37013     MATRISESTATIKK GK
          Matrisestatikk, grunnkurs
          Matrix theory of structures, basic course
Faglærer: Professor Kjell Magne Mathisen
Uketimer: Høst: 3F + 3Øu + 1Øs = 10Bt
Tid:      Høst:  F   ma  08-10  B-041                       Ø   ti  10-12 S7
                     fr  08-09  S8                             fr  09-10 S8
Eksamen:  17.januar            Hjelpemidler: B1            Øvinger: O    Karakter: TE

Mål: Faget skal gi en grundig forståelse av det metodemessige grunnlag for, og innsikt i bruken av, datamaskinbaserte statiske beregninger av stav­ og bjelkesystemer.

Forutsetning: Bygger på fag 37011 Konstruksjonsmekanikk og 75012 Matematikk 1B (se studieplan for 1996/97).

Innhold: Omfatter det teoretiske grunnlag for statiske konstruksjonsberegninger ved hjelp av datamaskinprogrammer basert på matrise og elementmetoder. Det etableres stivhets­ og lastmatriser for beregning av stavsystemer, bjelker og rammesystemer etter forskyvningsmetoden. Transformasjonsregler, oppbygging av systemmatriser, innføring av randbetingelser og ligningsløsning gjennomgås. Det gis også en innføring i arbeids­ og energibetraktninger med utledning av generelle stivhets­ og lastuttrykk basert på elementmetoden. Videre diskuteres feilkilder, modellering, resultatkontroll, beregning av snittkrefter/spenninger og elementformuleringer for staver og bjelker.

Undervisningsform: Forelesninger og øvinger. I tillegg til regneoppgaver for innøving av teorigrunnlaget vil flere av øvingene bli basert på bruk av datamaskinprogram.

Kursmateriell: Kolbein Bell: Matrisestatikk, Tapir.