54040 NÆRINGSMIDDELKJEMI Næringsmiddelkjemi Food chemistry Faglærer: NN Uketimer: Vår: 4F + 2D = 10Bt Tid: Vår: F ma 12-14 333KIII ti 14-16 333-KIII Eksamen: 29.mai Hjelpemidler: B1 Øvinger: I Karakter: TE
For studenter ved studieretningene Bioteknologi og Havbruk.
Mål: Gi grunnleggende innsikt i næringsmidlers kjemi, biokjemi, mikrobiologi og teknologi.
Forutsetning: Kunnskaper tilsvarende fag 54015 Biokjemi GK, 54017 Biokjemi VK og 54028 Mikrobiologi.
Innhold: Næringsmidlers komponenter: Karbohydrater, lipider, proteiner, fargestoffer, aromastoffer og vitaminer og vann. Nærmere omtale av viktige næringsmidler, herunder kjøtt, fisk, melk, melkeprodukter og vegetabilier. Kvalitetsforringende prosesser i næringsmidler, næringsmiddelhygiene, tilsetningsstoffer og næringsmiddelkonservering. Sensorisk analyse. Kosthold og ernæring.
Undervisningsform: Forelesninger, ekskursjoner til næringsmiddelbedrifter.
Kursmateriell: T.P. Coultate: Food, The Chemistry of its components, The Royal Society of Chemistry, Second edition 1988.
A. Skulberg: Næringsmiddelteknologi, Landbruksforlaget 1988.
Sensorisk studiegruppe: Sensorisk Analyse, Univ.forlaget 1977.
Viggo Mohr: Muskelvevet i kjøtt og fisk, kompendium.