43554     SANNTIDS DATATEKNIKK
          Sanntids datateknikk
          Real time computing
Faglærer: Professor Odd Pettersen
Uketimer: Høst: 2F + 2Øu + 1D = 7Bt                 Vår: 3F + 2Øu + 1D = 9Bt
Tid:      Høst:  F   ti  08-10  EL4                  Vår:  F   on  08-10 S8
                 Ø   ma  17-19  EL4                            fr  12-13 EL6
                                                           Ø   ma  15-17 EL4
Eksamen:  23.mai               Hjelpemidler: B1            Øvinger: O    Karakter: TE

Mål: Sette studentene i stand til å benytte sanntids datateknikk, dvs. programvare og elektronikk, i vurdering av og konstruksjon og utforming av regulerings­ og styresystemer.

Forutsetning: Generelle kunnskaper i matematikk, elektronikk, datateknikk og reguleringsteknikk. Fag 43314 Industriell elektronikk er en fordel.

Innhold: Prinsipper for og utforming av datamaskiner med deres tilknytning til omgivelsene, til bruk i industrielle sanntidssystemer. Sanntidsprogrammering, sanntids programmeringsspråk, sanntids operativsystemer, tilstandsmodell, synkronisering. Konsistens, harde tidskrav, ressursfordeling, scheduling, dimensjonering. Distribuerte systemer. Systemering, utviklingssystemer, verktøy og arbeidsmåter. Unntakshåndtering. Datamaskinarkitektur med sanntidsaspekt, parallellitet, pipelining, RISC/CISC, lagerhåndtering. Industrielle datanett og busser, datakommunikasjon. Ytelsesvurdering. Undervisningsform: Forelesninger, regneøvinger, praktiske laboratorieøvinger med databasert verktøy, byggeprosjekt med mikrokontroller. 70% av utgitte regneøvinger må være godkjent.

Kursmateriell: Odd Pettersen: Sanntids datateknikk, bd. 2, Tapir.

Kompendier og supplerende materiell utgitt ved inst.