64199     TERMISK/VANNKR PROSJ
          Termisk energi og vannkraft, prosjektarbeid
          Thermal energy and hydro power, project
Faglærer: Professor Otto K. Sønju
Uketimer: Høst:  3Øs = 3Bt                                Vår:  30Øs = 30Bt
Eksamen:  -                    Hjelpemidler: -             Øvinger: O    Karakter: TØ

Mål: Faget tar sikte på å gi studentene en fordypning teoretisk og/eller praktisk innen et av instituttets fagområder samt innsikt i utarbeidelse av tekniske rapporter.

Forutsetning: For faggruppe A og B forutsettes kunnskaper tilsvarende fag 61140 Teknisk termodynamikk 2. For faggruppe C forutsettes kunnskaper tilsvarende fag 61142 Strømningslære, mens det for faggruppe D ikke forutsettes noen spesielle kunnskaper.

Innhold: Prosjektarbeidet er vanligvis knyttet til sentrale forsknings- og utviklingsoppgaver ved instituttet og tilknyttede SINTEF enheter ofte i samarbeid med norsk industri og næringsliv. Prosjekt- og etterfølgende hovedoppgave velges innen følgende faggrupper:

A: Energi og prosess

B: Forbrenning og miljø

C: Hydrauliske strømningsmaskiner og systemer

D: Oljehydrauliske kraft- og styresystemer

Stikkord angående prosjektoppgaver: Industriell varmeteknikk og energisystemer som inkluderer ENØK i industrien, design/simulering av gasskraftprosesser, CO2-deponering, integrerte energisystemer og anlegg, fjernvarme, utnyttelse av naturgass, overvåking og driftsoptimalisering av varmeteknisk utstyr, utvikling av varmevekslere og kjølesystemer for smelteovner. Systemprosjektering som inkluderer integrerte prosessanlegg med energigjenvinning, samspill mellom miljø og prosess, økonomi og teknologi samt sikkerhetsaspekter. Forbrenningsprosesser og utstyr (naturgass, olje, biobrensler og avfall/spesialavfall) inkludert grunnleggende studier av frie flammer, pyrolyse, gasifisering og gasseksplosjoner og utvikling av nye brennere, brennersystemer, vedovner og gassturbinbrennkammer. Miljø/forurensing inkludert målinger og analyser, dannelse av forurensing, renseutstyr og andre reduserende tiltak. Strømning i og konstruktiv utforming av vannturbiner og pumper. Drift og regulering av strømningsmaskiner. Strømningsmaskinsystemer. Oljehydrauliske komponenter og kraft- og styresystemer for anvendelser innen offshore, industri og mobilhydraulikk. Oppgavene inneholder elementer av eksperimentelt arbeid, tekniske beregninger, økonomiske vurderinger og matematisk modellering og simulering. For de forskjellige faggrupper (A, B, C og D) er det utarbeidet forslag til anbefalte fagkombinasjoner. For studenter som velger fagområde A: Energi og prosess og fag 67171 Næringsmiddelteknologi reduseres kravet om 4 fag ved prosjektinstituttet til 3.

Undervisningsform: Selvstendig prosjektarbeide med veiledning.

Kursmateriell: Prosjektgjennomføring og rapportskriving.