67171      NÆRINGSMIDDELTEKN
           Næringsmiddelteknologi
           Food engineering
Faglærer:  Professor Ingvald Strømmen
           Førsteamanuensis Olav Bolland
           Professor Norvald Nesse
Koord.:    Professor Ingvald Strømmen
Uketimer:  Høst: 3F + 2Øu + 2D = 10Bt
Tid:       Høst: F   on  08-10  1VKR                        Ø   fr  14-16 1VKR     
                     fr  13-14  1VKR
Eksamen:   17.januar            Hjelpemidler: B1            Øvinger: O    Karakter: TE

Mål: Faget tar sikte på å gi en innføring i viktige næringsmiddeltekniske prosesser og hvordan utstyr og anlegg dimensjoneres og prosjekteres.

Forutsetning: Faget er åpent for alle studenter. Det forutsettes grunnleggende kunnskap i termodynamikk og/eller fysikalsk kjemi.

Innhold: Oversikt over utstyr og prosesser, termodynamisk grunnlag, varme/massetransport, reologi, fysiske og termiske data i næringsmidler. Beregning av kjøle-/oppvarmingstider. Beregning av frysetider. Kuldeanleggs virkemåte/oppbygging og dimensjonering. Kuldebehovsberegning. Sterilisering/pasteurisering. Ekstrudering av næringsmidler, utstyr og dimensjonering. Oversikt over vannfjerningsmetoder, vann i næringsmidler, vannaktivitet. Tørkekurver, tørkefaser. Mekanisk avvanning. Tørketyper i næringsmiddelindustri. Bruk av varmepumpe i tørkesammenheng. Frysekonsentrering, inndamping. Membranteknikk.

Undervisningsform: Forelesninger, regne-, prosjekterings- og laboratorieøvinger. Ekskursjoner. Faget gis som et samarbeid mellom Institutt for klima- og kuldeteknikk, Institutt for termisk energi og vannkraft og Institutt for kjemiteknikk.

Kursmateriell: Kompendium.