FAKULTET FOR MASKINTEKNIKK

(Fakultetsnavnet er beholdt som før overgangen til NTNU ettersom nytt navn ikke er godkjent når studieplanen trykkes).

SÆRBESTEMMELSER

Begge linjer:

Kompletteringskurs i kjemi eller fysikk

Opptatte studenter som ikke har hatt kjemifaget 2KJ eller fysikkfaget 3FY i den videregående skolen, må bestå en prøve ved NTNU i det faget som mangler, etter at studiet er påbegynt. Det tilbys et to ukers kompletteringskurs i august i hvert fag. Kompletteringskurset i kjemi har fagnummer 50504 og kompletteringskurset i fysikk har fagnummer 74001, og begge fag er beskrevet i studieplanen.

Særskilt informasjon om kursene blir sendt sammen med melding om opptak. De som skal følge kursene vil ha stort utbytte av å lese gjennom pensum på forhånd.

Adgang til eksamen

For å få adgang til eksamen i de enkelte fag, må kandidaten innen de fastsatte frister på tilfredsstillende måte ha utført de obligatoriske øvingsarbeider i faget.

Forandring av fagkrets

Ombytting av enkelte fag med andre fag innen fakultetet kan finne sted med fakultetets samtykke. Ombytting av enkelte fag med fag fra andre fakulteter kan finne sted med vedkommende fakulteters samtykke.

Slike endringer tillates ikke foretatt etter 15. september for vintereksamensfag og 1. mars for sommereksamensfag for den eksamensperiode hvor første gangs prøve i faget/fagene skal være avlagt.

Maskinlinjen:

Studiets prinsipielle oppbygging

1. årskurs:

Generelle grunnlagsfag

2. årskurs:

Generelle grunnlagsfag

3. årskurs:

Felles grunnlagsfag utgjør ca. halvparten av belastningstimene. Heri inngår også et valgt samfunnsfag. For øvrig velger studentene en av de to studieretningene: Energi- og strømningsteknikk eller Konstruksjons- og produksjonsteknikk.

4. årskurs:

Studenten velger 7 fagmoduler (normalt med 2 forelesningstimer, 3 øvingstimer og 2 fordypningstimer pr. uke) og et prosjektarbeid. Prosjektarbeidene gis ved hvert institutt under ett fagnummer, men er som regel gruppert i flere hovedområder, se fagbeskrivelsene.

5. årskurs (9. semester):

Hovedoppgave.

Valg av studieretning og fag i 3. årskurs

Valg av studieretning og fag i 3. årskurs foregår i vårsemesteret i 2. årskurs. Det gis en egen orientering om valgmulighetene og de konsekvenser valget får for 4. årskurs. Fristen for valg av studieretning og fag er 15. mai.

Valg av fag og prosjektarbeid i 4. årskurs

De 7 fagmodulene skal normalt være fordelt med 5 moduler i høstsemesteret og 2 moduler i vårsemesteret. Minst 4 av de 7 fagmodulene skal tas ved prosjektinstituttet. Disse 4 må også være eksamensplanmessig valgbare. Instituttene kan for hvert prosjektområde føre opp obligatoriske fagmoduler. Dersom et institutt fører opp en eller flere obligatoriske moduler fra andre institutter reduseres kravet tilsvarende for antall moduler ved prosjektinstituttet. I fagoversikten for 4. årskurs, er det for enkelte institutter ført opp spesielt anbefalte fag merket "v". Valg av slike fag gir også tilsvarende reduksjon av kravet om antall fagmoduler ved prosjektinstituttet.

De prosjektarbeider og fagmoduler som tilbys av de enkelte institutter fremgår av fagoversikten for 4. årskurs. Obligatoriske fag er merket med "x" i oversikten. De øvrige fag velges i samråd med faglæreren for prosjektet. Instituttene setter opp lister over anbefalte fagvalg.

Prosjektarbeidet kan bare utføres samtidig med fagene i 4. årskurs. Det påbegynnes i høstsemesteret og har en total studiebelastning på ca. 500 timer. Innleveringsfrist for prosjektarbeidet er 15. juni.

Valg av prosjektarbeid og fag foregår i vårsemesteret i 3. årskurs. Prosjektet velges innen 15. april og valg av fagmoduler innen 15. mai. I forbindelse med valgene gis det egne orienteringer.

Hovedoppgaven

Denne gis normalt ved det valgte prosjektinstitutt, fortrinnsvis i tilknytning til prosjektarbeidet. Kandidaten har anledning til å fremkomme med ønske om oppgavens art. Denne kan være konstruktiv, prosjekterende, eksperimentell eller teoretisk. Oppgaven utføres normalt i 9. semester.

For å få utlevert hovedoppgave kreves som hovedregel at alle fag i fagkretsen skal være bestått. Dersom fakultetet skal kunne fravike dette krav, skal det tas hensyn til:

- omfanget av de gjenstående fag

- om de gjenstående fag er vesentlige for gjennomføring av hovedoppgaven.

For å få utlevert hovedoppgave forlanges at den foreskrevne praksis er opparbeidet og godkjent.

Ekskursjoner

I løpet av studietiden arrangeres det normalt følgende ekskursjoner:

- En ekskursjon i 4. årskurs arrangert av prosjektinstituttet.

- Mindre ekskursjoner i tilknytning til enkeltfag.

Ekskursjonene er ikke obligatoriske.

Linjen for teknisk design:

Studiets oppbygging

Studiet Teknisk design skal på den ene siden gi grunnleggende teknisk kompetanse og på den andre siden ferdigheter innen produktdesign, estetiske fag og ergonomi.

Prosjekter i produktdesign utgjør ca. 30 % av studiebelastningen. Studiet er fast programmert til og med 3.årskurs.

Valgfag i 4. årskurs

Fagkombinasjonen skal inneholde så mange obligatoriske og valgbare fag at kravet om 96 belastningstimer er oppfylt. Valgfagene bør ha en faglig tilknytning til prosjektarbeid i Produktdesign og velges i samråd med faglærer. Frist for valg av fag er 15.mai.

Hovedoppgaven

Hovedoppgaven gis ved Institutt for produktdesign. Kandidaten har anledning til å fremkomme med ønske om oppgavens art.

For å få utlevert hovedoppgave kreves som hovedregel at alle fag i fagkretsen skal være bestått. Dersom fakultetet skal kunne fravike dette krav, skal det tas hensyn til:

- omfanget av de gjenstående fag

- om de gjenstående fag er vesentlige for gjennomføring av hovedoppgaven.

For å få utlevert hovedoppgave forlanges at den foreskrevne praksis er opparbeidet og godkjent.

Ekskursjoner

I løpet av studiet arrangeres det to større ekskursjoner til utlandet og en rekke mindre ekskursjoner innenlands til bedrifter og andre mål av interesse.

Det gis tilskudd til ekskursjoner etter nærmere bestemte regler.

Følgende fag har obligatoriske ekskursjoner i studieåret 1996/97:

68101 Produktdesign 1

68120 Produktdesign 2

68121 Produktdesign 3

68140 Produktdesign 4

68141 Produktdesign 5.