34264     TRAFIKKPLANLEGG 2 VK
          Trafikkplanlegging 2, videregående kurs
          Transportation planning 2, advanced course
Faglærer: Professor Tore Sager
Uketimer: Vår: 3F + 2Øu + 2Øs + 2D = 12Bt
Tid:      Vår:   F   ma  15-16  301-SII                     Ø   ma  16-17 301-SII
                     fr  10-12  S4                             ti  12-13 301-SII
Eksamen:  5.mai                Hjelpemidler: B1            Øvinger: O    Karakter: TE

Mål: Faget skal gjøre rede for hvordan rammebetingelsene for trafikanter og transportprodusenter skal utformes for at transportsystemet skal bidra til å nå overordnete politiske mål.

Forutsetning: Eksamen i fag 34216 Trafikkplanlegging 1 GK.

Innhold: Faget er en videreføring av fag 34216. Hovedproblemene er (1) hvordan trafikanter og produsenter av transporttjenester vil innrette seg ved gitt transportpolitikk, og (2) hvordan transportpolitikken bør utformes for at de skal innrette seg på en måte som tjener samfunnets mål. Vekten blir lagt på effektivitet, bruk av virkemidler og avveining mellom lønnsomhet og andre hensyn. Transportøkonomi og kollektivtrafikk er hovedtemaer med avgifter, subsidier og takster som de sentrale stikkord. Fremstillingen knyttes til aktuelle spørsmål om miljø, sikkerhet, bompenger, køer og konkurranse mellom buss og bil. Størstedelen av faget er innrettet mot vegtrafikk i byer og tettsteder.

Undervisningsform: Tavleforelesninger og diskusjonstimer med forberedte innlegg fra studentene. Alle øvingene må være utført og godkjent før eksamen.

Kursmateriell: I hovedsak notater utgitt ved instituttet.