21033      MINERALRÅSTOFFER
           Mineralråstoffer
           Mineral raw materials
Faglærer:  Professor Terje Malvik
Uketimer:  Høst: 3F + 2Øu + 2D = 10Bt
Tid:       Høst: F   on  08-10  GEØ-2                       Ø   ti  10-12 GEØ-2    
                     to  10-11  GEAUD
Eksamen:   20.desember          Hjelpemidler: B1            Øvinger: O    Karakter: TEØ

Mål: Faget tar sikte på å gi studentene kunnskaper i materialegenskapene til faste mineralske råstoffer som har betydning for en økonomisk utnyttelse.

Forutsetning: Kunnskaper tilsvarende fag 21032 Mineralforekomstgeologi, samt kunnskaper i optisk mineralogi tilsvarende det som undervises i fag 20502 Mineralogi og geokjemi eller i fag 20503 Petrologi.

Innhold: Forelesningene dekker mineralogiske/mineralkjemiske og teksturelle forhold som har betydning for utnyttelsen av faste mineralske råstoffer samt andre viktige faktorer som størrelse, beliggenhet, gehalt, bi-produkt, skadelige elementer, verdifulle elementer etc. Bruksområder av mineraler, metoder til å undersøke mineraler med hensyn på å bestemme tekniske aspekter for en økonomisk utnyttelse og produktkvalitet er sentrale emner. Gjennomgang av nasjonal mineralproduksjon, samt viktige markedsaspekter for mineralske produkter. Basisteknologi for utnyttelse av mineraler. I øvingene vil det gjennomgås eksempler på viktige mineralske råstoffer og studentene skal undersøke forskjellige materialer med utarbeidelse av lab.rapporter. Både makroskopiske og mikroskopiske teknikker skal brukes, herunder bildeanalyse og andre kvantitative teknikker.

Undervisningsform: Forelesninger, laboratorieøvinger, litteraturstudier, feltundervisning. Øvingsrapporter og litteraturoppgaver bedømmes og teller 25 % i fastsettelse av den endelige karakteren.

Kursmateriell: Kompendium og utvalgte emner fra lærebøker og artikler.