64175     KONSTR PUMPE TURBIN
          Konstruksjon av pumper og turbiner
          Mechanical design of pumps and turbines
Faglærer: Professor Hermod Brekke
Uketimer: Høst: 2F + 3Øu + 2D = 9Bt
Tid:      Høst:  F   on  08-10  301-SII                     Ø   ti  16-19 301-SII
Eksamen:  10.desember          Hjelpemidler: B1            Øvinger: O    Karakter: TE

Mål: Faget tar sikte på å gi en innføring i dimensjonering og konstruksjon av hydrauliske strømningsmaskiner slik som store turbiner, småturbiner, pumper og vifter.

Forutsetning: Faget er tilpasset studenter på fakultetene Maskinteknikk og Marin teknikk som vil sette seg inn i produktrelatert konstruksjon av maskiner. Det kreves ikke spesiell strømningsteknisk eller konstruktiv særkurs.

Innhold: Faget tar for seg grunnprinsippene ved konstruksjon av maskiner basert på den hydrauliske belastning med bakgrunn i styrkeberegning og materialvalg ved konstruksjon av turbiner og pumper. Levetidsanalyse og driftssikkerhet basert på materialfeil ved produksjon ved hjelp av bruddmekanikk. Studentene får innføring i styrkeberegning og deformasjonsberegninger med kriterier basert på spenninger og tillatte deformasjoner med hensyn til klaringer i maskinene. Slitasjemotstand ved sandførende vann og kavitasjonserosjon for nyutviklede og tradisjonelle materialer gjennomgås. Vibrasjonsproblemer, kritisk bøyesvingetall, resonanser og strømningsinduserte påtrykte vibrasjoner gjennomgås. Parameteriserte konstruksjonsopplegg for DAK/DAP system for strømningsmaskiner gjennomgås. Faget tar særlig sikte på å gi en anvendt bruk av kunnskaper ervervet ved universitetet til å utføre konstruksjoner i industrien.

Undervisningsform: Forelesninger med overheads og tavle. Øvinger.

Kursmateriell: H. Brekke: Konstruksjon av pumper og turbiner, kompendium.