SAA5060   ARK PROSJ SP VK
          Arkitekturprosjektering - Spesielle programmer, 
          videregående kurs
          Architectural design - Special programs, advanced course
Faglærer: Professor Ingrid Fiksdahl King
Koord.:   Førsteamanuensis Jo Svare
Uketimer: Høst: 39F/Ø/D = 39Bt
Tid:      Undervises ikke i studieåret 1997/98
Eksamen:  ­                    Hjelpemidler: ­             Øvinger: O    Karakter: TØ

Mål: Faget tar opp forholdet mellom teori og form, med sikte på å bevisstgjøre studentene om egne holdninger og forutsetninger i en studie- og arbeidsprosess. Formålet er å etablere et personlig grunnlag for arkitektonisk forming, og å kunne forstå og ta stilling til idéstrømninger og formuttrykk i samtidsarkitekturen i den vestlige verden.

Forutsetning: Eksamen i fag SAA5038 Arkitektur 6.

Innhold: Faget knytter seg til samtidsarkitekturens søken etter nye forankringer for problemstilling og uttrykksform. Begrepet "teori" i denne sammenheng er i første rekke forbundet med erkjennelsesspørsmål, med opprinnelse i filosofiske retninger og ideologiske formuleringer. Faget søker i utgangspunktet å kartlegge forholdet mellom slike spørsmål og eksempler på eksperimenterende samtidsarkitektur med henblikk på å utvikle studentenes kritiske oppfatning. Siste fase omhandler mer strukturerte arkitekturteorier, og en drøfting av kriterier for "kvalitet", relatert til forskjellige arkitekturoppfatninger.

Undervisningsform: Første del av semesteret er lagt opp som en undersøkelse i fellesskap, med forelesninger, teoretiske studier og deloppgaver. Andre del av semesteret omfatter en prosjekteringsoppgave som basis for individuell formeksperimentering.

Kursmateriell: Kurskompendium og sperret litteratur.