BESTEMMELSER FOR NAUTIKK­STUDIET

Vedtatt av Høgskolestyret 27. april 1989.

Trådt i kraft 1. september 1989.

(Bestemmelsene er justert i forhold til nye opptakskriterier og nye frister).

A. GENERELT

Fagutvalget for utdanning i nautikk har ansvaret for den praktiske gjennomføring av utdanning i nautikk ved NTNU.

B. OPPTAK

Opptak til nautikkstudiet skjer annethvert år.

Følgende utdanningsbakgrunn gir adgang til studiet:

a) Maritim høgskole

b) Sjøkrigsskolen ­ operativ linje

c) Annen likeverdig utdanning

Det kreves minst 1 års praksis fra maritim virksomhet.

Kvalifiserte søkere opptas til studiet under forutsetning av at de gjennomgår et sommerkurs i matematikk med pensum som tilsvarer ingeniørhøgskolens forkurs og består den avsluttende prøven i faget. Søkere som oppfyller opptakskravet i matematikk for sivilingeniørstudiet, fritas fra nevnte kurs.

Kollegiet fastsetter etter forslag fra Fagutvalget hvor mange søkere som kan opptas.

Søknader om opptak avgjøres av Fagutvalget etter en samlet vurdering av søkerens tidligere utdanning og praksis. Studieavdelingen gir søkerne melding om resultatet av søknadsbehandlingen.

C. STUDIET

Som hovedregel gjelder bestemmelsene i Forskrift for sivilarkitekt­ og sivilingeniørstudiet av 1988 for nautikkstudiet.

Nautikkstudiet består av to årskurs og en semesteroppgave.

Kollegiet vedtar etter forslag fra Fagutvalget studieplanen for nautikkstudiet. I studieplanen angis hvilke fag som inngår i årskursene og fagenes omfang i belastningstimer. Omfanget skal normalt være 48 belastningstimer pr. semester. Semesteroppgaven settes til 48 belastningstimer.

Da opptak til nautikkstudiet skjer annethvert år, vil enkelte av fagene som inngår i studiet også bli undervist kun annethvert år.

For å bli flyttet opp til 2. årskurs i nautikkstudiet, må eksamen i Matematikk 1 være bestått. Studenter som ikke fyller dette krav og øvrige krav i eksamensreglementets § 7 angående oppflytting, blir gitt individuelt opplegg for gjennomføring av resterende del av studiet. Studieopplegget avgjøres av Studieavdelingen i samråd med Fagutvalget.

Studenter som ifølge eksamensreglementets § 6 ønsker å utsette førstegangseksamen i ett år eller som ifølge eksamensreglementets § 7 ønsker å ta fag fra høyere årskurs, kan bare benytte disse ordninger for fag som undervises hvert studieår. Melding om fag som ønskes utsatt gis til Studieavdelingen innen en frist som kunngjøres foran hver eksamensperiode. Melding om fag som ønskes tatt fra neste årskurs sendes til Studieavdelingen på særskilt skjema innen 15. september for fag ved vintereksamen og innen 15. februar for fag ved sommereksamen.

Studenter som ifølge eksamensreglementets § 10, ønsker å gjennomføre ett eller begge årskurs som deltidsstudium, må ta de fag som undervises annethvert år til den tid undervisning i fagene blir gitt.

Melding om fagfordeling gis på særskilt skjema innen 15. september.

Fagfordelingen godkjennes av Studieavdelingen og er bindende.

D. VITNEMÅL

Kandidater som har fullført nautikkstudiet blir tildelt vitnemål.

Som vedlegg til vitnemålet skal følge bekreftet karakterutskrift.

E. IVERKSETTING

Disse bestemmelser erstatter bestemmelsene for nautikkstudiet av 9.9.1982 og gjelder for studenter som opptas i studiet i 1989 og senere.

GRADEN MARITIM KANDIDAT

Ved kongelig resolusjon 12.1.1990 er det bestemt at Universitetet i Trondheim (nå Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet) kan tildele graden maritim kandidat som gir enerett til tilsvarende tittel.