43135     MED KYBERNETIKK
          Medisinsk kybernetikk
          Medical cybernetics
Faglærer: Professor Bjørn A.J. Angelsen
Uketimer: Høst: 3F + 2Øu + 1D = 9Bt
Tid:      Høst:  F   ti  11-13  EL3                         Ø   on  12-13 S1
                     to  08-09  F2                             to  09-10 F2
Eksamen:  1.desember           Hjelpemidler: A1            Øvinger: O    Karakter: TE

Mål: Faget tar sikte på å gi en innføring i anvendelse av kybernetiske metoder innen medisinsk diagnose. Hvordan kan personell med bakgrunn i elektro/datateknikk bidra til å løse aktuelle oppgaver innen medisinsk diagnose?

Forutsetning: Kjennskap til Fouriertransformen, lineær systemteori og matematisk modellering som f.eks. gitt i fag 43012 Reguleringsteknikk eller 42033 Signalbehandling.

Innhold: Ublodige målinger basert på vekselvirkning mellom ulike bølger og vev: Røntgen, ultralyd, magnetisk resonans. Bølgefysikk, diffraksjon og overgang til geometrisk stråleforplantning. Billeddannende systemer: Signalmodeller, algoritmer og billedbehandling. Avbildning av hastighetsfelt i blod. Kort oversikt over hjertekarsystemets anatomi, fysiologi og patofysiologi. Matematisk modellering av hjertekarsystemet. Aktuelle målinger for tilstander og parametre i hjertekarsystemet. Kombinasjon av modeller og målinger for estimering av tilstander og parametre i hjertekarsystemet. De tekniske metoder som gjennomgås har også bred anvendelse utenfor det medisinske felt.

Undervisningsform: Forelesninger, regneøvinger og laboratoriedemonstrasjoner. Dataøvingene samt 50% av regneøvingene er obligatoriske.

Kursmateriell: Kompendium som utdeles på forelesninger.