34545     VA­SYSTEMER VK
          VA­systemer, videregående kurs
          Sanitary engineering, advanced course
Faglærer: Førsteamanuensis Sveinn T. Thorolfsson
Uketimer: Vår: 3F + 2Øu + 2Øs + 2D = 12Bt
Tid:      Vår:   F   ma  12-14  VA336                       Ø   fr  15-17 VA336
                     ti  09-10  VA336
Eksamen:  16.mai               Hjelpemidler: B2            Øvinger: O    Karakter: TE

Mål: Faget tar sikte på å gi helhetsvurderinger av vannforsynings- og avløpssystemer (VA­systemer) med vekt på vanntransport, økonomi og funksjon samt miljømessige spørsmål.

Forutsetning: Bygger delvis på fag 34525 VA­teknikk GK eller tilsvarende forkunnskaper i transport av vann. De som ikke har fag 34525 må tilegne seg nødvendige kunnskaper på egen hånd. Omfanget av dette selvstudium avtales med faglærer.

Innhold: Totalsystemer for forsyningsvann og avløpsvann. Planlegging av VA-nettet med økonomiske analyser og alternativskalkyler samt valg av vannkilder og resipienter. Vannforsynings­ og tettstedshydrologi. Overvannsteknologi. Ledningsmateriell og ledningsarbeider. Sanering, rehabilitering og fornyelse samt forvaltning, drift og vedlikehold (FDV) av VA­nettet. Lover og administrasjon. Det brukes ferdigutviklede EDB­programmer til systemanalytiske betraktninger og vurderinger av alternativer i plansammenheng og dimensjonering.

Undervisningsform: Forelesninger og obligatoriske øvinger basert på ferdigutviklede EDB­programmer samt en feltøving ved Risvollan urbanhydrologiske feltlaboratorium.

Kursmateriell: Egenproduserte kompendier. Veiledninger fra Statens Forurensingstilsyn (SFT), Statens institutt for folkehelse (SIFF) m.fl.