62181     INDUSTR ØKOLOGI 1
          Industriell økologi 1
          Industrial ecology 1
Faglærer: Professor II Rolf Marstrander
Uketimer: Høst: 2F + 2Øu + 4D =  10Bt                     Vår: 1F + 4Øu + 2D =  8Bt
Tid:      Undervisningstid og sted etter avtale
Eksamen:  6.mai                Hjelpemidler: B2            Øvinger: O    Karakter: TEØ

Mål: Gi en innføring i konseptet «Industriell økologi» og utvikle kunnskaper, metoder og ferdigheter med sikte på (i) Minimering av ressursbruk ved å lukke energi- og materialsløyfer. (ii) Minimere negative miljøbelastninger og optimalisere konkurransekraft ved å fremdrive innovasjon av produkter, prosesser og praksis etter samfunnets behov i dag og i fremtiden.

Forutsetning: Det er ønskelig å få studenter fra flest mulig av universitetets fakulteter. Det vil gjøres en individuell vurdering av den enkeltes faglige forutsetning for å følge kurset. Maks. antall studenter på kurset er 30.

Innhold: Konseptet industriell økologi og sammenheng mellom industriell økologi og miljøvitenskap. Industrielle utfordringer tilknyttet miljø, marked, forbruker og konkurransekraft. Livsløpsvurdering (LCA): livsløpslogistikk, «inventories», effektklassifisering, vektingsalternativer. Gjennomgang av industrielle «case». Design og utvikling av produkter, prosesser og praksis.

Undervisningsform: Forelesninger (konsentrert i form av seminarer), semesteroppgave i grupper, gjesteforelesere fra industri og andre forskningsmiljø. Øvingene utgjør 50% av karakteren i faget.

Kursmateriell: T.E. Graedel og B.R. Allenby: Industrial Ecology, Prentice Hall 1995.

Forelesningsnotater og publikasjoner.