52052     TEKN REAKSJONSKINET
          Teknisk reaksjonskinetikk
          Chemical reaction engineering
Faglærer: Professor Gunnar Thorsen
          Amanuensis Olav Tronstad
Koord.:   Professor Gunnar Thorsen
Uketimer: Vår: 4F + 2Øu = 10Bt
Tid:      Vår:   F   ma  12-14  S5                          Ø   ti  17-19 S2
                     to  08-10  S5
Eksamen:  26.mai               Hjelpemidler: B1            Øvinger: O    Karakter: TE

Mål: Faget behandler den tekniske gjennomføring av kjemiske prosesser basert på den kjemiske omsetningskinetikk og de fysikalske forhold i reaktoren.

Forutsetning: Faget er lagt opp etter Fakultet for kjemi og biologis obligatoriske forutgående fagkrets, men vil også kunne følges av studenter fra andre fakulteter, eventuelt etter innføring ved selvstudium.

Innhold: Faget gir en oversikt over homogene og heterogene reaksjonsmekanismer med særlig vekt på samspillet mellom diffusjon, varmeoverføring og kjemisk reaksjonshastighet, herunder heterogen katalyse og reaksjoner mellom gasser, væsker og faste stoffer. Beregning av omsetningsgrad og utbytte ved satsvis drift, ved kontinuerlig drift med ideell stempelstrøm og ved reaktorsystemer med ett eller flere blandetrinn i serie. Reaktorstabilitet og optimalisering av reaksjonsgangen.

Undervisningsform: Forelesninger og øvinger med veiledning. 50% av øvingene forlanges godkjent for å få adgang til eksamen. Noen av øvingene er innen anvendt databehandling; alle disse øvingene forlanges utført.

Kursmateriell: H. Scott Vogler: Elements of Chemical Reaction Engineering, Prentice­Hall, Inc., 2nd ed., 1992.