62180     DAK OG PROSJEKTERING
          Datamaskinassistert prosjektering
          Computer aided engineering (CAE)
Faglærer: Professor Sven Fjeldaas 
Uketimer: Høst: 1F + 5Øu + 2D =  9Bt
Tid:      Høst:  F   ma  08-09  MEKKER, 245aVTL             Ø   ma  09-10 MEKKER, 245aVTL
                                                              to  16-19 MEKKER
                                                              fr  16-17 MEKKER, 245aVTL
                                                           Ø i grupper
Eksamen:  -                    Hjelpemidler: -             Øvinger: O    Karakter: TØ

Mål: Studentene skal oppøve ferdigheter i 3D-modellering med et CAE system som benyttes i mekanisk industri, og få innsikt i tilhørende relevante anvendelser. De skal lære noe om hvordan geometri representeres i et CAE system, få en forståelse for avansert parametrisering og for bruk av «features». Studentene skal også få innsikt i og forståelse av konstruksjonsprosessen i et CAE miljø og se hvordan CAE påvirker en bedrift.

Forutsetning: Det kreves ikke spesielle forkunnskaper.

Innhold: Geometrigrunnlag, parameter- og «feature» basert konstruksjon. CAD-basert konstruksjonsprosess, informasjonsflyt og gjenbruk. «Fast prototyping». Internett og kommunikasjon. Anvendelser.

Undervisningsform: Det legges stor vekt på øvingsarbeider, men det gis også forelesninger i utvalgte emner. Øvingene har to elementer: a) Individuelle øvinger på datasal hvor studentene lærer seg å modellere og å anvende modellene i praktisk arbeid. b) En enkel konstruksjon skal modelleres på grunnlag av en utlevert skisse/oppgave. Denne oppgaven utføres gruppevis hvor studentene selv må fordele oppgaver mellom seg (modellere, montere sammen, beregne, optimalisere, gjøre endringer osv.). Hele denne samarbeidsprosessen utføres mens gruppen arbeider på hver sin datamaskin og arbeider inn mot det samme «prosjektet».

Kursmateriell: I-DEAS, Student Guide (formidles av instituttet).