37034     ELEMENTMETODER VK
          Elementmetoder, videregående kurs
          Finite element methods, advanced course
Faglærer: Professor Svein N. Remseth
Uketimer: Vår: 3F + 3Øu + 1Øs + 2D = 12Bt
Tid:      Vår:   F   ti  13-14  3.165-MTI                   Ø   ti  14-15 3.165-MTI
                     to  12-14  2.63-MTI                       on  17-19 2.63-MTI
Eksamen:  3.juni               Hjelpemidler: B1            Øvinger: O    Karakter: TEØ

Mål: Faget skal gi et nødvendig grunnlag for å kunne bruke elementmetoden på en kvalifisert måte i forbindelse med styrkeberegninger av konstruksjoner.

Forutsetning: Eksamen i fag 37020 Skiver og plater GK eller tilsvarende forkunnskaper.

Innhold: Matematisk grunnlag for elementmetoden, herunder alternative variasjonsformuleringer, konvergensegenskaper, feilestimat og feilnormer. Generelle prinsipper for utvikling av elementstivhet og konsistente lastuttrykk for bjelker, skiver, plater, skall og tredimensjonale konstruksjoner. Hovedvekten legges på elementer basert på forskyvningsmetoden. Andre stikkord er: Numerisk integrasjon, redusert integrasjon, "skjærlåsing", isoparametriske elementer, hierarkiske elementer, "highperformance" elementer og substrukturanalyse. Videre diskuteres feilkilder, herunder modelleringsfeil, diskretiseringsfeil og manipuleringsfeil. Det gis videre en innføring i adaptive metoder med diskusjon av ulike metoder for reduksjon av diskretiseringsfeil og gjennomføring av kvalitetskontroll av beregningene.

Undervisningsform: Forelesninger og øvinger. I tillegg til regneoppgave for innøving av teorigrunnlaget vil flere av øvingene bli basert på bruk av datamaskinprogrammer. Øvingene teller ved fastsetting av karakteren.

Kursmateriell: R.D. Cook, D.S. Malkus and M.E. Plesha: Concepts and Applications of Finite Element Analysis, 3. utg., Wiley 1989.

Diverse notater.