92569     HMS PROSJ
          Helse, miljø og sikkerhet, prosjektarbeid
          Safety, health and environment, project work
Faglærer: Professor Jan Hovden
Uketimer: Høst: 2Øu + 2Øs = 4Bt                           Vår: 2Øu + 18Øs = 20Bt
Tid:      Undervisningstid og sted etter avtale
Eksamen:  ­                    Hjelpemidler: ­             Øvinger: O    Karakter: TØ

Hovedsaklig for studenter ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse.

Mål: Formålet med prosjektarbeidet er bl.a. å gi studentene anledning til å trenge dypere inn i en del av de emner som behandles i de videregående kurs ved instituttet. Samtidig er prosjektarbeidet en innføring i vitenskapelige metoder og i skriving av vitenskapelige rapporter.

Forutsetning: For studenter fra andre fakultet kreves som forkunnskaper minimum fag 92512 Fysisk og kjemisk arbeidsmiljø, 92513 Miljøkunnskap eller 92516 Psykologi samt to andre valgbare fag ved fakultetet eller tilsvarende kunnskaper. Det forutsettes ellers at studenter i 4. årskurs tar fag som tilligger studieretningen Helse, miljø og sikkerhet eller tar minimum tre fag ved instituttet og slik at disse fagene teoretisk sett danner et naturlig og godt grunnlag for problemstillingene i prosjektarbeidet. Studenter fra andre fakultet som ønsker å ta prosjekt ved instituttet må ha søkt om dette innen 1. mai, og må ha det faggrunnlag som kreves. Det forutsettes at instituttet har tilstrekkelig veiledningskapasitet.

Innhold: HMS-prosjektene omfatter bearbeiding av felter som omtales i Arbeidsmiljøloven, Forurensningsloven, internkontrollforskriftene og øvrige lovverk. Prosjektene inkluderer fysiske, sikkerhetsmessige, sosiale og organisasjonsmessige forhold som er av betydning for det totale arbeidsmiljøet, innemiljøet og det ytre miljø. Viktige fagdeler er arbeidsfysiologi, ergonomi, yrkeshygiene, sikkerhets­ og risikospørsmål, psykososiale miljøfaktorer, personalforvaltning, miljøforvaltning og HMS-/miljøledelse.

Undervisningsform: Prosjektene utføres vanligvis i nær tilknytning til forskningsarbeider som utføres ved instituttet. Hver student utfører normalt sitt prosjektarbeid som medlem av en gruppe. Prosjektarbeidet behandles i kollokvier. Det blir arrangert kurs i informasjonssøking.

Kursmateriell: Ingen generell litteratur, men studiemateriell tilpasset behovet i den enkelte prosjektoppgave.