45315     TELEMATIKKNETT
          Telematikknett
          Telematic networks
Faglærer: Professor Tore Riksaasen
Uketimer: Høst: 2F + 1Øu + 2Øs + 1D = 8Bt           Vår: 2F + 1Øu + 2Øs + 1D = 8Bt
Tid:      Høst:  F   to  10-12  VKR252               Vår:  F   ti  10-12 EL2
                 Ø   to  12-13  VKR252                      Ø   ti  12-13 EL2
Eksamen:  14.mai               Hjelpemidler: B1            Øvinger: O    Karakter: TE

Mål: Faget skal gi en grundig innføring i hovedtypene komponenter og prinsippene for å sette dem sammen til telematikknett som skal dekke forskjellige formål. Videre gis oversikt over de viktigste eksisterende og kommende offentlige nettene.

Forutsetning: Fag 45307 Kommunikasjonsnett eller tilsvarende kunnskaper.

Innhold: Forskjellige ytringsformer brukt i telekommunikasjon og deres krav til overføring og svitsjing i nettet. Grunnleggende prinsipper for overføring, multipleksing, synkronisering og svitsjing i digitale nett. Eksisterende netts strukturer og komponenter i den utstrekning det har betydning for nye nettkonsepter. Utforming av nye telematikknett og ­tjenester, spesielt linje­ og pakkesvitsjing i ISDN (Integrated Services Digital Network) og i høykapasitets ISDN med Asynchronous Transfer Mode (ATM). Mobil kommunikasjon. "Intelligente nett" for realisering av avanserte tjenestefunksjoner. Oppbygging av svitsjesentraler med maskin­ og programvare, pålitelighet og redundans, signalering, nettadministrasjon.

Undervisningsform: Forelesninger. 12 ordinære øvinger. Dersom timeplanen tillater, vil det bli gitt småoppgaver i kombinerte forelesnings- og øvingstimer.

Kursmateriell: Tore Riksaasen: Telematikknett, Universitetsforlaget 1995.

Se http://www.item.ntnu.no/~telenett/.