67167     ENØK I BYGNINGER
          Enøk i bygninger - effektiv energibruk 
          Energy efficiency in buildings
Faglærer: Professor Vojislav Novakovic
Uketimer: Høst: 3F + 2Øu + 1D = 9Bt
Tid:      Høst:  F   on  10­11  H1                          Ø   on  11-13 H1
                     to  08-10  H1
Eksamen:  1.desember           Hjelpemidler: B1            Øvinger: O    Karakter: TE

Mål: Faget tar sikte på å gi en praktisk og teoretisk innføring i forhold av betydning for energiøkonomisering i ikke-industrielle yrkesbygg og boliger.

Forutsetning: Ingen.

Innhold: Faget er flerfaglig og formidler basiskunnskap fra fagområdene arkitektur, bygningsteknikk, elkraftteknikk, varme- og kuldeteknikk og regulerigsteknikk. Faget bygger på helhetsvurderinger hvor ytre klima, bygning og klimasystem sees i sammenheng og likeså energibruk og energiforsyning. Målet er å tilfredsstille inneklimaet på en energiøkonomisk måte. Tema for forelesingene er inneklima, lønnsomhet, energipriser og tariffer, bygningsfysikk, varmetap og varmetilskudd, tekniske installasjoner, reguleringssystemer, energibruksanalyse og praktisk enøk-arbeid med prosjektering, bestemmelse av energisparepotensialet, forslag til tiltak og oppfølging.

Undervisningsform: Forelesninger, demonstrasjoner, laboratorie-, regne- og dataøvinger. Undervisningen er felles for fag med samme tittel ved fakultetene for Bygg- og miljøteknikk (fagnr 33028), Elektroteknikk og telekommunikasjon (fagnr 41270) og Maskinteknikk (fagnr 67167).

Kursmateriell: Fagbok: Enøk i bygninger - effektiv energibruk, Universitetsforlaget.