SIO1010   MEKANIKK 1
          Mekanikk 1
          Mechanics 1
Faglærer: NN
Uketimer: Høst: 4F + 4Øu =  12Bt
Tid:      Høst:  F   ma  08-10  S4                          Ø   ti  15-17 S4
                     on  08-10  S4                             to  15-17 S4
Eksamen:  19.desember          Hjelpemidler: B2            Øvinger: O    Karakter: TE

For studenter ved Marin teknikk.

Mål: Gjøre studentene i stand til å identifisere betingelsene for at et kraftsystem er i likevekt, bestemme indre og ytre krefter på konstruksjoner utsatt for belastning, beskrive hvorledes faststoff oppfører seg når det utsettes for krefter og deformasjoner og beregne indre påkjenninger i enkle konstruksjonselementer.

Forutsetning: Ingen.

Innhold: Begrepene kraft, kraftpar og kraftmoment. Ekvivalente kraftsystemer, systemresultant. Likevektsbetingelser. Plane kraftsystemer: forbindelser, reaksjonskrefter og forbindelseskrefter. Plane konstruksjoner: fagverk og rammer. Systemresultant av krefter i rommet. Likevekt. Romfagverk. Fordelte krefter: tyngdepunkt, volumsenter, arealsenter, fordelte krefter på plan flate. Snittkrefter i bjelker: aksialkraft, skjærkraft og bøyemoment. Staver i strekk og trykk: normalspenning og lengdetøyning. Elastisitet, plastisitet og brudd, temperaturspenninger, viskoelastisitet, siging, utmatting, enkle statisk ubestemte stavsystemer. Spenninger: hovedspenninger, maksimal skjærspenning. Spenninger i rør, kuleskall og sylindrisk beholder. Spenningsanalyse for plan spenningstilstand: hovedspenninger, Mohr-diagram. Flytekriterier og bruddkriterier.

Undervisningsform: Forelesnigner og obligatoriske regneøvinger. 2/3 av øvingene kreves godkjent for å få adgang til eksamen.

Kursmateriell: F. Irgens: Statikk, 5. utgave, Tapir 1994.

F. Irgens: Fasthetslære, 5. utgave, Tapir 1996.

F. Irgens: Formelsamling i Mekanikk, Tapir.