67162     STR I VENTILERTE ROM
          Strømning i ventilerte rom med sikkerhetsventilasjon
          Air flows in ventilated rooms and hazardous areas
Faglærer: Førsteamanuensis Per O. Tjelflaat
Uketimer: Vår: 2F + 3Øu + 2D = 9Bt
Tid:      Vår:   F   to  08-10  VKR241                      Ø   on  11-14 VKR241
Eksamen:  4.mai                Hjelpemidler: B1            Øvinger: O    Karakter: TE

Mål: Faget tar sikte på å lære studentene beregningsmetoder som benyttes ved dimensjonering av ventilasjon i rom hvor det stilles krav til luftkvalitet og termisk komfort og energibruk. Metoder for etterprøving av ventilasjons- og oppvarmingens effektivitet er også viktige emner.

Forutsetning: Kunnskaper tilsvarende fag 61140 Teknisk termodynamikk 2 og 61142 Strømningslære.

Innhold: Designprosedyre for ventilasjon av rom. Kravspesifikasjoner for inneklima. Teori og utvikling av empiriske beregningsmetoder for luftstråler, termiske konveksjonsstrømmer og avsug. Vurdering av varme- og forurensningskilders avgivelse til romluften. Dimensjonering av ventilasjon mht luftkvalitet og termisk komfort. Utvikling av teori og begreper mht effektiv ventilasjon. Innføring i sporgassmålinger og framgangsmåte ved modellforsøk. Innføring i bruk av numeriske simuleringer for å evaluere forslag til ventilasjons­ og varmeteknisk design for rom. Eksempler på anvendelse innen områdene inneklima, arbeidsmiljø og sikkerhetsventilasjon.

Undervisningsform: Bruk av overhead og tavle. Regneøvinger hvorav 75% forlanges godkjent. Øving med bruk av numeriske beregningsverktøy.

Kursmateriell: Kopi av overheads. Kompendium.