54040      NÆRINGSMIDDELKJEMI
           Næringsmiddelkjemi
           Food chemistry
Faglærer:  NN
Uketimer:  Vår: 4F + 2D = 10Bt
Tid:       Vår:  F   ma  12-14  333­KIII
                     ti  14-16  333-KIII
Eksamen:   29.mai               Hjelpemidler: B1            Øvinger: I    Karakter: TE

For studenter ved studieretningene Bioteknologi og Havbruk.

Mål: Gi grunnleggende innsikt i næringsmidlers kjemi, biokjemi, mikrobiologi og teknologi.

Forutsetning: Kunnskaper tilsvarende fag 54015 Biokjemi GK, 54017 Biokjemi VK og 54028 Mikrobiologi.

Innhold: Næringsmidlers komponenter: Karbohydrater, lipider, proteiner, fargestoffer, aromastoffer og vitaminer og vann. Nærmere omtale av viktige næringsmidler, herunder kjøtt, fisk, melk, melkeprodukter og vegetabilier. Kvalitetsforringende prosesser i næringsmidler, næringsmiddelhygiene, tilsetningsstoffer og næringsmiddelkonservering. Sensorisk analyse. Kosthold og ernæring.

Undervisningsform: Forelesninger, ekskursjoner til næringsmiddelbedrifter.

Kursmateriell: T.P. Coultate: Food, The Chemistry of its components, The Royal Society of Chemistry, Second edition 1988.

A. Skulberg: Næringsmiddelteknologi, Landbruksforlaget 1988.

Sensorisk studiegruppe: Sensorisk Analyse, Univ.forlaget 1977.

Viggo Mohr: Muskelvevet i kjøtt og fisk, kompendium.