SIO1001   MASKINTEKNIKK
          Maskinteknikk
          Mechanical Engineering
Faglærer: Førsteamanuensis Kjell Holthe
          Førsteamanuensis Erling Nardo Dahl
          Amanuensis Knud-Helmer Knudsen
Koord:    Førsteamanuensis Kjell Holthe
Uketimer: Høst: 3F + 6Øu =  12Bt
Tid:      Høst:  F   ma  08-09  VKR213                      Ø   ma  09-10 VKR213
                     ti  08-10  VKR213                         ti  15-18 -       
                                                              to  08-10 VKR213         
                                                              to  15-18 -
                                                              fr  13-16 -
                                                           Ø i grupper
Eksamen:  19.desember          Hjelpemidler: B2            Øvinger: O    Karakter: TEØ

Mål: Lære studentene grunnleggende arbeidsmetodikk for en ingeniør. Utvikle studentenes evne til problemløsning og effektiv kommunikasjon. Gi studentene en innføring i hva en maskin er bygget opp av, samt teknikker og standarder for å beskrive dette. Gi innsikt i kraftsystemer og betingelsene for at disse holder legemer i likevekt. Lære studentene å bestemme indre og ytre krefter på konstruksjoner utsatt for belastning.

Forutsetning: Ingen.

Innhold: Begrepene kraft, kraftpar og kraftmoment. Ekvivalente kraftsystemer, systemresultant. Likevektsbetingelser. Plane kraftsystemer: forbindelser, reaksjonskrefter og forbindelseskrefter. Plane konstruksjoner: fagverk og rammer. Systemresultant av krefter i rommet. Likevekt. Romfagverk. Fordelte krefter: tyngdepunkt, volumsenter, arealsenter, fordelte krefter på plan flate. Snittkrefter i bjelker, rammer og buer: aksialkraft, skjærkraft, bøyemoment, torsjonsmoment. Staver i strekk og trykk: normalspenning og lengdetøyning. Elastisitet, plastisitet og brudd. Temperaturspenninger. Viskoelastisitet, siging. Utmatting. Dimensjonsanalyse ved Buckinghams -teorem. Kurvelinearisering. Sluttgraf og feilanalyse. Prosjektoppgave gjennom hele semesteret.

Undervisningsform: Forelesninger og obligatoriske regneøvinger. 2/3 av regneøvingene kreves godkjent for å få adgang til eksamen. Studentene skal med basis i noe tildelt utstyr formulere to eksperimentelle oppgaver. For hver oppgave skal studentene foreslå løsningsmetode, utarbeide en plan og gjennomføre oppgaven fram til en løsning med angitt nøyaktighet. Studentene arbeider parvis, men hver student skal skrive journal og rapport. Begge de eksperimentelle oppgavene kreves godkjent. Laboratoriearbeid med demonstrasjoner, litteraturstudier, beregninger og tegninger. Studentene arbeider i grupper. Prosjektoppgaven karaktersettes og utgjør 1/3 av sluttkarakteren for faget.

Kursmateriell: F. Irgens: Statikk, 5. utgave, Tapir 1994.

F. Irgens: Fasthetslære, 5. utgave, Tapir 1995.

Kurshefte og kompendier. Norske og utenlandske standarder.

F. Irgens: Formelsamling i Mekanikk, Tapir.

Eksamensoppgaver i Mekanikk: Statikk og fasthetslære, Tapir 1988.