SAA4080   BYØKOLOGISK PLANL VK
          Byøkologisk planlegging, videregående kurs
          Urban ecological planning, advanced course
Faglærer: Professor Hans Christie Bjønness
Uketimer: Høst: 39F/Ø/D = 39Bt
Tid:      Undervisningstid og sted etter avtale
Eksamen:  -                    Hjelpemidler: -             Øvinger: O    Karakter: TØ

Mål: Faget skal gi forståelse av forutsetninger for, innhold av og metoder for gjennomføring av planlegging på et byøkologisk grunnlag.

Forutsetning: Studenter som har tatt fag SAA4077 Planlegging og bygging i utviklingsland, gis fortrinnsrett. Det er adgangsbegrensning. Faget erstatter fag SAA4079 Prosjekt i utviklingsland høsten 1997.

Innhold: Byøkologisk planlegging legger vekt på helhetlige løsninger med langsiktige ressurs-, miljø- og sosiale hensyn. Eksempler fra Norden og utviklingsland er utgangspunkt. Vekt vil legges på byfornyelse på et byøkologisk grunnlag. Prosjektarbeidet er økologisk planlegging på nabolags- og bydelsnivå i utviklingsland. Lokalsamfunnsanalyse skal legge grunnlag for tilpassede og prioriterte økologiske kriterier for planleggingen. Stedsbestemte forutsetninger skal vektlegges. Det skal arbeides med kart ved utarbeidelse av prosjektforslag.

Undervisningsform: Det legges vekt på tverrfaglige seminar med innledere fra Fakultet for arkitektur, plan og billedkunst og fra andre fakultet ved NTNU, og studier av eksempel (case-studies). Prosjektarbeid og diskusjoner i grupper. Det vil være feltarbeid av begrenset varighet (4-8 uker) i et utviklingsland.

Kursmateriell: Kompendium.