67170      KULDE NÆRINGSM IND
           Kuldeteknikk i næringsmiddelindustrien
           Refrigeration engineering in the food processing industry
Faglærer:  Professor Ola M. Magnussen
Uketimer:  Vår: 2F + 3Øu + 2D = 9Bt
Tid:       Vår:  F   ma  12-14  2VKR                        Ø   ti  16-19 2VKR
Eksamen:   29.mai               Hjelpemidler: B1            Øvinger: O    Karakter: TE

Mål: Faget tar sikte på å gi en innføring i hvordan kulde­ og varmepumpeteknikken anvendes innen næringsmiddel­ og bioteknologisk industri, og hvordan anleggende dimensjoneres og prosjekteres.

Forutsetning: Kunnskaper tilsvarende fag 61140 Teknisk termodynamikk 2.

Innhold: Kuldebehandling av næringsmidler; holdbarhet; kjøling; innfrysing; kjøle­ og fryselagring; tining. Beregning av ikke­stasjonære varmetransportprosesser ­ kjøling og frysing m.v. Apparater for kjøling, innfrysing og tining; prinsipper og virkemåte; dimensjonering. Kuldelager; typer; dimensjonering; isolasjonsteknikk, arrangement og prosjektering; uttørring av varer. Systemløsninger for kuldeanlegg innen næringsmiddelindustri ­ praktiske eksempler; prosess­ og produkttilpasning. Energiøkonomisering; energianalyse ved prosjektering; riktig bruk av anlegg; drift og vedlikehold. Kuldekjeden; internasjonal kuldetransport. Alternative konserveringsmetoder; tørking; energieffektiv tørking med varmepumper. Glimt fra aktuelle forsknings­ og utviklingsaktiviteter.

Undervisningsform: Forelesninger, regne­, prosjekterings­ og laboratorieøvinger. Kollokvier. Ekskursjon.

Kursmateriell: Kompendier og tidsskriftarikler.