SIO1003   FASTHETSLÆRE
          Fasthetslære
          Strength of Materials
Faglærer: Førsteamanuensis Kjell Holthe
          Amanuensis Knud-Helmer Knudsen
Koord.:   Førsteamanuensis Kjell Holthe
Uketimer: Vår: 4F + 4Øu =  12Bt
Tid:      Vår:   F   on  10-12  VTLAUD                      Ø   ma  15-17 VTLAUD
                     fr  08-10  VTLAUD                         ti  14-16 VTLAUD
Eksamen:  20.mai               Hjelpemidler: B2            Øvinger: O    Karakter: TEØ

Mål: Gi kunnskaper om hvorledes faststoff oppfører seg når det utsettes for krefter og deformasjoner. Presentere metoder til å beregne indre påkjenninger i konstruksjonselementer og deformasjoner av konstruksjonselementene.

Forutsetning: Kunnskaper tilsvarende faget Maskinteknikk.

Innhold: Spenninger: Hovedspenninger, maksimal skjærspenning. Spenninger i rør, kuleskall og sylindrisk beholder. Spenningsanalyse for plan spenningstilstand: hovedspenninger, Mohr-diagram. Flytekriterier og bruddkriterier. Tøyningsmål: lengdetøyning, skjærtøyning, volumtøyning. Tøyninger i et flate: hovedtøyninger, Mohr-diagram. Lineært elastisk materiale: generalisert Hookes lov, termoelastisitet, bruk av strekklapper og strekklapprosetter. Torsjon av stav. Spenninger i bjelker. Deformasjon av bjelker: elementærbjelkemetoden, enhetslastmetoden. Statisk ubestemte bjelker og rammer. Trykkbelastede staver. Prosjektoppgave gjennom hele semesteret.

Undervisningsform: Forelesninger, obligatoriske regneøvinger og laboratorieforsøk. Laboratoriearbeid med demonstrasjoner, litteraturstudier, beregninger og tegning. Studentene arbeider i grupper. 2/3 av regneøvingene kreves godkjent for å få adgang til eksamen. Prosjektoppgaven karaktersettes og teller i den endelige karakteren i faget.

Kursmateriell: F. Irgens: Fasthetslære, 5. utgave, Tapir 1995.

Kompendier. Norske og utenlandske standarder.

F. Irgens: Formelsamling i Mekanikk, Tapir.

Eksamensoppgaver i Mekanikk: Statikk og fasthetslære, Tapir 1988.