78064     DATAMASKINARKITEKTUR
          Datamaskinarkitektur
          Computer architecture
Faglærer: Førsteamanuensis Lasse Natvig
Uketimer: Høst: 2F + 1Øu + 1Øs = 6Bt                Vår: 2F + 2Øu + 2D = 8Bt
Tid:      Høst:  F   ti  11-13  S1                   Vår:  F   fr  08-10 EL3
                 Ø   on  12-13  344-SII                     Ø   ti  10-12 EL1
Eksamen:  14.mai               Hjelpemidler: A1            Øvinger: O    Karakter: TE

Mål: Faget gir en bred oversikt innenfor fagområdet datamaskinarkitektur med særlig vekt på parallell prosessering, samt en fordypning innen utvalgte sentrale temaer og nyere datamaskinarkitekturer.

Forutsetning: Fag 78060 Datamaskinsystemer eller tilsvarende forkunnskaper.

Innhold: Høstdelen av faget omfatter bl.a. oversikt over parallell prosessering, lagersystemer, vektorprosessorer, trinnvis prosessering, SIMD­maskiner, multimaskiner og multiprosessorer. Vårdelen av faget gir en fordypning innen fagområdet datamaskinarkitektur, der det legges vekt på å dekke den senere tids utvikling og noe av den forskning som gjøres innenfor fagfeltet. Temaer som vil bli berørt er: Modeller for parallelle beregninger og maskiner, dataflytmaskiner, distribuert delt lager og nevrale nettverk.

Undervisningsform: Forelesninger, ca. 10 frivillige regneøvinger i høstsemesteret, og en større obligatorisk øving i vårsemesteret. Studentene vil her i stor grad kunne påvirke temaet for denne.

Kursmateriell: Oppgis ved kursets begynnelse. Pensumet i vårsemesteret er en artikkelsamling som blir gitt ut i begynnelsen av semesteret.