt forberedt, se folk i øynene, vis at du virkelig ønsker jobben og vær ærlig.

Ellers er det lurt å gjøre seg tilgjengelig for rekrutteringsbyrå. Send ut åpne søknader, legg ut offentlig CV på finn og lag deg en Linked-in profil.