SIO1012   MEKANIKK 2
          Mekanikk 2
          Mechanics 2
Faglærer: NN
Uketimer: Vår: 4F + 4Øu =  12Bt
Tid:      Vår:   F   to  08-10  VKR113                      Ø   ti  14-16 VKR113
                     fr  08-10  VKR113                         on  17-19 VKR113
Eksamen:  20.mai               Hjelpemidler: B2            Øvinger: O    Karakter: TE

For studenter ved Marin teknikk.

Mål: Gjøre studentene i stand til å anvende teori om elastisitet og plastisitet til å beregne spenninger og deformasjoner i staver utsatt for torsjon og bøyning, dessuten å anvende bevegelseslovene til å bestemme legemers bevegelse når kreftene på legemet er kjent, og kreftene på et legeme når bevegelsen til legemet er kjent.

Forutsetning: Kunnskaper tilsvarende faget Mekanikk 1 for Marin teknikk.

Innhold: Tøyningsmål: lengdetøyning, skjærtøyning, volumtøyning. Tøyninger i en flate: hovedtøyninger, Mohr-diagram. Lineært elastisk material: generalisert Hookes lov, termoelastisitet, bruk av strekklapper og strekklapprosetter. Torsjon av stav. Spenninger i bjelker. Deformasjon av bjelker: elementærbjelkemetoden. Dynamikkens grunnlag: hastighetsvektor, akselerasjonsvektor, Newtons lover, inertialreferanser, Massenartikkel i rettlinjet bevegelse og sirkelbevegelse. Polarkoordinater. Tangential- og normalakselerasjon. Kinetisk energi, elastisk energi, potensiell energi, arbeidslikningen, konservative krefter, energiloven. Kraftimpuls: rett og skjevt sentralt støt. Dynamikk for partikkelsystemer og legemer: kraftlov og momentlov, arbeid og energi. Plan bevegelse av stive legemer: hastighets- og akelerasjonsfordeling, hastighetspol, kraftlov og momentlov, treghetsmomenter, Steiners teorem, translasjonsenergi og rotasjonsenergi, impulslovene og slagsenter.

Undervisningsform: Forelesninger, obligatoriske regneøvinger og laboratorieforsøk. 2/3 av øvingene kreves godkjent for å få adgang til eksamen.

Kursmateriell: F. Irgens: Fasthetslære, 5. utgave, Tapir 1996.

F. Irgens: Dynamikk, 4. utgave, Tapir 1997.

F. Irgens: Formelsamling i Mekanikk, Tapir.